Hemma hos Suresh Kanna

Idag blev det nostalgitripp, pratade med Suresh hel förmiddag, hann även med att hälsa på den gamle, numera pensionerade, administratören. Han kom ihåg mina besök med ett stort leende.
Suresh delade med sig av de senaste rönen om ekologisk odling och hur han även engagerat sig i ett nätverk mot genmodifierade växter, GMO. GMO kanske inte är ett problem i sig men det kräver nytt utsäde vart år, något som inte småbrukare fixar, de vill spara utsäde för att minska kostnader för sin odling. Att ta sitt eget utsäde borde vara en självklar rättighet, Farmers Right. Det är jätteviktigt för familjejordbrukens överlevnad här.
Vi tog vägen förbi Suresh hem innan det var dags för återfärd till min bas hos Mohan och Chandra.

20140210-213454.jpg
Suresh m fru, hemma hos

Stenhög i Trichy

Äntligen, här kommer ett av dessa monumentala verk, templen i Tiruchchirappalli, Trichy, Sri Ranganathaswamy templet. Det är ett stort område, bland de största hinduiska som fortfarande är aktiva. Under december och januari besöks templen av en miljon människor.
Man möts av det högsta tornet, Rajagopuram, den kungliga ingången, 72 meter högt, rikligt dekorerat med gudafigurer.
I det centrala rummet ligger guden, Ranganatha och halvsover, en version av guden Vishnu, guden som skyddar och bevarar. In till det allra heligaste får jag som icke hindu inte komma.
Inom området finns ett otal olika tempel med sina pojarum där man ber och lägger några blommor, lite frukt mm.
När solen dalar och vi tänkte dra oss hemåt drar trummor och trumpeter igång. En av gudasymbolerna bärs ut ur ett av templen och bärs till den öppna platsen vid Rajagopuram. Människor samlas, bakom ett förhänge håller ett gäng Brahminer poja, bön. Och swish ridån går ner och folket jublar. Sedan bjuds på Pongal, en söt grötaktig anrättning till alla.

20140210-071044.jpg
Det högsta tornet skymtar bakom trädet