Borta bra hemma bäst

Och den som har varit ute och rest har alltid mycket att berätta.
Efter en lång resa, start kl 6.00 tisdag morgon från byn och till Landskrona vid fyra på em onsdag, är jag nu hemma.
Och idag torsdag är det lagom dimmigt, vår i luften och kaffe i koppen utan socker. Avvänjningen har börjat.
Bilder ska till datorn, kläder tvättas och jag ska “landa”.
I helgen kommer en analys av vad jag upplevt i detta fantastiska/magiska/märkliga/motsägelsefulla/vackra/gästvänliga/korrupta/makalösa land.
Men iallafall en summering typ!
Dagens bild, vintergäck hemma i trädgården.

20140227-140007.jpg

Sjukvård och mat

Lördag morgon kommer en ambulans in i byn. Ut kommer två sköterskor och en läkare. Det är dags att kolla upp hälsoläget hos de små. Samtidigt ska man ge poliospruta till några – trodde jag. Men vaccinet får man som ett par droppar, sen är det klart. De allra minsta vägs och mäts, som på BVC.
Den stora hälsobristen är ensidig kost. Man äter mycket ris och inte mycket grönsaker. De fattiga i byn är mest utsatta. De som tillhör schedule cast får köpa riset billigt. Ett sätt att fördela och se till att man har mat för dagen. SC är de som är dalither eller tillhör kast som är missgynnad.
Kastsystemet i Indien är en hel vetenskap. Det är inte avskaffat, vilket många tror. Man får dock inte diskriminera med hänseende till kast.
Bild på sjukstugan och bild på affären där det subventionerade riset säljs. Kvinnan på bild är Jayalalitha, Chief Minister of Tamil Nadu.

20140227-060626.jpg

20140227-060750.jpg