Antikkurs för vilsna hjärtan

Bokcirkeln träffades ikväll hemma hos Kalle. Vilken trevlig kväll. Och vi hade författarbesök. Åsa Hallengård, som skrivit kvällens bok, Antikkurs för vilsna hjärtan, gästade oss. Vi fick en inblick i skrivandets konst och mödor. Det började med att Åsa fick uppmaningen av sin man; “skriv en bok”, under en sjukskrivning. Karaktärer danades och liv uppstod, men hur skulle de sammanföras. Ett besök på auktionsfirman gav Åsa uppslaget till en gemensam träffpunkt; antikkurs!

Romanens olika personer med olika åldrar och bakgrunder finner varandra och vi får följa dem i deras vardag. Paret som söker en gemensam aktivitet, ensamma mamman som vunnit kursen, äldre man som blivit ditskickad av döttrarna mfl. Och de finner en god gemenskap.

Boken har korta kapitel och en tydlighet som vi läsare uppskattade. Den blev mer lättläst och gav ett bra flyt. Vidare fick vi höra att textmassan varit mer omfattande och att vi inte fick allt. Åsa berättade om den process skrivandet inneburit för henne. Uppslukande är nog rätt ord.

Historien utspelar sig i Landskrona och vi som bor några km fr stan känner igen oss. Upplösningen hade någon av oss lite synpunkter på. Lite av feel good stämningen försvann, eller … läs den och avgör själva. Boken finns på bokhandeln i stan.

Och det kommer en andra bok som en fortsättning på antikkursen lagom till jul. Den tredje boken finns den också om än så länge bara som skiss och i Åsas huvud. Tack för ikväll och lycka till i fortsättningen.

Valnöd, även den från Ärö

Det var med en viss skepsis som jag köpte ett par Äröiska öl med etiketten Valnöd. Öl är öl och valnötter kan man tugga vid sidan om. Men, stor positiv förvåning, den var väldigt god.

En något rostad malt så ölen får sin lite mörkare touch. Och balans i humlen, gudars skymning, en höjdare, en riktigt fin öl. Men, ett men kan det alltid bli, den har en aning för mycket sötma för att nå upp till en tia.

Ärö Indian Pale Ale

Nu när vi är på Aerö vad passar då bäst; naturligtvis en öl bryggd på Aerö, och dessutom en IPA. Och en god mild d:o. Kanske i mildaste laget. Gyllengul i färgen och så rätt nu när vi sitter i trädgården och njuter av augustisommarkvällen. Vi bor på badhotellet med utsikt över Danmarks skärgård. Ljuvligt.

Bryggeriet ligger på östra sidan av ön i Marstal och brygghuset heter Rise och de har några olika öl i sitt sortiment, bla en valnötstyp. Den får komma med hem i bagaget.

Gröna gången

Veckans bild, vecka 34, 2019

Den här veckans bild är tagen nu i sommar uppe vid sommarhuset på Bjäre. Vilken sommarkänsla. Runt midsommar när grönskan övergått i det djupa somrigt gröna. Barndomssommar. Och längre fram på stigen skymtar ännu en liten parvel. Man hoppas att dessa stunder av sommar fastnar i deras sinnen. Trygghet i en djungel utan annat än tigrar på låtsas.

Två öl från Lund

Bästa lagern och Det tredje ölet är två av Lundabryggeriets godingar. Ja, det är verkligen två godingar. Lagern är ljus och mild med en doft av sommar. Den är som en lager ska, inte alltför hårt humlad och med en malt som passar med sin bröd/vörtkänsla. Passar väldigt bra nu när sommaren går mot sitt slut.

Tredje ölet är en ale som heter duga. Bra beska som anstår en APA, för det är just vad det är. Mycket smak och ska njutas utan tilltugg.

Lundabryggeriet är ett rel nyetablerat mikrobryggeri i Torna-Hällestad, utanför stan. Ett bryggeri med 10 egna sorter. De två jag testat var två riktigt bra öl och om övriga håller samma klass så är de säker kvar på marknaden framöver. De siktar på en ökad produktion och det kan säkert fylla en oupptagen nich när det gäller öl i Lundabygden.