Solenergi

Här på hotellet har de varmvatten, mmm lyx. Solpaneler på taket ger bra med varmvatten och det är till och med så att det finns varmt vatten på morgonen.
Här är det sol var dag i stort sett hela året. 365 dagar. Så det är ju självklart att använda solenergi.
Solceller för att skapa el är inte lika vanligt men används allt mer. På ställen dit elen ännu ej kommit installeras solceller så att man kan följa de många såpor som sänds på TV. Alternativa energier kommer att få större betydelse i framtiden. Det är här i Syd man drabbas allra mest av klimatförändringarna.

20140214-160421.jpg

Kanyakumari och Gandhi

Här i stan finns ett minnesmonument över Mahatma Gandhi, landsfadern. Här satt han och funderade i mitten av januari 1937. Och så skrev han några kloka ord.
När Gandhi mördades 1948 drabbades nationen hårt men Nehru som blev landets förste premiärminister fortsatte arbetet som Gandhi startat. Och Gandhi är fortfarande symbolen för protester genom icke-våld. Askan efter Gandhi delades upp i urnor och skickades runt i Indien. På den här platsen stod en av urnorna under 1948. Och här byggdes monumentet.
Det är många som influerats av Gandhi; Martin Luther King, Desmond Tutu, John Lennon, Al Gore mfl

20140214-125651.jpg
Monumentet utifrån

20140214-125755.jpg
MG glorifierad

20140214-125922.jpg
Utsikt över Kanyakumari från Gandhis monument

Fiskeby, granne med Kanyakumari

Kanyakumari har turister och pilgrimer som viktig inkomst utöver fisket.
När man går västerut kommer man till en liten by som verkar livnär sig enbart på fiske.
Båtar kommer in i en strid ström och lådor med fisk landar på byns lilla fisketorg. När jag kikar är det mest småfisk som säljs och några enstaka större.
Det är ett spännande folkliv och det blir många bilder. Dock ej med mobilen.
Båtarna är färgrikt dekorerade och i fören har de alla ett kors, och någon helgonbild. I aktern hänger utombordaren med propellern på en förlängd axel. Det är tre fyra man som kommer in per båt, och när den sedan skall upp på stranden hjälps man åt. Båtarna är långa och smala och den stora oceanen säkert nyckfull.
Som sagt, det blir småfisk och några enstaka kräftdjur som tydligen är eftertraktade och en och annan av större format; makrillika, horngäddetyp mfl
Men de stora fångsterna man fick för 40 – 50 år sedan utblir. Stora båtar från olika nationer tar rubbet en bra bit ut till havs med sina trålar. Rovfisket drabbar små byar som denna.

20140214-112337.jpg

Kristen kust

Utan något som helst belägg påstår jag att här ute vid kusten är fler kristna än någon annan stans i Indien. Det finns ett flertal kyrkor här, men hinduiska tempel är fler.
Jag passerade den största kyrkan i Kanyakumari igår.
Snygg? Nja, bländande vit är denna stenhög och påkostad. På det lilla torget framför har man satt upp diaramor, små skåp med diverse prylar i, som visar Jesu lidande, hela Passionshistorien i en indisk kitschversion.
Inne i kyrkan är det svalt och nästan tomt. Ett avbrott till värme och oväsen som annars råder.

20140214-064149.jpg

20140214-064306.jpg