Kategoriarkiv: Trädgård

Botaniska trädgården Köpenhamn

Vecka 51, 2017, Veckans bild
Denna veckas bild är ett dia taget 1992 och i ett av växthusen i Köpenhamns botaniska trädgård. Det här växthuset kallas orkidéhuset och har plats för många exotiska arter av orkidéer. Väldigt fascinerande blommor i många färgsättningar och otroliga former. Alla har sin historia och plats i tropiska ekosystem. Visst kan man odla orkidéer hemma i fönsterbänken och det finns många olika arter att välja mellan – men de kräver viss skötsel trots allt, med undantag för Phalaenopsis, brudorkidé, en art som blommar rikligt och länge. Den har förädlats och finns nu i en mängd olika varianter. Bildens orkidé har jag inte namnet på men det går bra att beundra den ändå. Bilden är skannas från dia och en av blommora lyfts fram.
Phalaenopsis är egentligen inte en art utan ett släkte med många olika arter, ca 40 epifyter.

PS Imorron är det julafton – ha det gott och glädj er till alla helger.

Kronärtskocka

Nu blommar skockan. Visst är den väl fin. Jag fick tre plantor av denna lite märkliga kulturväxter i våras. Vi brydde oss inte om att skörda den utan lät den gå upp i blom. Och det var väl ok. Lagom lila färg och den hade gjort sig i perennrabatten bland bolltistlarna – de är ju släkt! Visst, kronärtskockan är även den en tistelväxt. Med lite tur och lagom mild vinter lär den kunna övervintra. Den får stå kvar i potatislandet. 

Ormbunkar på Sofiero

Veckans bild, vecka 36, 2017

Här kommer en efterlängtad “Veckans bild” och en bild tagen förra året på Sofiero. Ormbunkar som nyss kommit fram i början av juni kan de se ut så här. Fantastiskt fina och vackra är dom, evolutionens skapelse långt före våra pioner och rosor. Ett av naturens många mysterier. Och så är de så fotogenicka.

Nu dagar med regn och det passar bra att skriva ett inlägg på bloggen. Och sortera bland alla foton.  Vad ska man spara – och hur? Det blir en höst med scanning och dvd-bränning, och lit fler “Veckans bild”

Vi ses.

Allt blommar

Nu blommar det som allra mest i vår trädgård.  Nyplanterade (förra hösten) pioner lyser upp och många av våra fina rosor maxar. Sagolikt fint. Och i växthuset svämmar gurka o tomat över. Grönsakerna i stora landet trivs och första omgången potatis och jordgubbar är skördad.  Det är bara att njuta.

  
  

Blommande iris

iris_italy

Veckans bild, vecka 23, 2017
Vi närmar oss midsommar och vår trädgård har börjat sin rossäsong, den som nu varar nästan fram till jul. Och en annan växt som blommar nu är våra irisar. Den här fotade jag i en trädgård utanför Rom. Så fin i färgerna och så lägligt att det hade regnat på förmiddagen. Nog är det så att växtfotografer har en liten sprayflaska med vatten för att skapa vattenpärlor – men dessa var äkta.
Det är alltid lite vanskligt med närbilder, skärpan sviker eller kommer på fel ställe. Här maxad känslighet och lien bländare som ger hyggligt skärpedjup.
För en iriskännare; en intressant bild, för trädgårdsfolk; en lite ovanlig och vacker iris och för fotografen; intressant bild med bra ljus.

Vit klängros i Italien

Italien_vit_ros

Veckans bild vecka 22, 2017
Här kommer ytterligare en bild från vår resa för en månad sedan. Och den här rosen fångade jag i en privat trädgård som ägdes av en äldre kvinna som arbetat som trädgårdsarkitekt. Och det var en tillåtande trädgård med mycken växtlighet och en otrolig samling rosor. En samling som verkligen inte upplevdes som en samling utan en harmoni mellan befintliga träd och klängande rosor.
Den här kom in i mitt synfält i kvällens motljus. Nu är bilden inte beskuren så mycket utan man ser den fina bågen som klängrosen bildar och ger en bild av vildvuxen skönhet som präglade hela trädgården.

Äppelblomsvår/försommar

Woow, nu maxar våra äppelträd. Kan det bli mer trädgård? Det är så fint just nu och med dagens väder kommer allt till sin rätt. Syrenerna slog ut i veckan och häggen sedan minst en vecka – det ger en lång skomakare-semester. Som sagt, det är fint i vår trädgård nu. Allt är fint. Snödropparna delade vi på så nästa vår ska de bli fler. Två nya rosor, jag återkommer. Sticklingar på G och sådd i växthuset. Här blommar Mio;

  

Krokus i motljus

crocus_15

Vecka 20, veckans bild, 2017

Det här var i mrs för några år sedan när vi hade så fina krokusar. Och ser man på stjälkarna och dess mönster så anar man hur fina de blir när det är helt utslagna.
Vi har fortfarande krokusar, men i år blev det inga bilder. Återkommer med årets bilder.
Komposition och färger, varför är de kronbladen klippta? Och varför på rad. Var är 1/3 tanken?
Bilden funkar ändå.

Försommar

Det är nog försommar trots allt. En ovanligt kall senvår/försommar. Men nu blommar körsbärsträdet och gullvivorna. Det här är den bästa tiden på året. Sommaren kommer, semestrar och sommarlov är snart här och vi pensionärer har fullt upp i trädgården.

  
  
Och så fyller barnbarnet Alexander år. Hur många? Grattis.