Strandskator

strandskata

veckans bild vecka 7, 2016
Strandskatorna höll till på stranden vid Skummeslövsstrand i södra Halland. När vi gick längs stranden flög de upp och satte sig en bit fram. Och så höll de på tills de flög upp och satte sig en bra bit bakom oss. Visst är de väl snygga fåglar med sin svartvita dräkt och röda näbbar och ben. Och det här var på vårkanten 2013 – två nyanlända strandskator, ett trevligt vårtecken. De kommer snart!

Humlebo och insektshotell

I veckan som gick snickrade vi till holkar för vildbin, humlor och andra nyttiga insekter. Vi fick låna slöjdsalen i Asmuntorp skola – Tack!
Och med rätt verktyg så går det snabbt och lätt.
Humleholken blev en standardmodell, snickrad av fyr-tums brädor (100 x 22 mm). Det blev lådor typ och med masonitlock och botten – se bilden.
Insekthotellet med bambupinnar och annat för insekterna snickrade vi i 6 tums brädor (150 x 22 mm) och här gjorde vi ramar med eller utan baksida – se fotot.
Nu ska de ut i trädgården innan värmen kommer igång på allvar; humlebona stoppar vi in i utkanten av komposten. Hotellen får sitta på bodväggen och ska inredas lite till – förutom bambu så blir det kottar, små lerkrukor mm. Lite takpapp kan hjälpa till att förlänga livslängden också – så det ska klippas till och spikas fast.

IMG_7067