Kategoriarkiv: Veckans Bild

Blåsippor

Veckans bild vecka 3, 2018
En förhoppningsfull bild i en av de första dagarna nu när det är oxveckor*.
De växer i vår trädgård och håller ungefär samma antal från år till år. Och det är en av vårens första blommor som vi har. Men inte ska man ta en bild rakt uppifrån bara så där platt. Ska man inte ner på knäna och få med lite horisont och solhus silandes genom kronbladen. Jovisst, men nu är det en rakt uppifrån och med ett morgonljus som är helt makalöst. Så varför på knä när man kan invänta det bästa ljuset och sedan ta en bra bild!
Men som sagt, blåsipporna finns därute och snart så …

Batlagundu

Veckans bild vecka 2, 2018
En bild från södra Indien, det är nu snart 11 år sedan jag flyttade hem till Sverige från den här lilla staden, Batlagundu, i södra Indien. Den är tagen strax före jag lämnade mitt fina hem i Thirutagar, en liten villastad i utkanten. Det är april och hettan mitt på dagen är tuff. Ljuset bleker färger men Indien är färgstarkt. Kvinnan till vänster har sina finaste sari på sig och är på väg hem efter en resa eller bara en shoppingrunda på märkänden. Batlagundu är en hub för bussar och det är många som kommer hit för att byta, så busstrafiken är tuff med kompressorhorn och hög hastighet.
I fonden skymtar man det heliga berget med tempel. Vi foten av berget ligger den äldre delen av Batlagundu. Vartannat år ordnas Festival i Batlagundu och då hämtas reliker från berget och bärs ner till templet nere gamla Batlagund. Festivalen ordnas i maj och äger rum nattetid när det är lite svalare. Men det är en annan historia.
Just nu försöker jag få ordning på gamla bilder och då dyker bilder som denna upp, fler kommer.

Gråvädersvinter

Veckans bild vecka 1 2018
Här kommer den första “veckans bild” för i år, 2018 –
God fortsättning alla.
Bilden skulle man kunna tro vara tagen nu i dagarna med tanke på det ruggväder vi har, men så är inte fallet. Den är tagen för 15 år sedan, 2003 och i trakterna av Söderåsen. Det var ruggigt men stilla, en nordsvensk häst betade och diset/dimman ville inte lätta. Det hela väldigt stämningsfullt. Björkar och andra träd avtecknade sig mot dimman som grå siluetter.
Bilden förmedlar lite av detta och färgerna i den är murriga i olika bruna och grå nyanser.

Botaniska trädgården Köpenhamn

Vecka 51, 2017, Veckans bild
Denna veckas bild är ett dia taget 1992 och i ett av växthusen i Köpenhamns botaniska trädgård. Det här växthuset kallas orkidéhuset och har plats för många exotiska arter av orkidéer. Väldigt fascinerande blommor i många färgsättningar och otroliga former. Alla har sin historia och plats i tropiska ekosystem. Visst kan man odla orkidéer hemma i fönsterbänken och det finns många olika arter att välja mellan – men de kräver viss skötsel trots allt, med undantag för Phalaenopsis, brudorkidé, en art som blommar rikligt och länge. Den har förädlats och finns nu i en mängd olika varianter. Bildens orkidé har jag inte namnet på men det går bra att beundra den ändå. Bilden är skannas från dia och en av blommora lyfts fram.
Phalaenopsis är egentligen inte en art utan ett släkte med många olika arter, ca 40 epifyter.

PS Imorron är det julafton – ha det gott och glädj er till alla helger.

Farsta Centrum

Veckans bild vecka 44, 2017
Mor och dotter fikar i Farsta Centrum, eller har de ätit och ställt undan tallrikarna och avslutar nu med fikat – en cappuccino. Det är sommar och utanför är torghandeln i full gång med alla sina färger. Torghandeln är välbesökt och just utanför sitter två kvinnor som också avslutat sin måltid. En platt bild som innehåller händelser i tre skikt, här framme där skärpan ligger, de två utanför lite ur fokus och sedan torghandeln som inte har någon skärpa. Torghandel med alla sina lastpallar, tältdukar och som sagt alla färger på grönsaker, mycket rött.
Farsta Centrum 2015, då var vi där – så detta är en familjebild mor, dotter och far finns bakom kameran.

