Barnhem för elefanter

Vecka 14, 2021
Pinnawala Elephant Orphanage
Här får de föräldralösa elefanterna sitt dagliga bad i Maha Oya-floden allt inför en skara tursiter. Även här är det ont om vilda elefanter och de har minskat drastiskt. Engelsmännen bidrog stort med decimeringen när de skulle freda sina plantager mot elefanter som inkräktade.
Och tacksamma att fotografera. Fortfarande finns koloniala intressen kvar i landet och nya kolonialmakter tar över. Kina är ett exempel.
Men nu var det elefanter.
Fotogeniska djur med sina skötare, mäktigt. Tredjedelar? Diagonaler? Kolla bilden.

Aprilväder

Vecka 13, 2021
Nu är jag nästan ikapp med veckorna. Den här bilden tog jag för ett par dagar sedan när snön föll vertikalt över Skåne. Det gör den när vinden tar i. Och visst är det en snålblåst därute. I många avseenden.
Följ Göran Greider på Instagram, han är en klok person.
Imorgon första vaccindosen och i juni den andra.
Men, till bilden, ett kyligt intryck, en kall upplevelse och isande nederbörd.
Känns det? eller skulle man gjort bilden än mer kylig genom att dra den lite åt det blåa hållet? suddig snö eller snabbare tid och mer fokus på vertikala flingor?
Jag tog en hel serie med olika exponering, tid, bländare, skärpedjup och skärps/oskärpa. Spännande att prova sig fram och det finns ingen universell metod. Om sedan bilden är bra, om den förmedlar något så har man lyckats.

Häckeberga

Veckans bild, vecka 12 2021
Ytterligare en bild från Häckeberga och vid samma tidpunkt i mars nu i år. I bokskogen lyser det av vissna boklöv på marken, löven som kommer till sin rätt i vårsolen. Finns det vitsippor därunder och orkar de komma fram genom förnan. Om en månad börjar knopparna på bokarna att brista och det är då man ska vandra och se det skira gröna som är så obeskrivligt fint. Bara några veckor till. Kolla bilden och se denna pelarsal, var årstid har sin charm.

Våren är här

Veckans bild, vecka 11, 2021
Visserligen har inte vitsipporna börjat blomma än men de börjar sticka upp, men här kommer iallafall en vitsippsbild. Man kan inte få tillräckligt av denna vara. Så här är det varje vår, när livet återvänder och varje litet tecken på nytt liv gör att man triggar igång känslan av detta unika fenomen som är som ett mirakel. Och det blir “värre” med åren.
De är så tacksamma att fota dessa vita underverk som bildar gröna mattor med vita inslag i väven.
Kolla och njut – dessutom scilla i bakgrunden. Den lär dock vara invasiv…