Alla inlägg av per

Ärla i tången i Kattvik

Ung sädesärla i tången vid Kattvik

Veckans bild, vecka 47, 2023

Ytterligare en bild denna vecka, en liten ärla som är på födosök bland tången i Kattvik. En nyfiken ungfågel som klarar livet utan större inblandning från sina föräldrar. Finns allt inprogrammerat från start?

Skärpa efter många försök. Det tar en stund att lära sig hur telet fungerar. Men det är ett lyft för mitt fotograferande. 200 – 500 mm och det duger. Kanske lika välbyggt som andra av Nikons optik, men överkomligt för en amatör.

Gäss vid Lundåkra

Gäss vid Lundåkrabukten

Veckan bild, vecka 47, 2023

Där står de och rastar efter en dag på åkrarna runt Landskrona. De sitter vi Saxåns mynning och solen ger Öresund ett silverskimmer. De är många och den här gruppen är bara en bråkdel. En masseffekt även om det bara är ett utsnitt. Det här var i slutet på sommaren och många flyttare passerar mynningen på väg mot sydligare breddgrader.

Skarv över Skälderviken

Skarv mot havets blåa vågor

Veckans bild, vecka 47, 2023

Här kommer en bild från i sommar. Det måste ha varit i juli, en av de finare dagarna, lite blåsigt och solen tittade fram emellanåt. Och så kom de skarv flygande en bit ut i viken. Svart mot det grönblå havet i kvällsljus. Tillbaka från fiske eller bara en snabb översikt över viken.

Knipor över Sundet

Kniporna över sundet

Veckans bild, vecka 45, 2023

Nu har lovveckan passerat och det är dags för en ny bild. Vid Lundåkra, söder om Landskrona, har det varit tät flyg/flytt/trafik av många olika arter fågel. Långt ute passerade detta gäng, en knipflock med snabba vingslag. Så fint tecknade de är, riktigt grafiskt.

Snyggt när det rätta ljuset infaller. Ljuset betyder mycket.

Havssulor över Öresund

Havssulor med Ven i bakgrunden
Eleganta flygare på jakt
Som spjut dyker de efter fisk

Veckans bild/er vecka 42 2023

Onsdag 18 oktober, en fin dag och en liten tur till Ålabodarna och utsikten norrut vid badplatsen. Långt därute fick jag syn på ett gäng havssulor som fiskade för fullt. Det blev några bilder, mest för att visa att det verkligen var havssulor. Och så fina, skickliga flygare och spjutspetsdyk.

Kärrsnäppor vid Morups tånge

Kärrsnäppor i strandkanten

Veckans bild, vecka 41, 2023

En fin morron vid Morups tånge, soligt men ack så blåsigt. Och dessa kärror håller sig lugna i vinden med näbbarna innanför fjäderdräkten. De var inte så många denna morgon men de fick sällskap med några strandpipare.

Motljus är alltid lite svårt och man får photshoppa lite. Bilden något beskuren, snäpporna var på sin vakt, men det gick att komma rätt nära. Blicken dras till höger och snäppan som trotsar vinden, nackfjädrarna reser sig. De tre övriga är inte så spännande där de står och skyddar sig mot blåst.

Blåmes vid köksdörren

Blåmesen på bänken

Veckans bild, vecka 41, 2023

Den kom fram till köksdörren och spande in fröställningarna av vallmo och vete. De var intressanta och den försåg sig av de pyttesmå fröna från vallmo. Lite skygg men maten segrade. Här satte den sig på bänken och pickade i sig. Snart kom även en talgoxe och några andra blåmesar. Vår rädgård är en oas för dessa små otuktad och vild som den är.

Hackspett i vårt äppelträd

En nyfiken ungfågel i vårt äppleträd.
Närbild på den unga större hackspetten.

Veckans bild, vecka 40, 2023

Även denna vecka – två fågelbilder. Större hackspett, och det är ungfågel. Det var tre unga hackspettar som gästade oss i vårt äppelträd, det stora fina Åkerö, som ger så fin frukt. Det verkade som de fann en hel del godsaker i barken på vårt gamla träd. Gamla träd är en bristvara.

De höll till i trädet ganska länge så vi kunde se vad de pysslade med. Även om de kallas större så kändes de ganska små. De var inte helt utfärdade, bröstet fortfarande lite rosa och även fläck över näbben var rosa. Till nästa säsong skiftar det rosa till vitt.

Svarthätta i trädgården

Svarthätta på en gren i valnötsträdet
Även här sitter den i valnöten

Veckans bild, vecka 39 2023

Det var i våras den dök upp i vår trädgård, svarthättan, en hona. Den har så häftig frisyr, rödbrun, lite frissig. Och den var nyfiken där den satt, i valnöten och sedan en kort flytt till ny gren i valnötsträdet.

Svarthätta, hane, fotade jag också i våras och det inlägget var den 4 maj i år när vi var i Borgen, Vallåkra och skådade. Tacksamt motiv och som sagt en nyfiken rackare som spanade in oss vid fikat. Den översta bilden ger en bra inramning till fågeln och den undre med laviga grenar som matchar fågelns färger.

Kaniner vid Morups tånge

Kaninen på strandängarna

Veckans bild vecka 39, 2023

På väg hem fån Göteborg blev det ett stopp vid fågellokalen Morups tånge. Det blev en solig och blåsig dag på strandängarna. Många vadare hade redan passerat. Några kärrsnäppor och en och annan strandpipare och även storspov. Fåglarna var svårfångade för foto men kaninerna skuttade omkring och inte lika skygga. De litar på sina stora öron samtidigt som de är vaksamma.Den fotograferad försvann nästan i svackan med möjlighet att försvinna ner i grävda gångar.

Vi kom vid solnedgången och kunde tillbringa hela förmiddan på strandängarna och kika efter gulnäbbad lira mfl. B & B vid kvarnen rekommenderas.