Kolunji mönsttergård

Nu är jag tillbaka på Kolunji, gården som är ett mönster för många småbrukare här ikring. Hit kommer även andra organisationer, lantbruksföreningar och många andra som är intresserade av att lära sig om ekologiskt lantbruk. Här finns möjligheter att inkvartera och utspisa plenty med people.
Gården är som ett familjejordbruk. Här odlas ris, sorghum, hirs, bönor av olika slag och en mångfald av grönsaker. Allt ekologiskt. Vidare har man planterat en mängd olika trädslag, fruktträd och en art av accasia för ved till köket.
Denna säsong när det inte regnat ordentligt de senaste tre åren ser mycket brunt och stressat ut. Grönsaker vattnas men man kan inte bevattna hela gården. Trots allt är gården en oas jämfört med intilliggande fält.
Här finns också ett hem för föräldralösa barn. Några går i byskolan två km bort. Några, som ska ta igen det de missat av olika anledningar får undervisning på gården.
Jämfört med staden verkar det vara betydligt trevligare att få växa upp här.
Idag är det lördag och ledigt från skolan. Barnen hjälper till i köket, leker runt på gården och verkar må bra.

20140208-184415.jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

× 9 = 9