Kategoriarkiv: Natur

Ny ärla

Veckans bild vecka 27, 2020
En nyfiken nyfödd ärla som är ute på upptäckarstråk på vår blommande gräsmatta. Når mattan är lite tufsig med blommande tusenskönor gillar fåglarna den som allra bäst. Det finns mycket att spana in och en hel del att stoppa i sig.
Här i gränsen mellan skugga och sol verkar den trivas bäst. De mest fjuniga fjädrarna är bytta och den närmar sig en fjäderdräkt som vuxna har.
Ljuset och fågels nyfikna blick ger bilden. Juste!

Sädesärla

Veckans bild, vecka 25, 2020
Här kastar sig ärlan ut från vår skorsten i jakt på mat till de nykläckta ungarna i boet. Det är jobbiga dagar för föräldrarna att förse den gapande och omättliga skaran ungar med föda.
Det är sommar, och solen reflekteras i plåten, andra referenser saknas. Vi har frihet att tolka bilden som vi vill. Den kanske är tagen i december i norra Afrika vid övervintringsstället, eller strax innan flytten i september. Vi får lita på fotografen.
Jag blir glad när jag ser ärlan med klar blick och spänst i vingarna mot den blå himlen. Och jag vet proveniensen.
Bra bild, jag känner mig nöjd.

Överblommad sälg

Veckans bild, vecka 24, 2020
De första vårtecknen är över och här är det sälg vars videkissar nu är frö redo att lämna moderplantan och bege sig ut i världen. Motljuset är brutalt och trots det är fröställningarna snart redo att anta utmaningen. Även det här är taget vid Jällabjär – vulkanen vid Röstånga och i anslutning till Söderåsen.
En bild som ger hopp om framtid och nya generationer men även eftertankar om hur känsliga våra ekosystem är.

Buskstjärnblomma

Veckans bild, vecka 23, 2020
Denna veckas bild är även den tagen vid Jällabjär och det är en ganska vanlig blomma, buskstjärnblomma. Snygg va! Kronbladen strålar med sin bländande vita färg. Lite diagonal i bilden och en liten fluga i vänstra hörnet ökar spänningen. Och till höger kan man ana ett odjur, en spindel eller…
Ut och upptäck alla dessa underverk. Det är nu de blommar och myllret av smådjur rör sig och det är nu man verkligen kan förundras över att de finns så många olika arter. Och ta med kameran.

Blåsuga vid Jällabjär

Veckans bild, vecka 22, 2020
Hej alla, så var det dags för en bild igen och den här är tagen igår tisdag och då i en hage vid Jällabjär.
Jällabjär som ligger alldeles vid Röstånga är en 100 miljoner år gammal vulkan. Det var ett tag sedan den var aktiv och vid en tidsålder då jätteormbunkar och dinosaurier vandrade omkring här. Och dessutom låg Skåne betydligt längre söderut då.
En närbild på en växt som är rar och som man med lite tur får se. Nästan alla blommor var över utom den här som skärpan ligger på. En liten rackare som döljs av de vackra blålila bladen.

Besök Jällabjär – ta med kameran och vandra runt och varför inte upp på toppen av den gamla vulkanen. Ta ett skogsbad under bokarnas ljusgröna kronor. Och känn hur skönt det är att andas frisk luft.

Vitsippstid

Veckans bild, vecka 21 2020
Det är bara någon vecka sedan som vitsipporna hade sin kulmen i den nygröna skogen vid Borgen. En fantastisk upplevelse som vi alla har sett var vår och förundrats över. Och visst är de tacksamma att fotografera och gärna på nära håll. Här ett med lite omgivningar och det är rätt dramatiska omgivningar i Borgen vid Vallåkra. Trädstammar som fallit ligger kvar och bidrar till en biologisk mångfald, sanslöst trevligt och ger området karaktär av trollskog och vildmark.
Borgen, naturreservat i Råånsdalgång med en fin vårflora och bra hålligång på vårfåglarna. Åk dit och kolla och shoppa sedan i stenkärlsfabriken – prisvärt. Och visst kan man äta där också, på ett av de bästa ställena i nejden.

Mossiga stenmurar

Veckans bild, vecka 20, 2020
Här vid Åvarps fälad finns dessa vackra stenmurar som med sin solbelysta mossa ger en känsla av trollskog. Det är verkligen ett fint område som är lite svårfunnet och ett ställe man kan få vara själv med alla sjungande fåglar och försommarblomster. Men se förra veckans blogginlägg så finns en länk till en vägbeskrivning.
I bakgrunden anar man vitsipporna som fortfarande är som en vit matta under trädkronorna. Och här i fäladen finns många av de stora ekarna kvar som ger sin prägel på landskapet.

Gullvivor

Veckans bild, vecka 19, 2020
Vid foten av Söderåsen ligger den här fina fäladsmarken med sina gullvivor och Sankt Persnycklar. En fäladsmark som Naturskyddsföreningen på Söderåsen sköter. En viktig bit natur som vi hoppas kan leva vidare framgent.
Och gullvivor är alltid tacksamma att fotografera fotogeniska som de är.
Fäladsmarken heter Åvarps fälad och är värt ett besök.
Beskrivning av fäladen med vägbeskrivning

Sälg, binas skafferi

Veckans bild, vecka 16, 2020
En naturbild vid Öresundskusten, vid samma tillfälle som den förra. Sälg är en av de viktigaste buskarna för tidiga bin och andra insekter på våren. “Rädda bina” har nog alla sett, Naturskyddsföreningens kampanj. Och då gäller det inte bara våra honungsbin utan alla de mer än 200 arter bin vi har i vårt land. De är viktiga.
Ett budskap – var rädd om sälgen och då är du också rädd om våra bin, alla de olika arterna som finns. Sälg i vårens motljus är ju vackra dessutom.

Promenad i Bjärred

Veckans bild vecka 15 (försöker hinna ikapp nu) 2020
Ute vid Löddeås mynning finns fina strandängar som är naturreservat. Och den här promenadvägen kommer söderifrån och det stora villaområde som Bjärred är nuförtiden.
En dag mitt i veckan när det brukar vara folktomt så var det nu (torsdags) en hel del folk i rörelse – de flesta med avstånd enligt Folkhälsomyndigheten. Vi gör så gott vi kan. Stråland sol och en lätt bris från nordväst.
Bilden är en rakt fram bild som delas upp i sina olika fält. Em tyngd åt höger som båten tv inte väger upp. Men det är ok.