2016s första dag

Soluppgången i öknen är minst lika fin som nedgången. Skillnaden är att uppgången är kyligare. Nu på morronen satt det en duva där på staketet och lät och gjorde sig bra i silhuett. Ökenfrukost, chai och grönsaksomeltt med toast. Avfärd tillbaka till Jaisalmer via Mundardi. Hann dock med en selfie vid lodgen utanför hyddan. 

   

Nyårsafton

Bybesök, fler släktingar och lite mer byhäng, trevligt sådant. Allt mer inser man hur energiska människor är som lever på marginalen när det gäller vatten, odlingsmöjligheter och boskapsskötsel. Här finns ett enormt kunnande och känsla för hur man klarar dagen.
Och gästfriheten är stor.
Tillbaka i vår camp/lodge blev det nyårsmiddag, vällagad indisk mat med extra chilli efter önskemål. Stor brasa och kl 24.00 drog ett par raketer upp mot skyn, effektfullt med en nyuppstigen måne i bakgrunden, och rätt varmt även om nattkylan börjat dra in.
Brasa o middag; 

   

Safari lodge/camp

Vi hyrde in oss i en liten nystartad camp härut, 30 minuters promenad från byn. Några traditionella hyddor med allt som behövs, ett bra kök, mat ingick, och ett lugn som är svårt att beskriva, ett lugn som infinner sig mitt i en öken, Tharöknen. Thar sträcker sig från Jodphur i öster och en bra bit in i Pakistan, den är stor och en av världens mest tättbefolkade öknar.
Här en bild på vår lodge i fjärran; 

 

Ut till byn

På morgonen den 29 gav vi oss av efter lite provianterande. Vi åkte till   byn, Mundardi, där M har sin familj, en liten by med sandfärgade hus. Ett 60-tal hus med småjordbruk i dess närhet. Den viktigaste odlingtiden är när regnen kommer i juli. Nu, vintertiden odlar man torktåliga ärtväxter av olika slag. De som har tillgång till vatten har större möjligheter att odla. Väl framme blev vi hjärtligt mottagna – vi var hedersgäster. Te och mer te, frukt och kaffe och sedan mat, god vällagad mat med chapati och ris. Eftermiddagshäng med olika aktiviteter; handarbete, farmbesök mm