Alla inlägg av per

Ligustersvärmare

Ligustersvärmare, två stycken, i hallonlandet.

Veckans bild, vecka 26, 2024

ett fynd i vår trädgård, en ligustersvärmare – en av Sveriges största fjärilar. Där satt den på stolpen till hallonlandet. Och de – det var två, såg till att säkra avkomman.

Nog har man sett dess larver några gånger, men det här var min första obs på en färdigutvecklad svärmare.

Nyutflugen kaja

Kajan med sin ljusblå iris
Huvudet på sned, alltid bra att kika ur olika vinklar
Grodperspektiv
Eller är det någon där bakom
Och här bland vinbärsbuskarna

Veckans bilder vecka 23, 2024

Där satt den, en nyutflugen kaja. Lite vilsen, men ändå nyfiken på vad som hände där på gräsmattan. Lite osäker på vingarna men ändå redo för ett liv utanför redet. En riskfylld tid. Kajor är kloka sägs det. Och de lär sig snabbt. Men de satt still en bra stund så jag kunde ta lite bilder.

Alltid svårt att välja så skickar med några stycken. Månne äter kajor sniglar? eller skulle man kunna lära dem det?

Tulpaner på Sofiero

Veckans bilder, vecka 19, 2024

Sofiero har satsat på tulpaner denna säsong. Idag, söndag den elfte maj var vi där och spanade in alla dessa tulpaner. Sofiero bjöd även på en exklusiv utställning om denna spännande vår och försommarväxt. Solen kom och gick och med lite tålamod blev det en mängd motljusbilder på dessa sagolika skapelser.

Så här komme dom, inte alla men ett urval om 10 st.

Ärla i trädgården

Ärlan i trädgården – sädesärla

Veckansbild, vecka 18, 2024

Det här var årets första ärla i vår trädgård. Ärlan vickade som den ska på stjärten och knixade iväg på jakt efter insekter. Vi satt och fikade och ärlan hittade sina godisbitar. Och jag hämtade kameran. Den var snabb men här var den stilla en kort sekund. Lite motljus, reflex i näbben och fjädrarna i ordning – så fin.

Dalarna ute på myren

Veckans bild, vecka 11, 2024

Här kommer en bild från ett vintrigt Sverige. Dalarna. Och det var på sporlovet, vecka 9. Någon minus på morronen som sedan blev någon plus på dan. Lite dis i luften som gav en fin touch på landskapet. Mobilbild panorama. Så skönt att få se lite vinter och lite snö. En vecka. Rätt ok att komma tillbaka till Skåne sedan och se vintergäck mfl.

Söders höjder

En röd stuga, som många drömmer om, med värsta läget.

Veckans bild vecka 10 2024

Här på söder finns en hel del röda stugor som minner om en gången tid. Det är Stockholm stad som äger de flesta och hyr ut dem.

Den här stugan har dock ett ovanligt extremt läge. I mitten av sluttningen på en av Söders höjder – dessa bergknallar. Utsikt över inloppet till Slussen och storstaden men också vyn över en fyr- eller sexfilig motorväg. Och alla dessa komplex av byggnader.

Hornuggla

Hornugglan bland alla risiga grenar

Veckans bild, vecka 6, 2024

Äntligen en ny post på bloggen. Och det på en hornuggla. En gråmulen dag i veckan spanade vi in ett gäng ugglor i granen. Kanske 10 st sällskapssjuka ugglor. Visst är det häftigt. Granen var tät och ugglorna lätt gömda bland de risiga grenarna. Och där sitter dom hela dagen till det mörknar och det är dags att äta nattamat.