Våra grymma tulpaner

Hej, dagens blogg, efter våldsam förkylning börjar bloggaren att återhämta sig. Det är nu man ska påta i trädgården, sätta potatis och så sina fröer. Det får bli först om ett par dagar. I helgen bör det vara ok att ta ett tag med skyffel, kratta och potatiskupare.
Och så kan man njuta av det som vi satte ner i höstas. Den här till exempel, en flerblommig tulpan, grymt snygg. En sort med 2-3 blommor per stängel.

IMG_5233.JPG

Gulsipporna i sitt esse

Våra gulsippor har blommat snart i tre veckor och de är fortfarande så fina. I vårt woodland växer inte bara scilla utan här finns blå, gula och vita sippor också. Sen kommer hundkex och kirskål tyvärr, inte så kul. Men ett litet woodland är alltid spännande och nu med lite mer ledighet månne vi kunna hålla oönskade växter stången.

IMG_5229.JPG

Byggarbetsplats i Dehradun

wii_2002
Veckans bild, vecka 17/2015
Hej igen
Här kommer veckans bild som är tagen för några år sedan, i januari 2002. Och i norra Indien, i sluttningarna av Himalaya. Här ligger Indiens forskningscenter för det vilda, Wildlife, Instiute of India, WII. En imponerande anläggning och mer var på gång då. Jag besökte en av forskarna och fick en god inblick i vad som pågår och vilka svårigheter man ställs inför. Det vilda, den biologiska mångfalden måste få sitt, vi är alla beroende av den.
Bilden är tagen på morgonen och man kan ana kylan. Det blir varmt frampå dan, men mornarna kan till och med vara frostig här.
Se bilden i stor format genom att klicka på den, låt den fylla skärmen och man inser vilken aktivitet det är på ett bygge i Indien. Många människor och alla verkar ha något för sig och någon funderar på detsamma.

Blommande Azalea

En tidig buske i Stadsparken, inte stor, men iögonfallande. Dessa tidiga buskar, släkt med rododendron, och så mycket mer fascinerade och så tidiga (många av dem).
Azaleor är något att satsa på om man vill ha lite extra, något exklusivt för den lilla vanliga trädgården.

IMG_5203.JPG

Trädgårdssnäcka

snail
Veckans bild, vecka 16, 2015
Idag kommer veckans bild från vår trädgård. Inte från året dock utan en bild tagen på försommaren 2013. En lite trädgårdssnäcka har lyckats ta sig upp för stängeln på en Kirgisisk lök, en växt som trivs bra i vår trädgård och sprider sig lite varstans.
Trädgårdssnäcka är en trevlig liten rackare som inte gör någon större skada. Skalen varierar i färg från nästan gula och till mörkt bruna. Och de flesta har ränder. Snäcka = snigel med hus.

Britt-Marie var här

Fredrik Backman kastar sig över pensionären Britt-Marie igen, ett återseende för oss som läst Backmans mormor. Britt-Marie lämnar hyreshuset och hamnar i orten Borg, en ort drabbad av finanskrisen. B-M får jobb på fritidsgården, matar en råtta och får utlopp för sin städmani. Och sedan får vi en inblick i fotboll och fotbollens viktiga roll i ett litet samhälle som Borg.
Vi gillade boken, lättläst och stundtals rolig och även med ett allvar.
Det är många personligheter vi får träffa och många av dem är starka kvinnor.
Någon recensent var besviken på bokens slut, det var inte vi.

IMG_5178.JPG

Blått hav i Stadsparken

Nere vid Konsthallen, här i Landskrona, i parken blommar nu vårstjärna och scilla tillsammans med vårlök. Det är ett blått skimmer på håll, otroliga mängder av dessa blå små blommande lökväxter. Inte har man planterat dessa mängder – de sprider sig under de stora träden. Se bara:

IMG_5166.JPG
Vårstjärnor och någon gul vårlök.

Vår i Borgen

Borgen är naturvårdsområdet granne med Vallåkra. Här rinner Råån sakta genom dalen, järnvägen likaså och själva borgen ligger uppe på en kulle. Och dessa raviner som går ner mot Råån. Ett dramatiskt landskap och nu i början av april vaknar allt till liv. Till och med de första vitsipporna har slagit ut, lite skogsbingel och enstaka blåsippor likaså.
En påsk-pic-nic med barn o barnbarn.

IMG_5092.JPG

IMG_5125.JPG

IMG_5103.JPG

IMG_5130.JPG

Elfiske i Braån

elfiske
Veckans bild, vecka 15/2015
En bild med två fokuserande män mitt i åfåran. Blickarna är riktade mot håven med fångsten av ett drag av elfiske. Elfiske är något man gör för att ha lite koll på vad som finns i åar och vattendrag och få en uppfattning hur de mår.
Braån var ju ån som förgiftades av BT-Kemi på 60- och 70-talen, nedgrävda tunnor och elände. Och då 1998 började ån sin återhämtning – elfisket visade på öringyngel, smolt, och en del annat.
Bilden är tagen våren 1998 med en vanlig analog kamera, inskannad och nu på min blogg.

Södra Pale Ale

En riktigt god Pal Ale med en beska som är lagom till en kvällsmacka. En ofiltrerad opastöriserad American Pale Ale. Och visst är den njutbar, ett rikt skum ger en föraning om vidden av arom och smak. Fruktigheten finns närvarande och eftersmaken duger.
Södra Maltfabriken har lyckats väl.
Lite lägre alkoholhalt, 3,5%, är en fördel och den kan ju köpas på ICA eller Coop. Returflaska är ett önskemål .

IMG_5090.JPG