Två öl från Halland

Nu har jag provat två öl från Halland; Ko-i-Norr och Bullseye. Två överjästa öl (ale) och med mörk ton. Dagens Ko är en engelsk IPA och relativ stark, 7,5%. Bra beska av humlesorter från England som ger en god, frisk känsla. Malten är ok och månne lite kort vilket minskar ölens rymd och beskan blir ensam. Lite snopet. Jag vill gärna ha skummande öl, den här saknar skummet och det minskar också smakupplevelsen.

Bulls Eye, som jag provade igår, är verkligen ingen fullträff. Beskan är ok men sedan är det stopp. Den känns vattnig och ointressant. Tummen ner. Dessutom saknar även denna skum och således även den doft man förnimmer när näsan kommer i närkontakt när man tar första smakprovet.

Båda är bryggda av bryggeriet Folkared 15, i Långås Halland. Det startade för ett par år sedan och har genomgående engelsk malt och humle och ävenså recept – med andra ord brittiska öl i södra Sverige. 

 
  

Två öl, Tysk typ

Den första, Bernhard Amber, en Tjeckisk öl lite mörk och av tysk typ. Opastöriserad för arom o smak och med halvsöt karaktär. Det är den karamelliserade malten. Bitter som en öl fr Tjeckien/Tyskland plägar vara. Helt ok.

Den andra, Leikeim Landbier en direktimport. En ljus god tysk öl. Med en god mild vört och lagom sötma och dessutom humlad som anstår en öl fr Tyskland. Helt ok.

  
  

Rapsskog

 Vecka 39, 2015
Så här ser rapsen ut strax före det att skördetröskan kommer. Eller månne är det en energiskog? Nä, nä, det här rapsfältet fanns alldeles här i byn så nog är det blivande rapsolja. I våras lyste fältet upp med sina gula blommor. Och helt plötsligt har fältet den där fina beigegula färgen. Strax innan det är tillräckligt torrt.
Ett mönster, en vind och harmoni – en bra bild.

Vecka 36

Månadens bok, Sofie Sarenbrant och deckaren vecka 36. En bok som vågar ha en havande kvinna i huvudrollen. Och som till råga på allt försvinner i det lilla fiskeläget/semesterorten Brantevik på Österlen. En bok som kunde ha varit gastkramande spännande blir lite ytlig och platt. Miljöer är torftigt beskrivna och karaktärerna får vi inte riktigt någon bra koll på. Polisen jobbar på men hur de jobbar är otydligt.
Sara Sarenbrant har skrivit bättre deckare än denna.

Stolt fjällskivling

Nu äntligen har vi hittat lite svamp. Säsongen har kommit igång igen. Och det med råge. Både stolt fjällskivling och Karl-Johan. Regn i skurar var utlovat till idag och vi lyckades ta oss ut mellan dem, tur eller skicklighet ?.
Båda (svamparna) är lätta att känna igen, den stolta helt outstanding och Kalle med sin typiska sopp-undersida och sedan ett vitt ådernät på foten där den möter hatten. Och stensopp, eller Karl-Johan som den också kallas är nog den bästa av alla svampar. Italienare lär vara beredda att betala duktigt för den. Kanske en rackarns god affärside, torkade K-J i snyggt emballage. 

      

Och här en bild på tillagad fjällskivling i en liten stekpanna och med matlagningsgrädde tillsatt – mumms.

Två öl från Örbäck

Två öl från ett av Danmarks mindre bryggerier, Örbäck på Fyn; Orm och Tyr. Två öl inspirerade av vikingatiden. Men trots denna märkliga association är det två goda öl. Vikingarna fick aldrig tillfälle att dricka öl, deras dryck var en mäsk på honung, mjöd.
De här två, den ena ljus, Orm, den andra mörk, Tyr är som sagt goda. den gyllene Orm är lite söt med bra doftande skum, fruktig, lättdrucken och lite anonym, inget som sticker ut. Tyr är också en välskummand öl med härlig mörk lyster, julvarning dvs lite för söt, och med en syntetisk bismak. Trots allt två ok öl, typiskt danska och det är i sig ett bra betyg.

   
 

Plommontider

Inte dignar det av plommon i vår trädgård, men det blir några stycken, lagom för att äta lagom många per dag nu under några veckor. En av våra sorter är den här; Herman – en riktigt god sort. Lagom stora, och fina saftiga gula i frukten.
I år blir det ingen plommonmarmelad och det är ju synd nu när man fikar minst två gånger/dag. 

 

Hortensia

hortensia01
Vecka 38, 2015
En av sommarens många bilder från vår egen trädgård och ett av de sällsynta tillfällen då solen sken. Så, en motljusbild med ofejkade strålar. Det är det nya objektivet som ger lite extra stjärneffekt. Och det är så här på sensommaren, 23 augusti var det, som de blommar som allra bäst. Så nu i september är de snart förbi, Våra höstastrar tar vid.
Höstgrävning och …. jag återkommer med trädgårdsrapport.

Djurholmen

Igår var det dags igen – ut i naturen. Vid Hjärnarp finns en skylt – Djurholmen – följ den och upptäck en fin högmosse på Hallandsås. Jag fick ett uppdrag att guida ett gäng 55+, en kurs på Munka folkhögskola (min gamla skola/arbetsplats). En bra vandring genom blandskog och fram till mossen. Väl framme – vilken känsla – det var nästan man kunde höra orrspelet ute på myr/mossen. Fast det är ju fel årstid, får återkomma någon tidig vårmorgon. Det lär finnas tjäder också.
Har du inte varit vid Djurholmen så åk dit någon dag få en skön promenad och upplev ett stycke unik natur.

mossen