”Såna som du ….”

ska inte vara här”. Titeln på boken ger oss en föraning vad den handlar om – fördomar. Och vi får en inblick i hur det kan vara att vara utsatt för diskriminering, hot och till och med hat. Det borde ha varit en harmonisk och trygg barndom och uppväxt – men icke. Samtidigt är Marika Carlsson frustrerad/förbannad på mycket i sin omgivning och ofta är det föräldrarna som får ta emot ilskan. Men boken är lite en ursäkt till dem med en insikt i hur goa och stöttande de varit. Sett ur Marikas vuxna perspektiv är hon mycket tacksam över deras osvikliga tålamod och stöttning.

Det är en viktig bok som ger en bild av att vara adopterad och samtidigt söka sin identitet. Patrik Lundberg, adopterad fr Korea, kom för några år ut med en liknande berättelse. Han hade en annan historia att berätta med sin bok “Gul utanpå”, men med många likheter.

Boken är kanske inte är ett litterärt mästerverk, men vad gör det, budskapet är tydligt och går fram. Läs den!

Borgen, Vallåkra

Ett av våra fina närmaturområden ligger alldeles invid Vallåkra; Borgen. Från stenkärlsfabriken följer man den lilla bäcken och snart är man framme vid Råån. Därefter följer en brant stigning till en platå. Och det är här man kan tänka sig att folk förskansade sig för väldigt många år sedan. I år blommade inte vitsipporna så mycket som de brukar – kanske påverkade fjolårets torra och varma sommar.

Men området är väl värt ett besök nu och några veckor framöver. För fågelintresserade är det ett eldorado.

Om sommaren är det ett område att besöka när man tröttnat på stranden. Här finns en välbehövlig svalka i skuggan av alla stora träd. Även hösten ger Borgen en naturupplevelse utöver det vanliga.

 

 

 

 

New York

Veckans bild, vecka 15, 2019

Veckans bild från 70-talets New York. 43:e gatan, 8:e avenyn en bit från Time Square och inte så långt från Broadway. En gata med många biografer och ett stort hotell; Dixie hotel, numera Hotel Carter,  ett av NY större och med anor från 30-talet. 2004 – 2008 var det rankat till ett av Amerikas smutsigaste hotell.

Även detta ett tidsdokument av ett NY som inte var lika upplyst av neonskyltar som det är idag. Men med stora bilar och är det inte en Ford Mustang som står närmast. Gatufotografi som inte är alltför närgånget och som känns mer sympatiskt.

New York – 3

Veckans bild vecka 14, 2019

Ytterligare en bild från the Big Apple, några grabbar leker på övergiven parkeringsplats, drömmen om ett annat liv – som basketspelare eller något helt annat. En bild med glada yngre män som har Manhattan som sin bakgård. Ynglingarna ramas in fint av klottrade väggar (idag hade det varit grafitti) några skrotbilar och husfasader som sett bättre dagar. En bild av liv och rörelse.