Kategoriarkiv: Trädgård

Åkerö

Vårt stora fina äppelträd, vårt Åkerö ger en riktigt fin skörd i år. Det blir massor av äpple, fina lita avlånga goda och friska frukter. Hela denna varma, heta sommar har trädet dessutom gett oss en välbehövlig skugga, tack!

Ok, det är ett äpple som passar bra till paj, mos och must, inte så mycket ett äpple att sätta tänderna i. Det har vi andra äpplen till – återkommer m dem.

Tomatskörd

Så här i sommarvärmen mognar våra tomater i lagom takt. Men visst är det alldeles för varmt och alltför lite regn.

Men som sagt, i växthuset trivs tomaterna och även gurkorna för den delen. Bilden är dagens skörd, en lagom dos en fredag. De stora är Dansk export, de bruna chokladtomat, gul pärontomat och några olika körsbärstomater. Och de smakar väldigt bra.

Humletork

Lite varstans, under vår resa, såg vi dessa märkliga konstruktioner på runda lador. Lite UFO-aktiga hättor på medeltida torn. Jo, vi fick det förklarat, det är torklador för humle. Humle, släkting t Cannabis sativa, har använts i öl under lång tid, sedan 800-talet. Ursprung är troligen Kina och finns nu odlad och förvildad på alla våra kontinenter. Humlen ger ölet dess beska och ökar hållbarheten ( den är konserverande). Därav den extra dosen humle i IPA, den skulle ju klara en båtfärd t Indien.

Humletorkarna vid Sissinghurst

Två villaträdgårdar och en slotts dito

Sista dagen för denna gång. Förmiddagen ägnade vi åt två villaträdgårdar, den första, Driftwood, var en komprimerad havsmiljö på framsidan och bakom huset trädgårdsrum med mängder med växter, sittplatser och ett sommarhus. Lite av compact gardening. Härligt och lite kaos.

Sedan en mer traditionell och mer ordnad och dagen till ära ett ukuleleband som spelade gamla godingar. Här fanns även en nedsänkt del, en kvadrat med fontän.

En bild från privata trädgården Driftwood

Och på em blev det en slottsträdgård. Lagom till Fathers Day var det en utställning av sportbilar; Ferrari. Slottet, var barndomshem t Anne Boleyn, Henrik den VIII s andra hustru, mor t Elisabeth I, Hever Castle, med en makalös park/trädgård, massor med rosor, stora vyer och en riktig sjö m båtuthyrning. Läckert.

King Johns Lodge

Förmiddagens trädgård var riktigt mysig, en sittgrupp under körsbärsträdet tex, och sw-pool, ängsmark m rosor o vilda orkidéer. En trivsam och ombonad skapelse. Fin. Det var alltså King Johns Lodge.

På em, Pashley Manor, en trädgård för att visa upp och inte så mycket fika i. Ett signum för den aristokratiska familjen, med ett litet nätt hus till; just eight bedrooms. Fina blomsterlister, rosträdgård som imponerade, damm med ö, och skulpturer lite varstans – de var till salu, även det ett sätt att hålla igång trädgården. Ett 15-tal är engagerade i skötseln, varav fem på heltid. Här fick vi vår lunch – tomatsoppa m öl.

Här nedan en bild fr Pashley Manor

Sissinghurst

Ett par av Englands mest berömda trädgårdar blev det idag; Great Dixter och Sissinghurst. Två makalösa trädgårdar, mycket olika, och båda med genomtänkt design. Great D med massor av olika växter i alla rabatter, ett hotch-potch utan like, som gjorde sig väldigt bra. Sedan ett enormt mullbärsträd en nedsänkt trädgård med damm och mycket annat.

Sissinghurst, ett slott med trädgårdsrum i olika färger, en stor variation av rosor och stora parkytor. Men vi började besöket med en trevlig lunch. Och här några bilder fr Sissinghurst;

Sussex

Idag, torsdag och gråkall morron. Och regnet kom, duggande medan vi gick runt i Lady Collums trädgård, Clinton Lodge. Huset fr 1600-talet o tanten själv nästan från samma århundrade (eller kanske inte). En excentrisk dam som vandrat i Nepal, Ladakh och bestigit Kilimanjaro. Och som sagt skapat en sagolik trädgård. Fikat m mjuk kaka var en höjdare.

På em lunch och trädgård hos Michael o Deborah Bedford. Ringmer Park. Lite mer än 3 ha med trädgårdsrum, 600 olika rosor och vyer ut mot det omgivande landskapet o South Downs. Michael som guidade var en riktig entusiast, en sann trädgårdsnörd. Under 33 års tid har paret skapat allt detta.

Ovan, tre bilder fr Clinton Lodge, nedan ett par bilder från RingmerPark.

Två trädgårdar

På förmiddagen idag besökte vi Long Barn i Sevenoaks en timme+ buss norrut. Trädgården har en spännande historia och vårdas nu av ett ungt par – med hjälp av trädgårdsmästare. Vita Sackville-West och Harold Nicolson skapade trädgården från 1915 och framåt. Utvecklades av Edwin Lutyena – googla för mer info!

Det var en väldans innehållsrik o spännande tr-gård terrasserad i en sluttning. Wow.

Lunch i Tunbridge Wells, en liten stad på väg söderut, typisk eng småstad.

Nästa stopp Monk’s House med litet hus och liten trädgård. Ett ställe som Virginia Wolf o hennes man Leonard hade som lantställe. Och här satt VW och skrev sina mest kända böcker. Bloomsburygruppen träffades ofta här, de var den tidens trendsättare med stort inflytande på det eng kulturlivet. Mellan sina diskussioner och intellektuella samtal vandrade man runt i the cottage garden. Och trädgård o hus är väl underhållna tack vare frivilliga krafter.

Long Barn, förmiddagens mål.

Trädgårdsresa

Så, nu har vår trädgårdsresa börjat, resan med Karin, till södra England. Vi har just checkat in på hotellet i Eastbourne och ser ut över Engelska kanalen.

En trädgård idag med sådär 1,7 ha, lite mer park typ, med en intensiv del närmast huset. Välskött och designat i olika stil och med många blommande Austinrosor. Borde Hill Garden.

Tack Marcus o Stina att vi fick övernatta hos er, incheckningen var snortidig.

Botaniska trädgården Köpenhamn

Vecka 51, 2017, Veckans bild
Denna veckas bild är ett dia taget 1992 och i ett av växthusen i Köpenhamns botaniska trädgård. Det här växthuset kallas orkidéhuset och har plats för många exotiska arter av orkidéer. Väldigt fascinerande blommor i många färgsättningar och otroliga former. Alla har sin historia och plats i tropiska ekosystem. Visst kan man odla orkidéer hemma i fönsterbänken och det finns många olika arter att välja mellan – men de kräver viss skötsel trots allt, med undantag för Phalaenopsis, brudorkidé, en art som blommar rikligt och länge. Den har förädlats och finns nu i en mängd olika varianter. Bildens orkidé har jag inte namnet på men det går bra att beundra den ändå. Bilden är skannas från dia och en av blommora lyfts fram.
Phalaenopsis är egentligen inte en art utan ett släkte med många olika arter, ca 40 epifyter.

PS Imorron är det julafton – ha det gott och glädj er till alla helger.