Hemma hos Poppy

Idag söndag har Poppy tagit hand om mig. Dvs hon har mycket entusiastisk berättat om hur hon jobbar och vilka goda resultat det blir. Mycket handlar om att ställa om till ekologisk odling och hushålla med vatten. Vattenkrävande grödor som ris och sockerrör borde ersättas med mindre krävande som hirs och sorghum.
Man stöttar kvinnogrupper på olika vis också. Något man tagit tag i nu under senare år är att stötta de ung kvinnor som blir utnyttjade av textilindustrin. Industrin lockar med bonus efter ett visst antal år och på så vis blir de kvar under urusla arbetsvillkor eftersom bonusen uteblir om man säger upp sig innan kontraktstidens är över.
Istället för att återvända efter en ledighet erbjuder Kudumbam tjejerna utbildning och hjälp till att start egen verksamhet. Det har gått över förväntan bra.
Efter en intressant förmiddag fick jag följa med Poppy hem och träffa hennes familj. Och lunch, indisk hemlagad lunch, wow.
Och ett familjefoto framför det nya huset.

20140209-210509.jpg

Marknaden för järnvägsjobbare

Trichy har en jättelik anläggning för att reparera och underhålla järnvägsvagnar och lok. Och då finns det ett behov av mat och mycket annat.
Var söndag har man en marknad här, en stor marknad för allt, i stort sett. En marknad för fisk, fågel, get och får. Enorma mängder grönsaker och frukt finns naturligtvis. Leksaker, husgeråd, smycken som armringar mm. Och alla dessa levande höns, duvor, kalkoner, kaniner och till och med en hundvalp.
Det är ett spännande folkliv och kommersen är högljudd.
Vi hittade även jackfruit på marknaden, en riktigt god frukt.

20140209-123608.jpg

20140209-123626.jpg

Tata Nano

Där står den, den lilla revolutionerande bilen, stadsbilden för fyra personer. Världens billigaste bil, bilen som skulle finnas i varje familj. Det verkar inte ha blivit den storsäljare man tänkt men några stycken rullar trots allt på vägarna här. Vid första anblick ser det inte så trafiksäker ut. Och konkurrensen med andra småbilar är stor.
Men kolla lite gullig är den ju;

20140209-102659.jpg

20140209-102723.jpg

20140209-102748.jpg

Trichy vaknar

Redan vid femtiden signalerar templet att en ny dag randas genom att basunera några låtar. Det låter som musik från det senast från Tollywood, Tamil Nadus svar på Bollywood.
Vid sextiden är det dags för kyrkan i kvarteret att väcka, kyrkokörens sång med orgelmusik hörs vida omkring, det är ju söndag.
Tuppar gal, hundar skäller och man hör en och annan fågel; babblare, myna, parakiter mfl
Grannen startar sin vespa och en annan granne sitter utanför dörren och läser tidningen. Frun i huset bär in vatten och några barn leker. Mycket av livet sker utomhus, med en temp. som inte understiger 20 grader så är det ju inte så konstigt.
Kor och getter passerar och här skulle man kunna sitta utanför Oswalds gästhus och bara fascineras av folklivet.

20140209-074156.jpg

20140209-124101.jpg