Fiskarmännen

En historia om en familj i en by/mindre stad i Nigeria. Syskonskaran i familjen är fem bröder och en liten syster. Far är bankman o mor torgar. När fadern i familjen får arbete på annan ort och lämnar familjen i veckorna blir allting annorlunda.

Det är en berättelse om religion och vidskepelse, om det gamla Afrika och västerlandets ideal. Förväntningarna på barnen är stora och de lever inte alla gånger upp till skolans krav och föräldrarnas ambitioner. De äldsta bröderna går gärna och fiskar i floden, något de inte får. En gammal tokig man uttalar en förbannelse och det blir något som följer dem genom historien.

Det är en obehaglig roman med ett våld som blir ödesdigert. Och som gör att man mår dåligt stundtals när man läser den.

Boken är skriven av Chigozie Obioma som själv är uppvuxen i byn/den mindre staden. Det är hans debutroman, som är, trots våldet, välskriven och läsvärd.

New York 8

Veckans bild vecka 24, 2019

Veckorna rusar iväg och jag hinner inte riktigt med. Hursomhelst så kommer här en “veckans bild” och även denna från NY. Den är tagen från utkiksplattformen på Empire State Building som då var den högst i staden (fr 1931 till 1970, nästa 450 m). och med en fantastisk utsikt. Snabba hissar tog oss upp till vyn över stan. Till vänster ser man Hudsonfloden och rakt fram Central Park. En god överblick över hela Manhattan och nere, långt nere på gatan myllrade livet som i en myrstack.
Manhattan ser lite annorlunda ut nu kan man tänka, men då var vi mäkta imponerade av alla skyskrapor och storstadskänslan. Men jag känner ingen dragning att återvända, det finns andra, mer spännande platser att besöka.