Kategoriarkiv: Natur

Unga starar på flytt

Veckans bild, vecka 36, 2021

Nu när åkrarna är skördade och innan stubbåkrarna är harvade och sådda kan man röra sig fritt i landskapet. Häromdagen passerade vi under kraftledningen här och fick se den ena flocken efter den andra landa på ledningar och stolpe. Ett skådespel. Staren minskar i antal så det var trevligt att få se så många som här. Man skulle kunna tro att de landade här för att ladda batterierna…

Lycka till på färden önskar vi stararna!

Tornfalk i grönska

Veckans bild, vecka 20, 2021
När koltrastarna varnade som mest var det tornfalken som var i farten. Det är goda tider för rovfåglar nu när småfåglar har fullt upp med att föda upp sina kullar. Den satt där i skuggan av oxeln fyra meter bort. Fjädrarna kring näbben vittnade om att den lyckats i sin jakt,
Den lät sig fotograferas en kort stund och det var svårt att få fri sikt, därav grönskan i bilden.
Idag är det biologiska mångfaldens dag så den här bilde får symbolisera det viktiga i att vara rädd om alla våra växter och djur.

Alsumpskog

Veckans bild, vecka 18, 2021
Det blir en rörig, snårig bild idag men ack så viktig. Sumpskogar har vi väldigt få av i vårt land, men här är en liten dunge alsumpskog vid Jällabjär. Hela området rymmer en viktig mångfald och som skyddas av att Jällabjär är ett naturreservat. På andra håll minskar mångfalden oroväckande snabbt. När det gäller hållbarhet kan man inte nog understryka att mångfald är livsviktigt. Och ett alkärr är ett myller av liv.

Besök Jällabjär – vulkanen vid Söderåsen.

Stranden vid Friseboda

Veckans bild, vecka 17, 2021
I fjärran ser man Stenshuvud sticka upp vid horisonten. Vi är på stranden vid Friseboda, Skånes östkust och det är vinter och februari. Vågskvalpet kommer sakta in mot stranden och bildar fina mönster i motljuset. En härlig dag med känsla av vår i luften. Men fortfarande ligger snö kvar under sanden. Om man går längs stranden ena hållet kan man vandra genom magisk tallskog när man går tillbaka. Ett fint område, väl värt ett besök – ta med kameran!

Bokskog vid Jällabjär

Veckans bild, vecka 16, 2021
Ett av de finaste utflyktsområdena vid Söderåsen är Jällabjär, den gamla vulkanen intill Röstånga. Här är en omväxlande natur och man kan anta att här är den biologiska mångfalden rik. Vi vandrade genom hagmarker, såg kullen, fd vulkanen, i fjärran, och kom snart till skogen som omger den. Och det är mycket ädellövskog. Just här i det här partiet dominerade boken med sina fina raka stammar.

Med objektiv 14-24 mm kan man fånga allt. Nya vinklar, kanske inte helt nytt, är spännande och förstärks av ett bra vidvinkel. Testa!
När solen hunnit upp en bit på himmelen blir ljuset platt och lite tråkigt, men här inne i skogen är ljuset makalöst. Åk till bokskogen i din närhet och kolla så fattar du vad jag menar. Nu är det en riktigt fin tid, nu när vitsipporna blommar.

Kraftverksdamm

veckans bild, vecka 14, 2021
Som en svensk skärgård med kobbar och skär. Men det är en av de viktiga kraftverksdammarna i Sri Lanka. När vattnet sjunker här så införs ransonering av el i städerna, eller så var det i början av 2000-talet.
Ett grönskande landskap, spännande moln och nere i dalen glittrar vattenytan. En av alla dessa floder som fördämdes och gav el, grön el. Ända tills någon räknade på det och det visar sig att den inte blir så grön trots allt.

Men en bild blev det och en fin landskapsbild.
Skannad, bearbetad i Camera Raw – har fått igång även CR nu – toppen.
Ha det bra – inom kort kommer en ny veckans bild och eftersom det nu är vecka 15 så är vi då åter i fas med veckorna.

Barnhem för elefanter

Vecka 14, 2021
Pinnawala Elephant Orphanage
Här får de föräldralösa elefanterna sitt dagliga bad i Maha Oya-floden allt inför en skara tursiter. Även här är det ont om vilda elefanter och de har minskat drastiskt. Engelsmännen bidrog stort med decimeringen när de skulle freda sina plantager mot elefanter som inkräktade.
Och tacksamma att fotografera. Fortfarande finns koloniala intressen kvar i landet och nya kolonialmakter tar över. Kina är ett exempel.
Men nu var det elefanter.
Fotogeniska djur med sina skötare, mäktigt. Tredjedelar? Diagonaler? Kolla bilden.

Häckeberga

Veckans bild, vecka 12 2021
Ytterligare en bild från Häckeberga och vid samma tidpunkt i mars nu i år. I bokskogen lyser det av vissna boklöv på marken, löven som kommer till sin rätt i vårsolen. Finns det vitsippor därunder och orkar de komma fram genom förnan. Om en månad börjar knopparna på bokarna att brista och det är då man ska vandra och se det skira gröna som är så obeskrivligt fint. Bara några veckor till. Kolla bilden och se denna pelarsal, var årstid har sin charm.

Våren är här

Veckans bild, vecka 11, 2021
Visserligen har inte vitsipporna börjat blomma än men de börjar sticka upp, men här kommer iallafall en vitsippsbild. Man kan inte få tillräckligt av denna vara. Så här är det varje vår, när livet återvänder och varje litet tecken på nytt liv gör att man triggar igång känslan av detta unika fenomen som är som ett mirakel. Och det blir “värre” med åren.
De är så tacksamma att fota dessa vita underverk som bildar gröna mattor med vita inslag i väven.
Kolla och njut – dessutom scilla i bakgrunden. Den lär dock vara invasiv…

Häckeberga

Veckans bild vecka 10, 2021
Det är visst vecka 13 nu, 29/3 – 4/4, så det blir några bilder till denna vecka. Jag börjar med den här:
Skogsmonstret i Häckeberga, eller om det är en kullfallen dinosaurie? Men fotad blev den. I motljus.
Häckeberga är ett naturvårdsområde som tillhör slottet med samma namn. Här är fin ädellövskog och varierande natur. Sjön ger också en dimension med gäss som guppar på vågorna, skäggdopping, vigg och en hel del andra arter. Vi var här nu i tisdags, 23/3, och vandrade runt hela sjön. Över oss trumpetade tranor och gässen förde väsen ute på sjön i full fart med sina vårbestyr.
En fantastisk dag med många fotografiska vinklar.
På min hemsida finns än fler foton; permagnuson.se