London -68

england_003_68

Veckans bild, vecka 9 2017
Många bilder blev det, den där sommaren 68 i det pulserande London och St Albans. En tid när vi gillade Stones och Beatles och det kalla kriget var på väg att ta slut. Ungdomsrevolt och studentuppror i Paris, kårhusockupation i Stockholm och en tid när solidaritet fortfarande fanns i folks medvetande. En bra tid.
Men det här var alltså veckans bild och den kanske inte återspeglar “Swinging London” eller tidsandan -68. En bild med en man i farten i den myllrande trafiken, hejdandes en av dessa gamla taxiar som fanns då, den svarta bullen. Han har inte samma spänst som mannen som Henri Cartier-Bresson fotograferade i hoppet någon gång på 30-talet i Paris, men ändå.
En bild i farten, ett streetphoto och ett vardagsmyller, och en stressad kontorskille med portföljen under armen. Vart är han på väg?

Mer England -68

002_01_England_SVV_10_OK

Vecka 8, 2017, veckans bild
Och här kommer ytterligare en nyskapad bild. En bild från St Albans, den lilla staden norr om London, som nu är en del av Storlondon, en sovstad som man sa förr. Det är eftermiddag, skolan har slutat och tjejerna är på väg hem iförda sina skoluniformer och små hattar. och det är liv och rörelse i den lilla staden.
Bra bild, och svartvitt ger bilden den tidstypiska känslan. Visst fanns det färgfilm denna tid men svartvitt var det många amatörfotografer som behärskade och gjorde foto till en populär hobby.
Bilden; linjer och tredjedelar och och förgrund och känsla, vad mer kan man begära, som sagt en bra bild.

Fyren mellan haven

Månadens bok, Fyren mellan haven av M.L. Stedman utspelar sig i sydvästra Australien mellan Ishavet och Indiska oceanen. Fyren som den hemvändande Tom tar anställning vid ligger på ön Janus Rock. Där slår han sig ner med unga hustrun Isabel. Det är mellankrigstid och Tom har tjänstgjort vid Västfronten. Isabel och Tom får missfall upprepade gånger och sörjer de ofödda när en båt driver i land på ön. Ombord finns en död man och ett spädbarnsskri avslöjar också den baby som finns i båten. Barnet räddas och det är då vi som läsare ställs inför det moraliska/etiska dilemmat. Hur ska de agera?
Vi som läst boken var positiva och hade samtidigt lite olika omdömen: den var bra, otroligt medryckande och lite sorglig, välskriven, den moraliska frågeställningen tog överhand.

IMG_8475

Massor av plantor

Nu när det regnade häromdan så kan man dra småplantor – och vi har massor. Jo regnet gör marken lite mjukare och det går lättare att dra upp plantor. Det är askarna som fröar av sig och många gror – det blir till mattor av småplantor. Och så lönnarna i allén, de fröar också av sig – i massor och de gror de också. I går drog jag säkert mer än hundra småplantor. Titta bara på bilden, och det är en bråkdel.
Vårat woodland ska inte bli ett bushland, så det gäller att ta bort allt det som betande djur hade fixat i en betesskog.
Och är det någon som vill ha lönn- eller askplantor så finns här. Tänk om det hade funnits en marknad för dessa…

askplantor

London 1968

man_med_tidning

Veckans bild, vecka 7, 2017
Nu blir det nostalgivarning! Nu har jag skannat svartvita negativ, bilder som jag tog några veckor utanför och i London 1968. Och det var under en språkresa. Nog blev jag vassare på språket, men roligast var ändå att plåta i den myllrande storstaden och den lite mindre staden, St Albans där vi bodde inackorderade hos familjer.
Det var en trevlig resa med goa minnen och som sagt en massa bilder
Den här är tagen i London i blagande solsken, inte så vanligt med sol, och under lunchpaus. Mannen ögnar igenom tidningen, djupt försjunken. Lite av street-photography månne.
Juste bild – man ack så många repor på negativet.

Rivning efter stormen Gorm

rivning

Veckans bild vecka 6, 2017
Jo, det är vecka sju nu, men vecka 6 får inte vara utan bild. Så här kommer en rivningsbild i från vår by. Det var efter Gorm, som ställde till det, som laggårn lämnade in och fick ge plats till en modernare byggnad. I ett av fönstrena dök en av byggnadsjobbarna upp. så det blev några bilder och det här var en av de bättre.

Dis och dimma

spring2017_020

Veckans bild, vecka 5, 2017
Nu är det vinter som alltmer övergår i vårvinter. Träden vid kyrkan är hamlade enligt konsten alla regler, lind, och står där i diset med sina knotiga huvuden. De är som skulpturer, mörka i den mystiska dimman. Här skulle många rysare kunna spelas in.
Bilden förmedlar det magiskt/mystiska/trolska. Linjerna och delningen ger harmoni liksom nyanserna i diset. Bra bild.