Vi är alla helt utom oss

En intressant berättelse, ett experiment som skildras och hur en familj påverkas. Karen Joy Fowler har skrivit den här romanen som vi alla tyckte var en tänkvärd historia. Det var Åsa, som hälsade på oss i augusti, som tipsade (och spoilade).

Alla i familjen påverkas och även om det finn glädje i boken är det en sorglig/vemodig underton. Vi var som sagt ense om det tänkvärda och att det var en bra bok trots att den hoppade i tid. Lite trög i starten, oroväckande start men sedan bra… ett par synpunkter.

Men mer säger jag inte. Lätt att spoila. Läs boken själva, den är verkligen läsvärd med en god research som är genomgående. Tack Åsa för tipset.

Rivningsobjekt, f.d. skola

Veckans bild, vecka 42 2019
Bergholmsskolan i Bagarmossen är utrymd och ska rivas. Många genar över den gamla skolgården på väg till o från jobbet eller vart man är på väg. Det har varit en stor skola. Och man anar hur modern den var när den var nybyggd, en stolthet för Bagis. Nu är det blott ett minne även om man kan ana dess storhet när man tar en tur runt byggnaderna. Det är nästan man hör de livliga eleverna som en gång fanns här och stojade på rasterna.
Entréer är igenbommade och det var inte länge sedan här trängdes ungdomar som skulle in eller ut från kunskapens “tempel”. Man kan ana att det brunnit ovanför ingången, fönster är pangade och det ser allmänt trist ut. Jag undrar vad den här cirkelformade installationen hade för funktion, var det bara ett infall från någon arkitekt som ville vara progressiv i utformningen av skolgården eller ett resultat av elevdemokrati?
Kolla in bilden och blunda och fundera på hur det var i den skola du gick/går i. Visst finns det en atmosfär av skola i bilden och en skola som säkert var uppskattad av många av Bagis ungdomar.

Klimatdemonstration/strejk

En viktig bild om ett viktigt ämne/samhällsfråga. Är vi tillräckligt kloka att lösa klimatfrågan, kan vi sätta våra egenintressen åt sidan för det allmännas välbefinnande och nästa generations överlevnad. Det är hög tid att agera. 60 000 människor demonstrerade en fin höstfredag i Stockholm för vårt hotade klimat. En manifestation svår att få grepp om med ett foto. Jag tog en hel del och fastnade för den här; två tjejer tar en selfie med välskrivna plakat i bakgrunden. En symbolisk bild, individen i förgrunden och det allmänna i bakgrunden eller…

Trollslända

Vi besökte Stockholm och vår dotter för någon vecka sedan. Och på promenad i Nackareservatet kom vi fram till Söderbysjön. Det var en riktigt fin sensommar/tidig höstdag med sländor som underhöll oss med sin flykt i sjöns strandzon bland vass och annat grönt. Vi fikade med magisk underhållning. Men ingen kamera. Sländorna pausade emellanåt och då passade jag på att ta några bilder med mobilen. Flyktbilderna blev suddiga och man inser vilka snabba vingar dessa färggranna krabater har.  Jag lägger in ett par av dem här.
Och med hjälp av Magnus Billquists Trollsländebok kunde jag nu bestämma dem till 99% sannolikhet att det var tegelröd ängstrollslända som lekte över sjön.