Oppigårds IPA

En riktigt god IPA, allting rätt, beskan, om än lite mild,  malten, sötman. 

Vad mer kan man begära. Oppigårds är ett av mina favoritbryggerier. De brygger många olika goda ölsorter. Just denna New Sweden IPA är inget undantag, trots att den innehåller vetemalt. Kornmalt är där också så det funkar. Humlen är Simcoe, Citra, Mosaic och Equanot. Kunde ha varit något beskare och lite mer citrus. Och lagom alkoholhalt 6,5.

Hans Alfredsson

Till denna träff hade vi fokuserat på litterära verk av Hasse Alfredsson. Någon hade läst Gummitummen, En ond man, Tiden är ingenting mfl. Snabbt kan man konstatera att det är en brokig produktion och det mesta skrevs för 30 – 40 år sedan. Hasse o Tage var radarparet som höll igång samhällsdebatten. Det var roliga sketcher och trevliga revyer och som sagt med en underton av samhällskritik. 

Hasses böcker är inget undantag, En ond man skildrar i några historier maktmissbruk av en äldre brukspatron. Fortfarande en läsvärd historia. Tiden är ingenting är en släktkrönika där farfars farfars far föds i en jordkula. Under generationerna ärvs armodet och jämlikhetsidéer dyker upp i först i generationen som är aktiva på 60- talet. Läsvärd – nja, 

Gummitummen var dock en märklig bok med mycket nonsens och svårgreppat innehåll, kanske rolig för sin tid. 

Men som sagt det finns mycket mer att läsa.