Kategoriarkiv: Böcker, lästips

Kvinnan i fönstret

Johannas deckarhörna säger; den vassaste thrillern i år – svårt att få superlativen att räcka till. Och många andra omdömen pryder boken. Men var den så spännande? Var den inte lite förutsägbar? Vilken hemlighet lever Anna Fox, huvudpersonen, med? AJ Finn som egentligen heter Daniel Malory, har skrivit denna spänningsroman med mycket vin och många piller.

Det hela utspelar sig under några veckor i New York och mestadels i ett stort hus där Anna lever i sin ensamhet. Hon fördriver tiden med klassiska filmer, vin, anti-depressiva piller, spaning på grannar och en del web-chat. Men det är mitt i denna tristess som hon blir vittne till en ruggig händelse hos grannen bortanför den lilla parken, en händelse som triggar igång berättelsen.

Vi hade lite olika uppfattningar när det gällde boken. Allt från bra spänning till lite tråkig med halvt avslöjande hintar. Vem är kvinnan på andra sidan. Sonen som hälsar på, är han en präktig tonåring. Och hur är det med den frånskilda familjen. Frågorna staplas och kommer vi att bli lurade av AJ Finn?

Filmen, Fönster mot gården från 1954, har samma tema, men är mindre invecklad. Säkert en rulle som Anna sett. Hade romanen blivit bättre om plotten hade varit enklare. Jag tror det.

Boken är på gång att bli film och släpps i oktober 2019.

Läs den o ge sen en kommentar här.

Det lilla bageriet på strandpromenaden

En traditionell feelgood. Jenny Colgan skrev. Arbetslös ung kvinna, Polly, startar eget på ö med landförbindelse när det är ebb. Mot alla odds….. Och så dyker det upp en man eller två…… Någonstans i Cornwall utspelar sig det här dramat. Är det en gullig berättelse eller en förutsägbar slaskroman?

En IT-miljardär, dyker också upp i handlingen, som köpt en strand med surfingvågor. (Kan man verkligen köpa en strand i Cornwall? Och hur är det med vågorna vid Engelska kanalen?)

I slutet av boken finns några recept på matbröd, olika bröd som Polly knådar i sitt bageri. Det är nog Jenny C själv som gillar att baka.

Jenny Colgan har skrivit två böcker till om tjejen med bageriet. Men jag har inte satt upp dem på min läslista.

Ett jävla solsken

Den här boken handlar om Ester Blenda Nordström, direktörsdottern som blev författare och äventyrare. Född 1891 och död 1948.

Under dold identitet tog hon anställning som piga på gård i Sörmland. Efter en månads slit i hushållet skrev hon sin första bok, En piga bland pigor, som blev väl mottagen. Dock ej av husbonden och folket på gården. Men det var ett viktigt inlägg i den tidens kvinnokamp något som följde henne genom livet.

Under ett halvår arbetade hon som lärare i en sameby och även den erfarenheten kom i bokform. En bok som belyste de fördomar som då fanns gentemot samer.

Vidare reste hon 3:e klass över Atlanten, en skräckfärd. Och färdades genom Sydamerika på hästrygg. Tillbringade något år i Sibirien för att studera vulkaner osv, ja hon var nyfiken och samtidigt rastlös.

Vi tycker att vi inte får en riktig analys av EB av författaren till den här biografin, Fatima Bremmer. En analys av Ester Blendas liv är svår att göra så jag tycker Fatima gör helt rätt i att inte spekulera i en kvinnas märkliga liv. Det är många frågor som hopar sig när man läser boken. Är EB en kvinnokämpe? Hur ställer hon sig till nazismen? Hur påverkas hon av Kirunas gruvchef, en god vän?

Dessutom hann hon att skriva några flickböcker om en flicka som i mångt och mycket påminner om henne själv. En inspiration till Astrid Lindgren.

Det har gjorts en filmatisering av EBs liv av Anna Hylander. Läs boken och se sedan filmen.

