Vårbrasan

En höjdpunkt på trädgårdsåret är att få elda upp lite ris kvistar grenar och annat som lagts på hög under året. Det är fascinerande att elda, frigöra all den energi som växterna samlat under några år med sina gröna blad. Idag var den perfekta dagen, soligt och lagom vind – och den kom från nordväst! Här kan vi inte elda om inte vinden ligger rätt – lite hänsyn till grannarna. Efter en förmiddag vid brasan är man lagom rökt och påminner mycket om något enrisrökt.

Årets höjpunkt i trädgården
Årets höjpunkt i trädgården

Biodynamisk farm

På den här farmen odlar man ekologiskt och då även efter biodynamiska regler. En hel vetenskap detta om ekologisk odling och biodynamisk en del vetenskap men också en livsfilosofi som man kan ha lite svårt att greppa. Ett är säkert – den biodynamiska odling i Indien passar in i kulturen och det var härifrån upphovsmannen, Rudolf Steiner, hämtade inspiration. Och odlingsresultaten är väldigt goda. Här bearbetas nu några ton av granatäpplen. Kärnor och fruktkött torkas och exporteras sedan till Europa.
Några bilder från fabrik och gård, se även 22/2.

Grinden till gården
Grinden till gården

Kontoret
Kontoret
Fabriken
Fabriken
Tempelträd
Tempelträd
Fabriken i full gång
Fabriken i full gång
Granatäppelskärnor till tork
Granatäppelskärnor till tork
Färdigtorkade paketeras lufttätt
Färdigtorkade paketeras lufttätt