Rönneberga

Veckans bild vecka 43, 29017
Här kommer en vy söderut från Rönneberga backar, öster om Landskrona. Det är vackert, vilken vy. Kyrkan i bild är den stora kyrkan i Asmundtorp, bönderna ville tala om ett de var förmögna och slog på stort.
Bilden är tagen vid solnedgång, solen står lågt och släpljuset ger skuggor där åkrarna böljar, säkert ett resultat av isens härjningar vid senaste istiden. Solnedgång ger fint ljus om än det sticker i rött.

Liten svamp

Veckans bild, vecka 40, 2017

Här kommer denna veckas bild, tagen för ett par dagar sedan, en liten förexkursion till utflykten den 8 oktober. Då ska vi till Söderåsen. Det här är ju inte någon matsvamp, men den satt där vid foten av en bok och ville bli fotograferad. Dåligt ljus, blåsigt och alla de små rackarna i olika fokuslägen. Så bilden är ett utsnitt för att ge bilden lite mer närvaro och bli lite mer intressant. Artens namn – någon? Den ljusa svampen gör sig bra mot den mörka mossbelupna stammen. I förgrunden något mörkt, även det en svamp, men en annan art.

Bilden hade mått bra av lite extra ljus (reflektor kanske) eller ökad känslighet. Samtidigt är det en något otydlig tredjedelskomposition med ett virrvarr av småsvampar i bakgrunden. Ska man “städa” innan man tar bilden? Det gör inte jag. Det finns ett kommentarsfält nedan – kom med synpunkter vet jag.

Passionsblomma

Veckans bild, vecka 39 2017

Här kommer en ny bild så här mitt i början av hösten. Blåsigt idag, kraftig ostan och torra vindar. Nu när svampsäsongen artade sig. Men här kommer en sommarbild, växthus dock. Passionsblomman, som ger passionsfrukt ser ut så här på nära håll. Häftiga färger och dramatiska former. Närbilder är svåra och då speciellt att få den rätta skärpan.
Detta dock ett utsnitt med skaplig skärpa, spännande bild.

Ormbunkar på Sofiero

Veckans bild, vecka 36, 2017

Här kommer en efterlängtad “Veckans bild” och en bild tagen förra året på Sofiero. Ormbunkar som nyss kommit fram i början av juni kan de se ut så här. Fantastiskt fina och vackra är dom, evolutionens skapelse långt före våra pioner och rosor. Ett av naturens många mysterier. Och så är de så fotogenicka.

Nu dagar med regn och det passar bra att skriva ett inlägg på bloggen. Och sortera bland alla foton.  Vad ska man spara – och hur? Det blir en höst med scanning och dvd-bränning, och lit fler “Veckans bild”

Vi ses.

Sund och sol

veckans bild, vecka 31
Veckans bild kommer lite oregelbundet, men det ska förhoppningsvis bli lite mer regelbundet nu.
Och denna bilden är tagen ute vid Öresund mellan Ålabordarna och Fortuna. Eftermiddag i högsommar med havsglitter, Ven och fartyg.
I förgrunden en flockblommig växt – släkt med hundkex. Sådana här bilder behövs för att förmedla lite sommarkänsla.
Och visst gör den det. Motljusbilder har varit tabu till och från. Den här är ok tycker jag och speciellt en sån här sommar.
Lördag 5 augusti och många börjar jobba på måndag. Sommarlovet är snart slut och man undrar vart denna sommar tog vägen. Resor söderöver kommer att stå högt i kurs i höst.

Men mannen i väster tar semester 17 dagar för att Vita huset ska renoveras. Då skulle man väl kunna passa på att byta ut låsen också!
Och i den svenska sandlådan passar alliansen(?) på att röra om. Så kan det gå när man lägger ut allt möjligt på privata entreprenörer.