B-52 Fulltofta

Så här ska man uppleva en riktigt god IPA, på restaurang med god mat och utsikt över Ringsjön. Gårdsbryggeriet Fulltofta har lyckats väl och denna ale sticker inte ut utan följer lite mainstream på ett positivt sätt. Som sagt en IPA som duger.

Session IPA

Session IPA – en alkoholsvagare variant av IPA och med bibehållen beska och arom. Och den här lyfter bra, humle av amerikansk typ och med lagom bett. Aromatisk. Vattning, nja snarare uppfriskande, fräsch och somrig. Passar bra en fredagskväll i augusti när vi förbereder oss på en kvällsspaning på Persiederna och nattens stjärnfall.

Som sagt en bra brygd med en god friskhet. Även denna från Sälens fjällbryggeri. Jfr RIPA som jag provade häromdan!

Först majskolven i år

Majsen har artat sig bra i år och idag skördade vi den första kolven. Värmen i juli gav plantorna en rejäl skjuts och då med rejäla rotblötor med vattenslang. Man måste kunna bevattna sina grönsaker, ity annars blir kvalitet och mängd lidande. Nu i slutet av juli och början av augusti har vi fått hygglig nederbörd (ingen översvämning tack och lov) så nu är det bara att skörda. För att få hygglig pollinering har vi hjälpt till genom att ruska lite lätt bland plantorna vid lunchtid när första pollen kom. Och den här kolven lyckades det väl med. Bönorna är av lite olika sorter och en god mix nu till kvällen.

Två öl från Wapnö

Zantippa och Blenda, två ale från Wapnös Gårdsbryggeri. En god affärsidé som dessvärre inte når hela vägen fram. Zantippa är en mycket ljus ale som har beteckning IPA, men saknar den riktiga beskan som anstår en IPA. Det blir en syntetisk smak på hela skapelsen, och det är synd – en stor besvikelse.

Blenda, även den en IPA, är bättre med bett i beskan och bra kropp. Här finns tallkåda och en touch av citrus. Men oj, sedan kommer eftersmaken som drar ner omdömet till totalflopp.

Wapnö rider på mikrovågen och verkar ha tagit en hel del genvägar. Det går inte att brygga öl med instruktioner från Youtube. Anställ en bryggarmästare som får reda ut misstagen. Förutsättningar med närproducerade råvaror av hög kvalitet borde ge ett bättre resultat.

Fjäll RIPA

Ett nytt grepp, en ipa med rostad malt – ett trevligt tilltag som jag gillar skarpt. Ölen går lite åt det röda hållet därav RIPA!

Sälens Fjällbryggeri har lyckats väl med att brygga en god ipa med särpräglad malt utan att fibbla bort karaktären av extra humle. Det är lite otippat att hitta ett bryggeri i fjällen. Kornet odlas långt bort och humlen ska också upp på fjället, men den viktigaste ingrediensen finns här – vatten, och ett vatten som inget annat bryggeri kan matcha. Kan det vara hemligheten till det lyckade resultatet?

Blommor och bin

En IPL i snygg burk, med blommande klöver och ett par humlor. Inte Ale utan Lager, därav L:et.

Fräsch och mild, en riktig sommaröl. Visst är det lite beska och smakerna drar åt lite olika håll. Lite exotiskt och citrus och lite känsla av frukostknäcke. Och vilket skum – härligt.

Trevlig lager från lokalt bryggeri; Skelderwikens bryggeri.