Kategoriarkiv: Natur

Tranor på flytt

Veckans bild, vecka 39, 2022. Det får då vara den första bilden av serien på tranorna. (Det går att förstora med ett klick!)

Hej alla
Här kommer dagens inlägg – flyttande tranor. Dessa majestätiska fåglar, med sitt vingspann på två meter och sina sträckta halsar och utsträckta ben, är imponerande när de kommer i V-formation. Det lär spara energi, kanske något vi skulle ta efter, V-formationer på motorvägen…
De hörs på långt håll när de trumpetar sin avfärd mot sydligare nejder. Övervintringsplatser hittar de i Spanien och Portugal liksom vintertrötta skandinavier.
Tranor mot den grå himmeln blir grafiskt svart/vita och mycket effektfulla. Något för tapetmönster, servis eller ryamatta?
Gru grus, på latin.

Exkursion till Järavallen

Veckans bild, vecka 39, 2022
På jakt efter matsvamp mötte vi dessa kvigor, nyfikna och ystra. Och lite väl påflugna.
Motljus och boskap – det blir bra ljus och kor med tydliga konturer. Ingen större “aktion” i bilden men en vardagsbild (även om det var helg). Färg till vänster och olika kofärgnyanser till höger.
Charolais med inslag av Jersey, vad vet jag? Men de gör sig på bild. En bild som kanske till och med skulle kunna kallas pastoral (ett begrepp som ingen känner idag) eller lite Bullerby – fjärran från konflikter och elände. En bra kur att komma ut i naturen för oss som oroas av allt från ett förändrat klimat och kemikalieutsläpp PFAS mm.
Och så kan man ta en bra bild till sitt flöde.

PS. exkursionen till Järavallen/Hofterup ordnade Naturskyddsföreningen Landskrona. ds

Rödblära på vår äng

Veckans bild, vecka 37 2022
Ute vid Hembygdsgården i Asmundtorp här i Landskrona blommar den här rackaren. Det är rödblära, en av våra vanligaste ängsväxter. Men som med alla våra blommor så minskar de. Allt för många har sina robotar som snaggar grönytor – inga blommor. Betsemarker gödslas, gräs gynnas och blommande växter försvinner. Naturreservaten blir en tillflykt.
Bara man nu inte skär ner på underhåll/skötsel av dom här naturområdena – det har högern gjort förr!
Mångfald i vår natur måste prioriteras – utan mångfald inget liv, så enkelt är det!

Man kan tolka in mycket i några rödbläror – och riktigt nära är de små mästerverk. Väl värda att fotograferas.

Ha det gott och trevlig helg.

Klisätra ängar

Rapport från Klisätra ängar. Här söder om Stockholm ligger Nackareservatet, ett stort, fint sammanhängande grönområde. Och i detta område ryms en ängsmark på några hektar, Klisätra. I söder ligger Ältasjön som ger den (ängen) en än högre kvalitet. Det är en fd ängsmark som restaurerats och är nu på god väg att bli en riktig äng med stor mångfald. Igår var jag där och beundrade, och tog några bilder;

Nyutflugna skator

Vår fina skata

Veckans bild, vecka 21, 2022
Här kommer en bild på flera veckors väntan (ett par, tre månader kanske). Skatorna började bygga sitt bo våren 2021. Då gick det inte så bra. Men i år har det gått bättre. Redan i mars startade byggandet. Vi har spanat var dag för att se det flitiga paret jobba på och få ihop ett än finare bo detta år. Och de lyckades att fullfölja och få en kull skator. Den första flygga såg vi Kristihimmelsfärdsdag i blåst och regn. Ingen vidare dag att välja kan man tycka. Men den promenerade nyfiket omkring i våra rabatter och skuttade lätt och världsvant fram till fågelbadet. Det blev inget bad men väl en näbbfull vatten.
Fågeln är svårt och bakgrunden svart och trots det så kan man se lystern i de nya fjädrarna – en fullfjädrad skata. Dessa fåglar med ett sådant oförtjänt rykte. Bilden blev lite intressant och budskapet – tänk på biologisk mångfald och den ekologiska väven.

Alsumpskog

Veckans bild, vecka 17, 2022
Hej alla som följer denna blog. Nu är det dags med en veckans bild igen – det var ett tag sedan.
Nu vecka 17, blir det en bild från naturreservatet Jällabjär vid Söderåsen. Fina marker med fin vårflora och här en sumpskog med vitsippsmatta.
En tät skog i ett kärr och alla dess knotiga stammar ger ett fint motiv om än lite rörigt. Det här var ifjol i april med sjungande taltrast med flera. En härlig solig dag som sig bör.

Ps. en liknande bild la jag ut våren 2021, från samma skog, tänka sig!
Ds,

Kattuggla, ungar

Naturskyddsföreningen hade exkursion i Karlslundsparken i förra veckan. 70 personer deltog. En väldigt lyckad träff och tre uggleungar visade sig. Jag var inte med då men spanade veckan efter. Och jag fick hjälp. Tack! De tre dunungarna satt högt upp i en ek och ömseom spanade ömseom slöt ögonen. Väldigt fina och tätt samlade för tryggheten – kanske. Den vuxna satt en våning ner tätt intill stammen.
Så tacksamma att fotografera, men svåra eftersom det var så många grenar i vägen.

Ladakh 2

Veckans bild, vecka 12. 2022
Även veckans bild kommer från norra Indien i Himalaya. Denna mäktiga bergskedja som är så viktig för så många människor. I Leh har man vyer som denna. Ett odlingslandskap i liten skala och snöklädda toppar i fjärran. Muren i förgrunden är av soltorkad lera som håller eftersom det regnar så sällan här i Leh. Den ger ju en bra linje in i bilden som man kan gilla.
Ett fjärran land där människor säkert mår bättre än i många andra delar av världen. Visst är det kärvt med isande vintrar men med en hållbarhet som vi har mycket att lära av.

Örnar på höstvetefält

I måndags på väg hem från Lund gledflög en stor fågel tvärs över vägen en bit framför bilen. Den var stor. Väldigt stor och inga vingslag bara en majestätisk glidflykt. Lyckades få in bilen till sidan och kunde spana in den när den landade mitt på fältet. Och där den landade satt redan en lika stor fågel. Så coolt. Ingen kikare, inget tele men kameran med 85:a. Men för blotta ögat var det så tydligt. Här satt två havsörnar. Ett gäng kråkor/råkor landar vid sidan om och tetas med dessa två rovisar. Ett par bilder mest fäör att kunna visa att de verkligen var där och att det verkligen var havsörn. Och om man klickar på bilden kan man se det tydligare! 🙂 It made my Day!

Stormen Malik

Veckans bild vecka 6, 2022
Det var en nordvästlig storm som drog in över södra Sverige häromdagen. Det drog i duktigt, träd välte och det knakade i vårt hus. Här ute vid kusten steg vattnet och strandängarna vi Lundåkrabukten försvann. Fågeltornet som står lite högt var omgärdat av vatten och inga vintergröna ängar syntes till. Lågtryck och vindar från nordväst ger väldigt mycket högre vattenstånd. Vi vet att havet stiger och att om några år kommer en liknande storm närma sig motorvägen som syns till vänster. Det finns bara en lösning – dra ner på konsumtion etc och välj en mindre krävande livsstil. Vi räddar inte klimatet med nya kärnkraftverk – men det visste ni ju redan 🙂

Motljusbilder var förbjudna ett tag i fotoklubbar när det skulle tävlas. Nu är det nog ingen som protesterar. Och här förstärks dramat av den låga solen. Ha det gott – ut och plåta nu när ljuset återvänder.