Botaniska trädgården Köpenhamn

Vecka 51, 2017, Veckans bild
Denna veckas bild är ett dia taget 1992 och i ett av växthusen i Köpenhamns botaniska trädgård. Det här växthuset kallas orkidéhuset och har plats för många exotiska arter av orkidéer. Väldigt fascinerande blommor i många färgsättningar och otroliga former. Alla har sin historia och plats i tropiska ekosystem. Visst kan man odla orkidéer hemma i fönsterbänken och det finns många olika arter att välja mellan – men de kräver viss skötsel trots allt, med undantag för Phalaenopsis, brudorkidé, en art som blommar rikligt och länge. Den har förädlats och finns nu i en mängd olika varianter. Bildens orkidé har jag inte namnet på men det går bra att beundra den ändå. Bilden är skannas från dia och en av blommora lyfts fram.
Phalaenopsis är egentligen inte en art utan ett släkte med många olika arter, ca 40 epifyter.

PS Imorron är det julafton – ha det gott och glädj er till alla helger.

London Pale Ale

En god öl, mycket malt, lite brödig, humle som har god beska; Centennial och Cascade.
lite omväxling från alla Ipor. Engelsk öl är ok och deras lager brukar vara öl som funkar i pintglas på puben. Bryggeriet är Meantime Brewing Co startade 2000, så inte någon lång tradition. Nu uppköpta av japanskt bolag.

Den allvarsamma leken

Hjalmar Söderberg var månadens klassiske författare med boken Den allvarsamma leken. Hur blev detta en klassiker? Vad det en chockerande berättelse för sin tid eller bara en skildring av den tiden ur en mans perspektiv? Huvudpersonerna Arvid och Lydia är förälskade under sin ungdomstid och träffas åter senare i livet. Båda gifta på var sitt håll, och där kunde berättelsen sluta. Men, som sagt, de träffas igen och återupptar sin romans/kärlekslek, eller är det mer än en lek?
Är Arvid en s****stövel eller har han den höga moral som han i sin tur förväntar sig av Lydia. Lydia i sin tur har sin “historier” och Arvid känner sig bedragen. En skildring av dåtidens hyckleri och, i våra ögon, märkliga värderingar. Vi följer Arvid och hans våndor, men vi hör inte mycket om hur Lydia verkligen upplever situationen. Vi får några korta ögonblick av Lydias tankar i hennes brev till Arvid men inte mycket mer.
Och barnen är något som båda inte verka bry sig så mycket om. Inget lyckligt familjeliv i endera fallet.
Den slutar med att, ja hur avslutar man en sån här bok – läs den så får du veta!
Hjalmar Söderberg var journalist och det kan man ana i hur boken iakttar omgivningen en reporters text. Och Arvid är ju passande nog kulturskribent på en Stockholmstidning.
Läs om Hjalmar här

Kingfisher

Denna indiska öl tror jag inte varit med på bloggen innan. New Dehli Pandori serverar Lunds godaste mat. Lunchbuffén är magnifik till ett bra pris. Och så har de Kingfisher. En bra lager med det som passar en indisk lunch (vatten är nästan bättre). En ljus öl som har inslag av citrus och bra mälta. En öl bryggd i Indien och i stor kvantiet. Bryggeriet startade redan 1857 så det finns en tydlig engelsk touch på ölet.