Kategoriarkiv: Resor

Jallikattu, Pongalfest

Veckans bild, vecka 5, 2018
Här kommer en bild från Indien igen
En bild tagen under firandet av Pongal, skördefest i södra Indien och framför allt i Tamilnadu. Det är under Pongals tredje dag som det hålls tjurrusningar i några städer i TN. Jag var här med mr Mohan i januari 2005, så det är några år sedan. Det är en tradition med många motståndare och 2014 förbjöds det hela av federala myndigheter. Men de fortsätter, efter en del justeringar. Vem som helst får inte ställa upp och säkerheten har fått större krav. Många unga män har skadats och några även mist livet genom tiderna och tjurarna plågas.
Läktarna, gjorda i bambu, dignar av åskådare (mest män) och på en hedersläktare sitter en övervakande politiker från delstaten och där på hedersläktaren sitter även några kvinnor.
Det är dammigt i arenan och den här tjuren är på väg ut i frihet. En ung man är beredd atrtkasta sig upp på tjuren. Så visst är det lit aktion. Men de flesta tjurarna drogs snabbt förbi utan några större intermezzon. En heldagsföreställning med massor av tjurar och en arena packad av unga modiga(?) män.

Villaträdgård söder Rom

Idag hemresa efter fem intensiva trädgårdsdagar. Så på väg ut mot flygplatsen stannar vi till för designad trädgård och lunch. Trädgården till ett parhus som vi besökte idag var lagom stor, ca 1.000 kvadratmeter. Designad för 20 år sedan av den 90-årig damen vi besökte häromdagen. Träden som planterades då för 20 år sedan har nått lagom storlek och i alla klättrar rosor i olika färg och typ, imponerande. Här fick vi se en klättrande Iceberg, den som vi har därhemma. 

Efter den här resan kommer det att hända mycket i vår trädgård, hoppas vi. Fler rosor och japanska lönnar mm, önskelistan kommer att förlängas!

Tack Karins trädgårdsresor för en trevlig resa. 

    

Giardini della Landriana och Ninfa

Åter två trädgårdar och nu på em den allra bästa Ninfa. Men först G della L, en trädgård med många rum med olika stilar. Överallt fina blommande rosor och för oss exotiska växter. Tom häggen var mer rik- och storblommande än hemma. En näktergal underhöll tillsammans m några andra fåglar och grodorna kväkte i den stora dammen. Regn i luften men uppehåll.   

Ninfa var som sagt resans clue, och förväntningarna infriades trots att det regnade lite till o från. N är en medeltida ruinstad som nu är en fantastisk trädgård med ett överflöd av intressanta växter i massor. Genom trädgården porlar och forsar vatten som ger hela parken liv. Googla på Ninfa och läs vad Monty Don har sagt om trädgården. Efter ett besök håller man med honom. 

 

Tillägg; vår lunch åt vi i en liten bergsby inte långt fr Ninfa. Inte långt men vägen ormade sig upp med många hårnålskurvor. Sermoneta heter den och var verkligen en liten levande by med sina trånga gränder, kastell o kyrka. Bild kommer senare. Och lunch blev gott bröd m ost, skinka och vin.

Green Killer IPA

Det här var en riktig höjdare. I går kväll fick jag tillfälle att prova den här goda IPAn, Green Killer, en belgisk IPA som fanns här på hotellets bar. God beska med sting och en lagom balanserad sötma. Bra fruktigt skum höjer och helheten är imponerande. Bryggeriet, Brasserie de Silly, låter som om någon skojar, men orten där det bryggs heter tydligen Silly. Men ölen är allt annat  än silly.  

   

Villa d’Este och vingård

Villa d’Este var vårt stora mål för dagen. Det är en slottsliknande byggnad i staden Tivoli här utanför Rom. Och den är den som har den berömda fontänträdgården. Vatten tas ur en å/flod och returneras för att inte störa vattendraget. Det var en häftig trädgård/park med imponerande träd o annan grönska och allt vatten på olika nivåer i fontäner, fall och dammar. Oj oj oj, så impade vi blev.      

På eftermiddagen fortsatte vi till en liten vingård utanför Frascati, 5 ha med vin och oliver.  Vinstockarna såg gamla och knotiga ut men spirade med friska nya skott med antydan till blomklasar. En bonus, vi fick hälsa på två nyfikna åsnor. Efter presentation av gård och dragdjur fick vi prova gårdens viner: ett vitt, ett rött och ett efterrättsvin. Suveränt.  

Vatikanträdgård och Roseto di Valleranello

Vi startade tidigt för att besöka Vatikanens trädgårdar. Vi fick se många olika typer av park/trädgård.  Det var en engelsk, en fransk och en italiensk och däremellan välansade gräsmattor. Förrymda gröna papegojor, parakiter, hade börjat häcka i palmerna. De förde ett trivsamt oväsen och var flitiga med sina byggen. Det finns många exotiska träd i trädgården men för oss är pinjeträd och andra inhemska arter nog så exotiska. 

Efter trädgårdarna fick vi tillfälle att besöka Sixtinska kapellet, påvens privata kapell med alla dessa berömda målningar. Här var det massor av folk, ca 30.000 per dag besöker Vatikan museet och kapellet.

 

 
Roseto di V var också en upplevelse. En äldre dam, 90, berättade om sin 2ha stora skapelse. Maresa, som hon heter är trädgårdsarkitekt och hemma i sin egen täppa har hon kunnat ta ut svängarna. Här fick vi se en mångfald av blommande stora busk- och klängrosor. Det här var en riktigt spännande trädgård. Mycket grönska i träd och buskar och överallt dessa klättrande magnifika rosor. 

 
 

Eftermiddag i Frascati

Nu har vårt stora trädgårdsäventyr startat . Redan kl sex imorse drog vi iväg, flyg fr Kastrup och nu i en gammal stad utanför Rom, Frascati. En gammal (det är alla Italiens städer) med fina villas m ommurade trädgårdar många m knotiga olivträd. En vacker plats med en häftig utsikt över Rom:

Här blommar rubinia, kastanjer, fläder och jarsmin, det är som vår försommar. Och mer ska vi få se. Här några bilder från em:

   
 

Och efter vandring runt i Frescati bland gamla hus och lantlig miljö fick vi tillfälle att prova poolen. 25 grader och väldigt badbart, skönt. 

England 2010

england_10

Vecka 48, 2016, Veckans bild

Här har jag fångat tre generationer på en gräsmatta modell större. Allt var så väldans grönt och engelska parker/trädgårdar är så häftiga. Temat för resan var annars Jane Austen, ställen hon bott på och besökt. Allt är så väldigt idylliskt i södra England med byar som inte förändrats nämnvärt genom århundradena. Och här var ett av dessa ställen med välklippt “lawn” och som sagt grönska.
En trevlig bild och ett trevligt tillfälle att minnas.

Norge sommaren 1994

Veckans bild, vecka 44, 2016

norge1994

Det har varit lite paus i “Veckans bild” men här kommer ett skannat dia från 1994, det var året familjen tog på semester till Norge. Far ville se lunnefågel och vi ville alla kolla in den dramatiska kusten mot Atlanten. En av de första dagarna, när vi lämnat Oslo, såg vi den här fjällängen med snöklädda fjäll i bakgrunden. Det artade sig till en trevlig resa.