Den tyska flickan

Hanna och Anna möts på Kuba. Två olika livsöden, Hanna, som är gammelmoster t Anna, drivs från Tyskland strax innan krigsutbrottet, Anna bor m sin mamma i New York. Som läsare följer vi Hanna och Anna från tidig ungdom fram till mötet på Kuba. Hannas familj utsätts för nazisternas brutala idéer och handlingar i Berlin under 30-talet. En fruktansvärd tid. Flykten är oundviklig. Atlantångaren St Louis tar familjen t Kuba men de 900 passagerarna är inte välkomna iland. Allt enligt historien. Dock får ett fåtal gå iland, bland dem Hanna och hennes mor och de kommer att etablera sig i Havanna.
Det är en gripande bok med två så olika öden och ändå en känsla av att liknande händelser sker även nu; Kriget i Syrien med alla flyktingar, Burmas behandling av rohingyas och deras flykt t Bangladesh. Kinas sätt att förtrycka sitt eget folk i nordväst, listan kan göras lång.

Armando Lucas Correa som skrivit romanen är själv född på Kuba och är väl insatt i hur Kuba förvandlades från en kapitalistisk spelhåla/semesterö till en revolutionär idealstat ….? Romanen är välskriven med växlingen mellan Hanna och Anna som en sporre att inte lägga den ifrån sig. Den är läsvärd och en tankeställare för vår tid och hur vi behandlar utsatta människor.

Omgiven av idioter

Månadens bok i september. Recensionen har dröjt men nu …. Thomas Erikson har skrivit boken “Omgiven av idioter” en riktig bestseller. Våra förväntningar var naturligtvis höga. TE delar in människor i fyra färgkategorier, alla med olika egenskaper, typ utåtriktad, aktiv, dominant etc. Och baserat på dessa färgkoder skulle arbetsgivare kunna sätta ihop väl fungerande team, eller?

Exemplen är många och några med hög igenkänningsgrad. TE kallar sig beteendevetare, en titel byggd på erfarenhet utan vetenskapliga underbyggnad. Boken är bitvis underhållande och stundtals irriterande kategorisk.

Kan man bygga strukturer i företag/organisationer genom att dela in människor i olika färger och göra matchningar efter det? Våra invändningar var många. Kan man ge en person en färg, är vi inte alla unika personer med egenskaper från alla dessa fyra färger som TE vill dela in oss i? Är vi alla samma personlighet över tid? Visst förändras vi. Och visst är vi olika i olika situationer.

Invändningarna kan vara många samtidigt som TE skriver dessa fackböcker och håller sina föreläsningar och håller workshops. En bra business och den fortsätter med; “Omgiven av dåliga chefer”.

Mödrarnas söndag

Graham Swift heter författaren till denna bästsäljare. Det är 1924 och den siste mars, mödrarnas söndag, (mors dag typ). Tjänstefolk på gods o herresäten har ledigt för att ha möjlighet att hälsa på sina mödrar.

Jane har ingen mor att hälsa på, hon beger sig till granngodset och hälsar på sin älskare. En relation över klassgränser som inte är socialt ok men som ändå accepteras? Eller är det här en husbonde jr som tar för sig för att han kan och har den position han har? Hade “Me too” hängt ut denne stilige unge man? Hur hade Janes historia skildrats av en kvinnlig författare?

Det är efterkrigstid och den unge mannen har överlevt till skillnad från sina två äldre bröder och många av hans kamrater i grannskapet. Ett stort ansvar vilar på denne mans axlar, kanske en alltför stor börda.

Ett läsvärt tidsdokument av en författare, Graham Swift, som föddes i London -49. Och den tid han skildrar är hans far- och morföräldrarnas tid.

Vi hade lite olika åsikter om boken, allt fr ointressant till en skicklig skildring av en omöjlig relation till “Downton Abbey”-känsla.

Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap

En märklig titel på en, som vi tyckte bra bok. Potatisskalspajssällskap, ett ord med sex “s”, och ett ord som förknippas med svåra tider. Potatisskalen gav en god krispighet till pajen.

