Kvällsaktivitet

Igår kväll strax innan solen var på väg ner tog mig Chandra, president för organisationen till en grannby. Många av byns barn var samlade och hade lite olika aktiviteter för sig. Många av uppfostrande karaktär andra mer lekfulla.
Barnen samlas ett par gånger i veckan och det är alltid olika saker på programmet.
Alla går i den vanliga byskolan på dagarna och på kvällen får man lära sig lite mer praktiska saker.
Och det är inget fel på deras engagemang!

20140203-210302.jpg

Bröllopsdag

Idag var det stor sammankomst hemma hos Mohan. Mohan är sekreterare för organisationen. Hans dotter är snart färdigutbildad och vill gifta sig. Hon har spanat och de har träffats och det är på deras initiativ som de nu vill gifta sig med varann. Och föräldrarna är glada, ett bra arrangemang. Många äktenskap är fortfarande arrangerade här men förändringarna är på gång, först i städerna och sedan når det även ut på landsbygden.
Sammankomsten idag var av praktisk natur, ett bra datum skulle bestämmas. Det blev den 29 juni. Jag är inbjuden.
Till dagens sammankomst kom ca femtio personer – till bröllopet ………

20140203-185830.jpg

Kokosnöt och silkesbomull

Besök på ytterligare en farm, en ekologisk småbonde med odlingar av väldigt mycket olika grödor. Det här var igår, lördag, och strömmen var avstängd hela dagen. Grannen, en stenkross var tyst, krossen stod still när det nu inte fanns någon ström. Tack för det.
Under bomullsträden odlas blommor, viktigt i många olika sammanhang, vid högtider, till templet och girlander. Här fanns även bönor av olika slag och svart sorghum, används som ris till olika rätter.
Även det här paret klagar på den dåliga nederbörden, och nu är det tre år i rad som regnen har varit extremt dåliga.

20140203-185616.jpg

Neemträd och oxar

Neemträdets löv vissnar. Jag trodde att det var den den förfärliga torkan, men det är tydligen ett virusangrepp som drabbar neemträd. Neem är ett mångsidigt träd som man använder i olika sammanhang, bekämpning av skadeinsekter, gödningsmedel, medicinalväxt till många olika åkommor. Det är ett bittert löv och den beska medicinen funkar bra när magen gör uppror.
Barken, frukterna allt används och virket är hårt prima virke.
Oxarna då, jo de stod där vid vägkanten och blev utfodrade. De är fortfarande viktiga i småbruket. Och de är riktigt imponerande med sina stora horn.

20140204-072451.jpg

20140204-072647.jpg