Chittogarh

I Chittor finns ett magnifikt fort, Chittogarh Fort, uppe på berget som ligger på östra sidan om staden. Inom fortets murar finns rester av två imponerande palats. Även om det bara är ruiner kvar kan man nästan se hur dessa slott/palats en gång i tiden gav mäktig män en status som få kunde mäta sig med. Samtidigt har här varit kamp om makt och olika Maharadjor har avlöst varann. Islamitiska härskare har tagit över och en spännande, otäck och dramatisk historia har haft sin scen här under århundraden. Ett första nederlag utspelades 1303 när kungen av Delhi intog fortet för att infånga den vackra Padmini, hustru till härskarens onkel. Alla kvinnorna i palatset begick jauhar, de tog livet av sig istället för att hamna i fiendes våld.

Bilden på Chittogarh Fort är i stort sett densamma som jag tog med mobilen – nu med bättre upplösning, klicka på bilden!

En smashing vy
En smashing vy
Ruiner av ett palats
Ruiner av ett palats
Ruin med vy
Ruin med vy
Inom fortet finns några tempel, här lite dekorationer
Inom fortet finns några tempel, här lite dekorationer

Pushkar i morgonljus

Idag är det den 14 mars, pi-dagen, 3,14 om man skriver mån/dag och skall firas med pizza eftersom den är en cirkel och pi är förhållandet mellan omkrets och diameter på en cirkel och även arean och radien. I Indien finns pi beskrivet redan 600 f.kr som roten ur 10, ca 3,16.

Här är några ytterligare bilder på pilgrimsorten Pushkar och i morgonljus. Och med apor, grå langurer, som softar i den värmande morgonsolen.
Guden Brahama lät en lotusblomma falla till jorden. Där kronbladen föll bildades det sjöar i ökentrakter, och ett av dessa blad föll vid Pushkar. Vid den heliga sjön samlades också många av hinduismens olika gudar. Därav den heliga status som staden har som pilgrimsort. Det finns många olika trappor, så kallade gaths ner till dammen i januari när vi var där var det inte många badare.

Dammen i Pushkar
Dammen i Pushkar
Den heliga dammen i Pushkar
Grå langurer vid dammen i Pushkar
Slappande apor
Slappande apor
Dammen från nordsidan
Dammen från nordsidan