Kolunji och azola

Ett smart sätt att förse risodlingar med kväve är att plantera in en liten ormbunksart, Azola i fältet. Den liknar mer en alg där den flyter på vattenytan än en ormbunke. Azolan får näring av riset och med hjälp av mikroorganismer binder den kväve som riset tar nytta av, win-win.
Här i ett par baljor på farmen ser det lite trångt ut men man tar plantor ut till fältet, sätter ut glest och de kommer att sprida sig snabbt och ge en bra effekt på grödan.

20140208-184932.jpg

Kolunji och ekologisk odlare

Vi hinner med ett besök på en närliggande ekologisk gård också. Här odlas ett par ha (1 ha= 100 •100 m) och det mesta har varit uppodlat med ris och är nu skördat. När riset står där och växer kallar man det paddy, förklara min guide och översättare, Viji. Hon har tagit masterexamen i Social Work och jobbar nu för Kudumbam härute på farmen. Hon var själv barnhemsbarn här för tio år sedan.
Riset, som såddes sent, ser väldigt frodigt ut och till ett litet fält finns vatten tillräckligt.
Skörden har varit sämre än vanligt, 26 säckar mot 40 när regnen är mer normala.
Vita kohägrar vandrar omkring i vattnet tillsammans med gråbruna natthägrar som lyser med sina vita vingar när de flyger upp.

20140208-185026.jpg
I förgrunden tomater och längre bak paddy.

Kolunji mönsttergård

Nu är jag tillbaka på Kolunji, gården som är ett mönster för många småbrukare här ikring. Hit kommer även andra organisationer, lantbruksföreningar och många andra som är intresserade av att lära sig om ekologiskt lantbruk. Här finns möjligheter att inkvartera och utspisa plenty med people.
Gården är som ett familjejordbruk. Här odlas ris, sorghum, hirs, bönor av olika slag och en mångfald av grönsaker. Allt ekologiskt. Vidare har man planterat en mängd olika trädslag, fruktträd och en art av accasia för ved till köket.
Denna säsong när det inte regnat ordentligt de senaste tre åren ser mycket brunt och stressat ut. Grönsaker vattnas men man kan inte bevattna hela gården. Trots allt är gården en oas jämfört med intilliggande fält.
Här finns också ett hem för föräldralösa barn. Några går i byskolan två km bort. Några, som ska ta igen det de missat av olika anledningar får undervisning på gården.
Jämfört med staden verkar det vara betydligt trevligare att få växa upp här.
Idag är det lördag och ledigt från skolan. Barnen hjälper till i köket, leker runt på gården och verkar må bra.

20140208-184415.jpg