Kategoriarkiv: Öl

London Pale Ale

En god öl, mycket malt, lite brödig, humle som har god beska; Centennial och Cascade.
lite omväxling från alla Ipor. Engelsk öl är ok och deras lager brukar vara öl som funkar i pintglas på puben. Bryggeriet är Meantime Brewing Co startade 2000, så inte någon lång tradition. Nu uppköpta av japanskt bolag.

Kingfisher

Denna indiska öl tror jag inte varit med på bloggen innan. New Dehli Pandori serverar Lunds godaste mat. Lunchbuffén är magnifik till ett bra pris. Och så har de Kingfisher. En bra lager med det som passar en indisk lunch (vatten är nästan bättre). En ljus öl som har inslag av citrus och bra mälta. En öl bryggd i Indien och i stor kvantiet. Bryggeriet startade redan 1857 så det finns en tydlig engelsk touch på ölet.

Oppigårds IPA

En riktigt god IPA, allting rätt, beskan, om än lite mild,  malten, sötman. 

Vad mer kan man begära. Oppigårds är ett av mina favoritbryggerier. De brygger många olika goda ölsorter. Just denna New Sweden IPA är inget undantag, trots att den innehåller vetemalt. Kornmalt är där också så det funkar. Humlen är Simcoe, Citra, Mosaic och Equanot. Kunde ha varit något beskare och lite mer citrus. Och lagom alkoholhalt 6,5.

Mandarina man

Amager brygghus gör många goda ale. Den här, Mandarina man har den rätta touchen av IPA, men sen tar man ut svängarna med mandarin och mango – det är inte bra. Snälla, fruktjuice är en sak och mandarin med mango smakar säkert riktigt gott, men blanda inte in öl i en läskande fruktdryck!

Dessutom bryggs denna ale på både korn- och vetemalt, det är inte heller så lyckat. Varför inte bara korn? Någon gång kan majs ersätta del av korn med bra resultat. Så om det kan öka lönsamheten så kör på majs men låt vetet gå till grisfoder.

Summasumarum, en hygglig brygd som kunnat nå topp om man inte varit så innovativ.

Amager Bryghus

Två riktigt bra öl från Köpenhamn. En lite mer typisk IPA och en IPA med lite mer citrus. De är båda vete- och kornmaltsöl, något som får mig känna en varning, men dessa är ok. 

Amager Bryghus startade som ett mikrobryggeri för 10 år sedan, har lyckats väl och nu är de väletablerade.

Poppels IPA

En riktigt bra IPA, med bra av allt, skum, doft, malt, beska, yes en fullträff. Malt, både korn- o vetemalt och fem olika sorter. Två humle fr Australien. Och den är bra vetet till trots. Den tropiska karaktären är svår att känna men en citruskänning finns. Popples bryggeri finns i Jonsered. Så nu bryggs öl istället för motorsågar(?) och bryggmästaren heter Daniel.

Ebeltoft IPA 

Danskarna är kända för sin goda öl och det här är inget undantag; den är riktigt god. Lagom av allt och en beska som även den är lagom för en IPA, dvs den är markerad och inte överdriven. 

Bryggeriet har naturligtvis en egen hemsida och med en reklamvideo;  http://www.ebeltoftgaardbryggeri.dk/     Kolla in Peder, bryggmästaren. Det kan ju inte bli annat än bra öl. Ebeltoft är ju också Rasmus Nalles hemstad.


Dottern importerade, tack Stina

St Eriks IPA

Mmm, en god IPA, lite mörk av rostad malt, lite karamelliserad. Det ger en god touch och lagom sötma. Beskan är lagom tuff och ölen passar bra som en avslutning på en trevlig sommardag. Etiketten lovar inget och smak, arom, skum och annat får man själv känna efter! Jämför blogg den 20 okt 2015. St Eriks bryggeri är lite större och borgar för en jämnare kvalité jämfört med mikrobryggerier. I mitt tycke är det här en bra IPA och med ett smakdjup, en bra mångfald håller den väl måttet för en bättre variant av IPA.

  

London Pride

En god öl, en ale som heter duga. Lite väl mycket sötma, passar bra på kvällskvisten när man ondgör sig över psykopatiska politiker som inte litar på vetenskapen.
Men nu var det öl o öltest, lätt karamelliserad och en stadig kropp. Bra eftersmak och en genuint bra ale, en outstanding ale.

  
    

Jämtlands IPA

En bra välbryggd IPA som får en att må gott. Lite mörk i färgen, malten är rostad och den har en väl tilltagen rymd. Jag tycker dock att den har en sötma som borde dämpats. Malten fr England och humlen fr USA. 

Det är dags att börja odla korn för mältning och humle för smaken, här hemma. En nisch för vårt lantbruk, danskarna gör det med stor framgång.

På etiketten beskrivs doften, men jag har svårt att definiera den torkade aprikosen, örterna är lite vagt närvarande och mandarin är inte något min näsa känner av. Hur som helst, detta är en bra öl som passar en regnig sommarkväll som denna. Bra jobbat i Jämtland.