Pansjo i Vilenaikanpatti

Jag tar en tur genom byn när fortbildningen känns lite långsam. Allt är på tamil, jag får det mesta översatt, men, som sagt jag tar en paus.
Mina kompisar sitter i skuggan vid templet och ägnar sig åt ett slags brädspel. Jag är mer än välkommen. De känner väl på sig att även jag är pansjo. De är kanske inte så bra på att förklara, eller om det är jag som…. men efter några omgångar har jag reglerna någotsånär klara för mig. Jag passar på att ta några bilder på mina nya vänner. När jag lämnar dem efter en stund känner jag stelheten i mina leder och här sitter gubbarna med korslagda ben i flera timmar.

20140211-210530.jpg

20140211-210641.jpg

Tvådagars fortbildning

Idag är det full aktivitet här ute på träningscentret. Stora grytan med ris kokar och grönsaker puttrar, det ska bli lunch för 30 – 40 personer. De kommer från olika byar och är medlemmar i vattenkommittéer som sköter byarnas vatttenhushållning.
Här är även presidenter för två olika Panschyat med för att få lite insikt. Ett par från den statliga banken finns också på plats.
Gruppdiskussionerna är livliga och det finns mycket att fundera kring.
Två dagar ska de var här. Ett bra sätt att uppdatera och verkligen betona vikten av vatttenhushållning.

20140211-153229.jpg

20140211-153409.jpg

20140211-153522.jpg
Först en bild på deltagarna och sedan från köket, vedeldat och tjejerna som jobbar där.

Ett par fågelbilder

Det är inte det lättaste att fånga fågel med en mobilkamera. I morse kom dock ett par olika arter och gjorde mig sällskap. Dom två stor som ser ut som korpar är en brednäbbad kråka. Och den lilla på antennen är en sädesärla, indisk version (white browed)
Jag har inte kommit ut så mycket på skådning som jag tänkt men har ändå prickat in en del roliga pippiar;
ett par olika örnarter, pelikaner, gam, hackspett, blåkråka, biätare och en liten uggla med läte påminnande om en groda.

20140211-125129.jpg

20140211-125156.jpg

Rickshaw-tur

Håll i er, här kommer en video från baksätet av en rickshaw på kvällen i Trichy.
Trafiken är intensiv och reglerna diffusa. Men alla följer samma regler, i stort sett. Man kan inte annat än beundra dessa rickshawförares smidiga sätt att leta sig fram i myllret. En liten glimt av ordnat kaos;

Video kommer, uppkoppling något dålig nu på förmiddan, hav tålamod!

Lunch i syd

Jo, vän av ordning, vi hann med lunch innan jag reste från Trichy. Surechs fru blir förargad; – Du skulle ju sagt till så hade lunchen varit klar!
Vi äter en väldigt god lunch på ett bra matställe, här kallat hotell, som även har ett rum med AC. Men nej tack till AC, ett väldigt effektivt sätt att bli förkyld på.
Och lunch här kallas meals. Man betalar i kassan, får en biljett och sedan, väl på plats, ett bananblad. Först riset, sedan alla dessa röror som har olika namn; sambar, dalh, mfl och det avslutas med curd, den vita näst längst till vänster. Den längst till vänster är desserten, söt risröra med cashew och russin.
Jämför med inlägget från Rajasthan den 11/1, och den thali jag då hade framför mig.

20140211-071929.jpg