Amazing Haze

Amazing Haze IPA 6,5%, en ale som håller måttet. Den är god, med en lagom beska. Den är rätt lik den jag provade nyss; New Sweden IPA och då är den här klart bättre och då har även denna både korn- och vetemalt. Dessutom känns den här fruktig och välbalanserad. Bryggeriet Stigbergets i Göteborg har gjort ett bra jobb.

Stigbergets är ett trevligt bryggeri med några riktigt goda IPA och mycket annat. Kolla in West Coast, går att söka på bloggen. Och surfa in på deras hemsida, och ju närmare Göteborg desto större utbud på Systemet.

New Sweden IPA

En härlig brygd från Oppigårds. En mycket ljus öl med en lätt beska, för en IPA. Sedan har ölet en eftersmak som inte är helt behaglig. Kan det bero på vete, vetemalt och havre? Så summan av alla intryck är att den är ok men slopa vete och havre så blir det en fem plus.

Oppigårds har en 15 årig historia och brygger många goda öl och julölen, winter ale är en klassiker.

Den tyska flickan

Hanna och Anna möts på Kuba. Två olika livsöden, Hanna, som är gammelmoster t Anna, drivs från Tyskland strax innan krigsutbrottet, Anna bor m sin mamma i New York. Som läsare följer vi Hanna och Anna från tidig ungdom fram till mötet på Kuba. Hannas familj utsätts för nazisternas brutala idéer och handlingar i Berlin under 30-talet. En fruktansvärd tid. Flykten är oundviklig. Atlantångaren St Louis tar familjen t Kuba men de 900 passagerarna är inte välkomna iland. Allt enligt historien. Dock får ett fåtal gå iland, bland dem Hanna och hennes mor och de kommer att etablera sig i Havanna.
Det är en gripande bok med två så olika öden och ändå en känsla av att liknande händelser sker även nu; Kriget i Syrien med alla flyktingar, Burmas behandling av rohingyas och deras flykt t Bangladesh. Kinas sätt att förtrycka sitt eget folk i nordväst, listan kan göras lång.

Armando Lucas Correa som skrivit romanen är själv född på Kuba och är väl insatt i hur Kuba förvandlades från en kapitalistisk spelhåla/semesterö till en revolutionär idealstat ….? Romanen är välskriven med växlingen mellan Hanna och Anna som en sporre att inte lägga den ifrån sig. Den är läsvärd och en tankeställare för vår tid och hur vi behandlar utsatta människor.

Omgiven av idioter

Månadens bok i september. Recensionen har dröjt men nu …. Thomas Erikson har skrivit boken “Omgiven av idioter” en riktig bestseller. Våra förväntningar var naturligtvis höga. TE delar in människor i fyra färgkategorier, alla med olika egenskaper, typ utåtriktad, aktiv, dominant etc. Och baserat på dessa färgkoder skulle arbetsgivare kunna sätta ihop väl fungerande team, eller?

Exemplen är många och några med hög igenkänningsgrad. TE kallar sig beteendevetare, en titel byggd på erfarenhet utan vetenskapliga underbyggnad. Boken är bitvis underhållande och stundtals irriterande kategorisk.

Kan man bygga strukturer i företag/organisationer genom att dela in människor i olika färger och göra matchningar efter det? Våra invändningar var många. Kan man ge en person en färg, är vi inte alla unika personer med egenskaper från alla dessa fyra färger som TE vill dela in oss i? Är vi alla samma personlighet över tid? Visst förändras vi. Och visst är vi olika i olika situationer.

Invändningarna kan vara många samtidigt som TE skriver dessa fackböcker och håller sina föreläsningar och håller workshops. En bra business och den fortsätter med; “Omgiven av dåliga chefer”.

Skagen, där haven möts

Veckans bild 3/10/2018

För några år sedan var vi vid Skagen och turistade. På västra sidan av Jylland låg den igensandade kyrkan bland enorma sanddyner. Ett märkligt landskap med dessa dyner med vågmönster efter vinden. En känsla av Sahara men i norra Europa.
Skagen kan rekommenderas, här finns allt från Skagenmålarna, haven som möts, falkenerare med uppvisning, fjärilshus och god dansk mat med öl.

Bilden är en komposition med diagonaler. En enkel illustration till dynlandskapet. Några fotspår triggar fantasin och det grönbruna  landskapet i fonden ser torrt och hedaktigt ut (vilket det är). Bilden andas lugn samtidigt som man kan ana hur dessa dyner flyttar sig när stormarna tar vid på höst och vinter.