Kategoriarkiv: Öl

En dansk och en svensk

Här två godkända öl, en IPA och en lager, en dansk; Vocation, smash and grab. Och en svensk; Finn, California lager.

Den första en dubbel IPA, och riktigt god, trots alkoholhalt lagom sötma, och inte störande fruktigt exotiskt som etiketten hotat med. Ofiltrerad, och det sägs att smaken gynnas. Well, den är ok och lite till, 8 av 10.

California lager gillar jag och den skulle kunna bli än bättre om den bryggts på bara kornmalt, det är jag övertygad om. Den är något mörk – inslag av rostad malt som ger lite av julmust/svagdricka åt ölen. Även denna är ok och lite till, 7 av 10

Två danska öl

Nyårsafton och två danska ipa. Den första, Slowburn med en kameleont på burken och singel hop, och humlen är Strata. Väldigt lyckad och så bra som en ipa ska vara. Ett bryggarkollektiv står bakom och de har en go känsla för en ale. Fem stjärnor av fem möjliga.

Den andra är en lite starkare brygd, 6,5 och det ger en sötma som stör. New Vibrations kallas den , men hm kanske inte så nytt men finfint god. Ofiltrerad, smakrik och fruktig. Sen om det är ananas eller jordgubb är svårt att få grepp om, men den är frisk. 4,5 stjärnor med samma skala.

Båda är brygda på kornmalt och det brukar, i mitt tycke, ge bättre och godare öl. Helt klart är att danska bryggerier kan sina saker och det finns många som håller igång hantverket i många av landets alla mikrobryggerier.

Hop Sandwich

En god öl, men hop, humlen är alltför sparsam, den kunde humlats ett varv till. Sötman kommer till viss del av havren och vetemalten. Lite sommarkänsla men inte helt ok nu den första oktober framför brasan i den öppna spisen.

Benchwarmers Brewing Co o Tampa Bay Brewing Co samarbetar? Framgå dock ej av burkinfon. Oavsett – en helt ok men som sagt, en sommaröl.

#DIPA, från To Öl

Kvällens öl, en import från Danmark och bryggeriet To Öl. En kittlande fräsch god ale. Den beska som ipor brukar ha är väldigt mild i den här ölen och sötman tar överhand. Och gillar man det så är den ju ok. Jag föredrar lite mindre sötma och mer av beskan. Samtidigt så kommer citran, den syrliga humlen, till sin rätt här. Helhet – kittlande go.

Ella’s IPA

Vikens bryggeri har skapat denna lagoma ipa, kanske lite mesig och det kan också vara bra. En något mörk ale och därav en speciellt sötma som är rätt ok. Lite skogskänsla ett tag med tallbarr men också exotiska inslag.

Viken bryggeri har bästa ölen där Öresund är som smalast enligt dem själva. Och vist får den här ett gott betyg. Jag tror dock att de är lite i kaxigaste laget. På andra sidan sundet finns många trevliga konkurrenter.

Helsingborgs bryggeri

En lager och en IPA. Ta lagern först, en god och välbalanserad lager med lagom sötma och beska. Lite mörk även om det står ljus på etiketten. Olika korn tydligen men inget som höjer. Och visst ger humlen en mild beska. En god öl. Bra tillsammans med engelsk tv-serie som Grantchester tex.

IPAn ngt av besvikelse. Visst finns det en beska men inte som en IPA ska ge. Och en ngt mörk ale med sötma som inte ska var i en öl med fokus på en mångfasetterad beska. Den når inte fram.

Nääs IPA

Så lagom. Det låter inte så spännande! Men det här är en god IPA som har sin beska och lite fräscha fruktiga touch. Så här en solig vårdag i mars så är det här den optimala ölen. Inte så många % och det tycker jag är en fördel. Testa den, du blir inte besviken.

Brokholmen

En god hel enkel lager. Och visst är det så. Det är en öl som inte är så märkvärdig, inga krusiduller. Kanske en bismak som stör. Lite av bubbelgum kan anas. Det är, trots det, en godkänd lager.

Helt ok på kvällskvisten till en kvällsmacka.

Hazy Bulldog APA

En riktigt god och frisk apa. Med den rätta lagoma beskan för mig. Och i övrigt har den ett brett register smaker. Bara kornmalt är ett klart plus. Det ger tyngd till ölet och den bas man är van vid.

Gotlands bryggeri kan sina saker och hämtar sitt korn lokalt. Klimatet på Gotland ger kvalitet. Nästa utmaning torde vara att odla humlen på Gotland också.

En god våröl.