Sevärdheter

Här i kuststaden, Kanyakumarin, duggar stenhögar och andra sevärdheter tätt. Ett måste är att besöka de två öarna som ligger en bit ut i det blåturkos havet. På den ena ligger ett stabilt monument, Vivekanandas minnesmärke och på den andra står Thiruvalluvar, den berömde poeten, staty. Han skrev en hel drös med vedas (heliga rimmade skrifter) år 30 BC som kallas, Thirikkural. Viktig var han tydligen med tanke på statyns storlek.
Vivekananda är av senare datum. Han kom till klippan en dag i december för att meditera inför en religiös världskongress i Chicago vid 1800-talets slut. Han fick då en sådan kraft att han blev en viktig religös/filosofisk ledare, och det är till hans minne monumentet är uppfört! Känn på den!

20140213-170319.jpg

20140213-170458.jpg

Kanyakumari

Nu är jag i Kanaykumari, Cape Comorin, Indiens sydligaste spets. Jag har varit på många ställen runt om i delstaten men aldrig här på sydkusten. Och vilken lycka att få se havet. Indiska Oceanen, den västra och den östra och just här möts de.
Jag hittade till gästhusen, Tamil Nadu, tack Lotta, och fick ett rum med havsutsikt, en liten balkong och AC. Och som sagt, nu sitter jag här i havsbrisen, hör vågorna slå in och det hela är njutbart.
Det här är ett turistställe som många indier kommer till. Här finns ingen playa/beach för soldyrkare, men en liten sandremsa som invaderas av badsugna. Det är mest unga män syns i vattnet men även kvinnor badar, dock med sarin på.

20140213-160953.jpg
Utsikt från min balkong/terrass, först bilar sedan hav!

20140213-161259.jpg
Och här den allmänna badplatsen

Ytterligare en promis

Det är riktigt lagom vid tretiden att ta en promis i landskapet. När temperaturen sjunker under 30 så är det ok. Kikare och fågelbok, men inga nya kryss.
Jag följer den väg det efterlängtade vattnet tar när det kommer om en ack så sällan. Det kommer ju mycket, väldigt mycket på en gång och nerför berget bildas fåror där man kan ana hur det har forsat fram. Väl uppe på en av de lägre klipporna så ligger slätten framför en, brunbränd och torr.
Här upp en bit håller herdar till med sina getter. En gammal man (kanske i min ålder) är törstig och får lite av mitt vatten. Han blir mycket tacksam och vill gärna visa något för mig, en nyfödd getunge (heter det nog inte; valp, kalv, kid eller killing) – en liten killing. Den är alldeles naken och skär och ser ömtålig ut.

20140213-140045.jpg

20140213-140153.jpg