Kategoriarkiv: Veckans Bild

Tranor på flytt

Veckans bild, vecka 39, 2022. Det får då vara den första bilden av serien på tranorna. (Det går att förstora med ett klick!)

Hej alla
Här kommer dagens inlägg – flyttande tranor. Dessa majestätiska fåglar, med sitt vingspann på två meter och sina sträckta halsar och utsträckta ben, är imponerande när de kommer i V-formation. Det lär spara energi, kanske något vi skulle ta efter, V-formationer på motorvägen…
De hörs på långt håll när de trumpetar sin avfärd mot sydligare nejder. Övervintringsplatser hittar de i Spanien och Portugal liksom vintertrötta skandinavier.
Tranor mot den grå himmeln blir grafiskt svart/vita och mycket effektfulla. Något för tapetmönster, servis eller ryamatta?
Gru grus, på latin.

Exkursion till Järavallen

Veckans bild, vecka 39, 2022
På jakt efter matsvamp mötte vi dessa kvigor, nyfikna och ystra. Och lite väl påflugna.
Motljus och boskap – det blir bra ljus och kor med tydliga konturer. Ingen större “aktion” i bilden men en vardagsbild (även om det var helg). Färg till vänster och olika kofärgnyanser till höger.
Charolais med inslag av Jersey, vad vet jag? Men de gör sig på bild. En bild som kanske till och med skulle kunna kallas pastoral (ett begrepp som ingen känner idag) eller lite Bullerby – fjärran från konflikter och elände. En bra kur att komma ut i naturen för oss som oroas av allt från ett förändrat klimat och kemikalieutsläpp PFAS mm.
Och så kan man ta en bra bild till sitt flöde.

PS. exkursionen till Järavallen/Hofterup ordnade Naturskyddsföreningen Landskrona. ds

Rödblära på vår äng

Veckans bild, vecka 37 2022
Ute vid Hembygdsgården i Asmundtorp här i Landskrona blommar den här rackaren. Det är rödblära, en av våra vanligaste ängsväxter. Men som med alla våra blommor så minskar de. Allt för många har sina robotar som snaggar grönytor – inga blommor. Betsemarker gödslas, gräs gynnas och blommande växter försvinner. Naturreservaten blir en tillflykt.
Bara man nu inte skär ner på underhåll/skötsel av dom här naturområdena – det har högern gjort förr!
Mångfald i vår natur måste prioriteras – utan mångfald inget liv, så enkelt är det!

Man kan tolka in mycket i några rödbläror – och riktigt nära är de små mästerverk. Väl värda att fotograferas.

Ha det gott och trevlig helg.

Blåklocka

Vecka 34, 2022, veckans bild

Ytterligare en sommarbild, en mulen dag vid Hembygdsgården i Asmundtorp och en blommande blåklocka. Visst är den väl fin. En mulen dag och det gör att färgerna inte blir så utstickande, lite mildare typ.
Bra med många pixlar när man tar närbilder och de tål att förstoras. Lite oskarp mask på det och sen är det ok.

En vibb av sommaren som nu övergår i höst.

Plymspirea

Veckans bild, vecka 34 2022
Här kommer en veckans bild efter några veckors uppehåll. En av sommarens bilder. En blommande plymspirea, en spirea som är en gammal kulturväxt och som jag tycker pryder sin plats även i dagens trädgård. Med en mörk bakgrund gör den sig väldigt bra, något att tänka på när man planerar sin täppa.
Blommar vid midsommar och fryser ner över vintern och kommer snäll tillbaka år efter år. Flugan nere till höger ger bilden en extra touch. Bilden går att förstora – dubbelklick!

Gråsparv vid fiket på

Veckans bild, vecka 23, 2022

Sitter och morgonfikar i Skarpnäck, Adams kafé. Gråsparvarna har spanat in smulorna efter wienerbrödet på bordet framför mig. Och snart sitter tre stycken orädda gråsparvar och rensar tallriken från smulorna. Vardagsbild i Skarpnäck. Adams fika, ett ställe för alla, långfikare, jobbfikare m laptop, mobilsurfare och en och annan sparv.

Bra fika, prisvärt.

Blgrad och solnedgång

Veckans bild, vecka 23, 2022
Här i Belgrad tillbringade vi en vecka, 2013 (och 2016) och fick bland annat se den fina parken vid borgen Kalemegdan. Och mycket mer. Det var från den här höjden vi hade utsikt över Sava och Donau som flyter ihop här i Belgrad.
En solnedgångsbild i oktober i en spännande storstad.
Tack Stina o Marcus o Alexander som tog med oss på så många spännande ställen,
Sök på Belgrad så finns många fler bilder och många fina minnen.

Belgrad 2013

Veckans bild vecka 22, 2022
Här kommer så ytterligare en bild från Belgrad från 2013-besöket. Här en spegel med lite kurvor uppsatt i en lekpark. En spännande och roande upplevelse för gammal som ung. Kamera i höfthöjd ger lagom perspektiv och känns inte så mycket uppifrånvinkel. Fina dagar och många bilder.
Jag har inte varit så flitig med veckans bild, men den har några års obruten kedja med undantag för nu på sistone. Men misströsta ej, bilder kommer och en och annan kommentar.
Ha det bra och nästa vecka – nytt tema och nya bilder.

Nyutflugna skator

Vår fina skata

Veckans bild, vecka 21, 2022
Här kommer en bild på flera veckors väntan (ett par, tre månader kanske). Skatorna började bygga sitt bo våren 2021. Då gick det inte så bra. Men i år har det gått bättre. Redan i mars startade byggandet. Vi har spanat var dag för att se det flitiga paret jobba på och få ihop ett än finare bo detta år. Och de lyckades att fullfölja och få en kull skator. Den första flygga såg vi Kristihimmelsfärdsdag i blåst och regn. Ingen vidare dag att välja kan man tycka. Men den promenerade nyfiket omkring i våra rabatter och skuttade lätt och världsvant fram till fågelbadet. Det blev inget bad men väl en näbbfull vatten.
Fågeln är svårt och bakgrunden svart och trots det så kan man se lystern i de nya fjädrarna – en fullfjädrad skata. Dessa fåglar med ett sådant oförtjänt rykte. Bilden blev lite intressant och budskapet – tänk på biologisk mångfald och den ekologiska väven.