Kategoriarkiv: Resor

Hem igen

Borta bra, hemma bäst. En strålande fin dag- molnfri himmel och buss från Celle vid 9-tiden. Småvägar genom det Nordtyska landskapet och det är vackert så här i försommaren. Rapsen blommar, hagtornen längs åkrar blommar, fläder likaså och oxeln mfl.

Summasummarum; Celle var värt ett besök, sparrissoppan var väldigt god, heden var svår att få grepp om och det var bara på ett par ställen vi fick se ljungheden. Bussresa med 65+ är en upplevelse i sig. Det var fyra intressanta/trevliga dagar.

Och det blev naturligtvis ett stopp, innan lunch, med gränshandel. Maxranson per person 40kg 😎. Det klirrade duktigt i bagagerummet efter stoppet. Dock så köpte vi själva bara choklad, kex o honung. Reklamskylten fanns utanför Fleggaards:

Krombacher Pils

En riktigt god tysk öl, när den är som bäst. Stadens museum har en liten shop och ett lite större café som även serverar öl. Och det var här som jag kunde prova denna braiga pils. Bra beska, stadig kropp och mälta. Och så har de lång erfarenhet av att brygga. Ett lokalt bryggeri nära Celle. Krombacher Pils. Helt ok.

Marknad i Celle och får på Heden

Idag en förmiddag med marknad och slottsbesök. Crepes till lunch och sedan bussen till Lunburger Heide. Fika typ mega- och sedan närkontakt med dessa genuina får som vandrar runt på heden. Dagen avslutades med en trevlig middag ute i by på heden.

Fullspäckad dag – trevlig och lagom typ. God mat och god öl. Helt ok.

Sparris

Idag gårdsbesök en bit utanför Celle. En gård som odlar vit sparris. Marcus, son på gården, visade oss runt bland de maskiner som används för att sortera, skala och paketera sparrisen. En hel liten industri. Fälten såg tomma ut, vit sparris skördas under den kupade jorden. Fram till midsommar håller skörden på. Sedan släpper man upp skotten så att plantorna får chans att hämta sig – ladda om till nästa säsong. Efter visningen blev det en god sparrislunch; sparrissoppa, sparris m tillbehör och jordgubbar med glass. Mmakalöst gott med en god Riesling.

Celle

Sparrisresa med Thell-bussar, pansjovarning. Nu är vi här i den medeltida staden, Rådhusklockan o kyrkan slår fyra och vi har just checkat in. Första intrycket av staden är riktigt positivt och nu efter några minuter på slafen ska vi kolla in denna kulturklenod. Återkommer imorron.

Jallikattu, Pongalfest

Veckans bild, vecka 5, 2018
Här kommer en bild från Indien igen
En bild tagen under firandet av Pongal, skördefest i södra Indien och framför allt i Tamilnadu. Det är under Pongals tredje dag som det hålls tjurrusningar i några städer i TN. Jag var här med mr Mohan i januari 2005, så det är några år sedan. Det är en tradition med många motståndare och 2014 förbjöds det hela av federala myndigheter. Men de fortsätter, efter en del justeringar. Vem som helst får inte ställa upp och säkerheten har fått större krav. Många unga män har skadats och några även mist livet genom tiderna och tjurarna plågas.
Läktarna, gjorda i bambu, dignar av åskådare (mest män) och på en hedersläktare sitter en övervakande politiker från delstaten och där på hedersläktaren sitter även några kvinnor.
Det är dammigt i arenan och den här tjuren är på väg ut i frihet. En ung man är beredd atrtkasta sig upp på tjuren. Så visst är det lit aktion. Men de flesta tjurarna drogs snabbt förbi utan några större intermezzon. En heldagsföreställning med massor av tjurar och en arena packad av unga modiga(?) män.

Villaträdgård söder Rom

Idag hemresa efter fem intensiva trädgårdsdagar. Så på väg ut mot flygplatsen stannar vi till för designad trädgård och lunch. Trädgården till ett parhus som vi besökte idag var lagom stor, ca 1.000 kvadratmeter. Designad för 20 år sedan av den 90-årig damen vi besökte häromdagen. Träden som planterades då för 20 år sedan har nått lagom storlek och i alla klättrar rosor i olika färg och typ, imponerande. Här fick vi se en klättrande Iceberg, den som vi har därhemma. 

Efter den här resan kommer det att hända mycket i vår trädgård, hoppas vi. Fler rosor och japanska lönnar mm, önskelistan kommer att förlängas!

Tack Karins trädgårdsresor för en trevlig resa. 

    

Giardini della Landriana och Ninfa

Åter två trädgårdar och nu på em den allra bästa Ninfa. Men först G della L, en trädgård med många rum med olika stilar. Överallt fina blommande rosor och för oss exotiska växter. Tom häggen var mer rik- och storblommande än hemma. En näktergal underhöll tillsammans m några andra fåglar och grodorna kväkte i den stora dammen. Regn i luften men uppehåll.   

Ninfa var som sagt resans clue, och förväntningarna infriades trots att det regnade lite till o från. N är en medeltida ruinstad som nu är en fantastisk trädgård med ett överflöd av intressanta växter i massor. Genom trädgården porlar och forsar vatten som ger hela parken liv. Googla på Ninfa och läs vad Monty Don har sagt om trädgården. Efter ett besök håller man med honom. 

 

Tillägg; vår lunch åt vi i en liten bergsby inte långt fr Ninfa. Inte långt men vägen ormade sig upp med många hårnålskurvor. Sermoneta heter den och var verkligen en liten levande by med sina trånga gränder, kastell o kyrka. Bild kommer senare. Och lunch blev gott bröd m ost, skinka och vin.

Green Killer IPA

Det här var en riktig höjdare. I går kväll fick jag tillfälle att prova den här goda IPAn, Green Killer, en belgisk IPA som fanns här på hotellets bar. God beska med sting och en lagom balanserad sötma. Bra fruktigt skum höjer och helheten är imponerande. Bryggeriet, Brasserie de Silly, låter som om någon skojar, men orten där det bryggs heter tydligen Silly. Men ölen är allt annat  än silly.