Kategoriarkiv: Trädgård

Nyutflugen kaja

Kajan med sin ljusblå iris
Huvudet på sned, alltid bra att kika ur olika vinklar
Grodperspektiv
Eller är det någon där bakom
Och här bland vinbärsbuskarna

Veckans bilder vecka 23, 2024

Där satt den, en nyutflugen kaja. Lite vilsen, men ändå nyfiken på vad som hände där på gräsmattan. Lite osäker på vingarna men ändå redo för ett liv utanför redet. En riskfylld tid. Kajor är kloka sägs det. Och de lär sig snabbt. Men de satt still en bra stund så jag kunde ta lite bilder.

Alltid svårt att välja så skickar med några stycken. Månne äter kajor sniglar? eller skulle man kunna lära dem det?

Tulpaner på Sofiero

Veckans bilder, vecka 19, 2024

Sofiero har satsat på tulpaner denna säsong. Idag, söndag den elfte maj var vi där och spanade in alla dessa tulpaner. Sofiero bjöd även på en exklusiv utställning om denna spännande vår och försommarväxt. Solen kom och gick och med lite tålamod blev det en mängd motljusbilder på dessa sagolika skapelser.

Så här komme dom, inte alla men ett urval om 10 st.

Ärla i trädgården

Ärlan i trädgården – sädesärla

Veckansbild, vecka 18, 2024

Det här var årets första ärla i vår trädgård. Ärlan vickade som den ska på stjärten och knixade iväg på jakt efter insekter. Vi satt och fikade och ärlan hittade sina godisbitar. Och jag hämtade kameran. Den var snabb men här var den stilla en kort sekund. Lite motljus, reflex i näbben och fjädrarna i ordning – så fin.

Koltrast i snön

Koltrasthona i snön

Veckans bild, vecka 49, 2023

Här en bild tagen i vår trädgård, en av dessa kyliga dagar. Och tänk, det var sol dessutom. Några äpplen fångade deras intresse. Även några björktrastar hade sett äpplena så det var tät trafik till foderplatsen.

Trots det goda ljuset var det svårt att fp till skärpan – den vill man gärna ha i ögat. Någon del av fjäderdräkten brukar bli skarp, men ögat… Det är väl bara att träna antar jag. Nu blev det bara en enda koltrast – ska försöka få till en bild med några till.

Blåmes vid köksdörren

Blåmesen på bänken

Veckans bild, vecka 41, 2023

Den kom fram till köksdörren och spande in fröställningarna av vallmo och vete. De var intressanta och den försåg sig av de pyttesmå fröna från vallmo. Lite skygg men maten segrade. Här satte den sig på bänken och pickade i sig. Snart kom även en talgoxe och några andra blåmesar. Vår rädgård är en oas för dessa små otuktad och vild som den är.

Svarthätta i trädgården

Svarthätta på en gren i valnötsträdet
Även här sitter den i valnöten

Veckans bild, vecka 39 2023

Det var i våras den dök upp i vår trädgård, svarthättan, en hona. Den har så häftig frisyr, rödbrun, lite frissig. Och den var nyfiken där den satt, i valnöten och sedan en kort flytt till ny gren i valnötsträdet.

Svarthätta, hane, fotade jag också i våras och det inlägget var den 4 maj i år när vi var i Borgen, Vallåkra och skådade. Tacksamt motiv och som sagt en nyfiken rackare som spanade in oss vid fikat. Den översta bilden ger en bra inramning till fågeln och den undre med laviga grenar som matchar fågelns färger.

Våt fasan

Den blöta fasanen i körsbärsträdet

Veckan bild, vecka 26 2023

Nu kommer regnen, de efterlängtade regnen. Och här i grannens körsbärsträd sitter en ungfågel – fasan och undrar vad som står på. Ruggig i regnet. Den satt där helt stilla, ruskade på sig och tycktes förvånad över duschen som kommit in över trädgården efter mer än en månads uppehåll.

Det blir en bra siluett med ett ljusare parti i lövverket i bakgrunden. Grenarna med sina lavar ger en bra inramning och de ger dessutom en spännande diagonal genom fotot.

Blåmes, häckar i valnöten

Blåmesen kikar fram

Veckans bild vecka 22, 2023

Vi har ett häckande par blåmesar i vår trädgård. De har bosatt sig i vår t valnötsträd. Och så flitiga de är. De rensar våra fruktträd från bladlöss och andra skadegörare – de blir liksom winwin här. Gratis bostad i utbyte mot biologisk bekämpning.

Det blev ett tillfälle när mesen hoppade runt bland bladen, när den tittade rakt in i kameran. De två blåmesarna är rätt skygga men att samla mat till den nykläckta kullen är prioriterat. Det var en lite glugg med fri sikt och det är då det gäller…