Borgen

Månadens bok, mars, blev en spänningsroman av Ellinor Häggström, utgiven som “Book on Demand”. Det känns som om målgruppen är unga vuxna. Den har drag av Hunger Games, bokserien som kom för några år sedan. I Borgen är det fem dödsdömda som väljs ut av ett TV-bolag som vill göra en dokusåpa om deras kamp som inlåsta i en medeltida borg. Det finns en väg ut och den av de fem som hittar ut blir benådad.

Spännande, den vill jag inte läsa, dålig, behov av lektör, var några av våra omdömen. 

Spännande: hela idén med att låsa in människor som ska tävla med livet som insats blir spännande och samtidigt läskig och grym.

Den vill jag inte läsa: en obehagskänsla som man inte vill ha när man ska läsa en bok och det gör att den inte är läsvärd.

Boken behöver en lektör/redaktör: det finns en hel del i boken som skulle justeras så att språket flyter bättre och att man inte hänger upp sig på detaljer som blivit fel. 

Intressant är att följa de olika karaktärernas reaktioner och känslor på den direktsända “underhållningen”.  Det är sonen till producenten och andra TV-tittare, de två TV-teknikerna som lägger ut bilden i sändning, chefen för TV-stationen och inte minst TV-producenten själv.

Spelplatsen är Sverige år 2014 och -15, men ett alternativt Sverige.