Historien utspelar sig på Guernsey, en ö i Engelska kanalen som även den ockuperades av tyskarna under andra världskriget. Nu är det 1946, efterkrigstid och en tid av framtidshopp men också umbärande. En ung författare, Juliet, brevväxlar med Mr Dawsey, en bonde på Guernsey, och Juliet bestämmer sig för att lämna London och Mr Reynolds, en amerikansk friare.

Boken handlar mycket om Juliets insikter av krigets fasor och hur öborna gjorde allt för att överleva. Boken är skriven i brevform och med ett och annat telegram. Ett berättargrepp som inte är så vanligt nu som på 1700-talet.

Juliet, friare, öbor, nya bekantskaper, böcker, vänskap, romantik, mm. Och ett allvarligt ämne. Mary Ann Shaffer och Annie Barrows, författarna, tar de för lätt på ämnet? och blir boken en “feel good”- roman? Schabblar de bort den tidens allvar? Läs den och skriv sedan en kommentar här!

Never let me go

En engelsk titel men på svenska, Kazuo Ishiguros roman från 2005. Ishiguro fick Nobelpriset nu senast, 2017. En engelsman med rötter i Japan, en berättare som ville bli popmusiker.

Romanen handlar om några ungdomar som växer upp på internatskola på den engelska landsbygden. Vi får berättelsen av Kathy som inleder med att säga att hon är vårdare och att hon är 31. Vi får hennes minnen av skolgången och hur de uppfostras att bli allmänbildade individer med egen själ. De som går på skolan är speciella och deras hälsa är viktig. Man anar en bit in i boken vad det handlar om och berättaren ger oss pusselbitarna efterhand. En tänkvärd historia med ett perspektiv på tillvaron som för oss är otänkbar och direkt fruktansvärd.

Ishigura lotsar oss skickligt genom berättelsen utan några stora åthävor. Inga pekpinnar, inga ställningstagande (eller?), det är mer upp till oss att reagera.

Vi tyckte alla att det här var en läsvärd bok och Återstoden av dagen finns nu på min lista: Att läsas.

Någonstans brister himlen

April månads bok, skriven av en debutant, Erika Olofsson Liljedahl, var Någonstans brister himlen. Erika är uppvuxen i Höganäs och det är dit systern i boken tar sin tillflykt.

Vi får följa Elis, en ung man på 13 snart 14 år som hjälper far med fisket i Bohuslän. Det är i slutet av 1920-talet, Sverige är fattigt och familjen kämpar för att få allt att gå ihop. Elis storasyster Signe försvinner en dag oväntat och utan ens ta avsked av Elis. En tragisk hemlighet i familjen kommer upp till ytan och när sedan mor i familjen dör av blodförgiftning så rymmer även Elis.

Det är en berättelse om hur Elis tänker hämta hem systern Signe för att ställa allt tillrätta. Vi får följa hans resa och vistelse i Höganäs där han får uppleva andra sidor av världen.

Vi i vår bokcirkel var överens om att det här var en läsvärd bok.

Mord i Havanna

En lagom trevlig bok var ett allmänt omdöme om Jan Mårtensons Mord i Havanna. Ett lugnt och eftertänksamt tempo och mycket av mansplaining när det gäller antikviteter, Kubas historia och annat som intressehöjare. Gourmén och huvudpersonen, Johan Homan, berättar också detaljerat om vad som inmundigas, allt från sillbullar till välhängda och marmorerad biffar.

Men vem var mördaren? Och varför dök inte testamentet upp? Åkte Anna till Las Vegas? När man kom till slutet var  en del frågor obesvarade. 

Själv tyckte jag boken var lite väl långsam för att vara en deckare. Johans teorier om motiv och händelseförlopp blev alltför mycket ältande. Och som sagt, vad hände egentligen?

Och till sist ett citat;  Man lever bara en gång. En gång är ingen gång.  Vad tänkte Jan Mårtenson med detta, eller vad det en lapsus?