Kategoriarkiv: Öl

Finn Citraic IPA

IPA? Nja, men en god ale. En IPA med humle, Citra, som ger den här IPAn en kraftig citrussmak. Och en bra stadig malt.

Finn har en bred produktion och kommer med nya öl ständigt. Kul. Och baserade i Landskrona som gör att sortimenten finns på vårt bolag.

Tillbaka till IPA- Citraic. En god ale som sagt med fina undertoner som nästan försvinner i citrussmaken. Själv föredrar jag en ren IPA. Eller en APA, och det har Finn.

Winter IPA 

En bra mörk IPA från Sigtuna. Lite av svagdricka som fanns förr till jul. Mörk för att malten rostats, och ger lite karamellsmak. Det här är en god IPA med en bra beska och lagom fruktighet.
Sigtuna brygger många olika goda ale, testa!
Själv har jag testat Organic Ale vid tre olika, sök på bloggen och läs.

Dead Pony Club

En god öl att avnjuta i kvällningen när man kurrar skymning eller till kvällsmaten här på Amager när man hälsar på barn o barnbarn. En ale som heter duga med bitande beska, dock ej att jämföra med deras ipor. Fruktig och på många sätt en vinnare. Och det är BrewDog som bryggt och i UK.

London Pale Ale

En god öl, mycket malt, lite brödig, humle som har god beska; Centennial och Cascade.
lite omväxling från alla Ipor. Engelsk öl är ok och deras lager brukar vara öl som funkar i pintglas på puben. Bryggeriet är Meantime Brewing Co startade 2000, så inte någon lång tradition. Nu uppköpta av japanskt bolag.

Kingfisher

Denna indiska öl tror jag inte varit med på bloggen innan. New Dehli Pandori serverar Lunds godaste mat. Lunchbuffén är magnifik till ett bra pris. Och så har de Kingfisher. En bra lager med det som passar en indisk lunch (vatten är nästan bättre). En ljus öl som har inslag av citrus och bra mälta. En öl bryggd i Indien och i stor kvantiet. Bryggeriet startade redan 1857 så det finns en tydlig engelsk touch på ölet.

Oppigårds IPA

En riktigt god IPA, allting rätt, beskan, om än lite mild,  malten, sötman. 

Vad mer kan man begära. Oppigårds är ett av mina favoritbryggerier. De brygger många olika goda ölsorter. Just denna New Sweden IPA är inget undantag, trots att den innehåller vetemalt. Kornmalt är där också så det funkar. Humlen är Simcoe, Citra, Mosaic och Equanot. Kunde ha varit något beskare och lite mer citrus. Och lagom alkoholhalt 6,5.

Mandarina man

Amager brygghus gör många goda ale. Den här, Mandarina man har den rätta touchen av IPA, men sen tar man ut svängarna med mandarin och mango – det är inte bra. Snälla, fruktjuice är en sak och mandarin med mango smakar säkert riktigt gott, men blanda inte in öl i en läskande fruktdryck!

Dessutom bryggs denna ale på både korn- och vetemalt, det är inte heller så lyckat. Varför inte bara korn? Någon gång kan majs ersätta del av korn med bra resultat. Så om det kan öka lönsamheten så kör på majs men låt vetet gå till grisfoder.

Summasumarum, en hygglig brygd som kunnat nå topp om man inte varit så innovativ.

Amager Bryghus

Två riktigt bra öl från Köpenhamn. En lite mer typisk IPA och en IPA med lite mer citrus. De är båda vete- och kornmaltsöl, något som får mig känna en varning, men dessa är ok. 

Amager Bryghus startade som ett mikrobryggeri för 10 år sedan, har lyckats väl och nu är de väletablerade.

Poppels IPA

En riktigt bra IPA, med bra av allt, skum, doft, malt, beska, yes en fullträff. Malt, både korn- o vetemalt och fem olika sorter. Två humle fr Australien. Och den är bra vetet till trots. Den tropiska karaktären är svår att känna men en citruskänning finns. Popples bryggeri finns i Jonsered. Så nu bryggs öl istället för motorsågar(?) och bryggmästaren heter Daniel.

Ebeltoft IPA 

Danskarna är kända för sin goda öl och det här är inget undantag; den är riktigt god. Lagom av allt och en beska som även den är lagom för en IPA, dvs den är markerad och inte överdriven. 

Bryggeriet har naturligtvis en egen hemsida och med en reklamvideo;  http://www.ebeltoftgaardbryggeri.dk/     Kolla in Peder, bryggmästaren. Det kan ju inte bli annat än bra öl. Ebeltoft är ju också Rasmus Nalles hemstad.


Dottern importerade, tack Stina