Veteranbilar på Sofiero

Veckans bild, vecka 9, 2020
Den här veckan blir det en bilbild. En av de dyraste bilarna som man kan köpa idag. För det är en ny Ferrari sportbil som dök upp på bilutställningen på Sofiero försommaren 2019. Den verkade lite obekväm, inget för pensionärer. Och bilden är som tagen ur ett reklamblad för denna rackare. Undrar om dom behöver göra reklam överhuvudtaget. Och när kommer el-varianten? Sen är det nog billigare och miljösmartare att ta tåget och ev åka taxi när det kollektiva inte vill sig. I väntan på el-varianten! Och reflexerna i lacken gjorde bilden och bilen lite mer intressant.

Folk med ångest

Låt er inte avskräckas av titeln! Det här var en riktigt bra bok tyckte vi, med ett undantag i vår grupp. Ett misslyckat bankrån utmynnar i ett gisslandrama vid en lägenhetsvisning. Vi får bekanta oss med en grupp människor som kommit på visningen och vi får ta del av deras respektive liv. Det är en osannolik historia som är både rolig/småmysig och djup. Historien har sitt ursprung i att en man med ekonomiska bekymmer hoppar från en bro. Och nu 10 år efter är den händelsen central i romanen.

Som sagt, vi tyckte boken var läsvärd och att den hade ett viktigt budskap om just ångest. En viktig roman i dessa tider när alltfler mår psykiskt dåligt.

På omslaget skymtar ett rosa kaninhuvud. Och, javisst är det en man med kaninhuvud som dyker upp på lägenhetsvisningen. Varför då? ja svaret finns i boken. Fredrik Backman skrev historien – tack!

Trädgårdsgroda

Veckans bild, vecka 6, 2020

Jo, den här veckan blir det två bilder! Och den här är tagen när vi hade en kort höstsemester i Småland.
Vi hade bokat in oss på Ålshults herrgård. Det är en bruksgård med anor från 1700-talet. Axel Oxenstierna, rikskansler, lät uppföra och efter några generationer kom huebysfröken Maggie Stephen och flyttade in. Så gården har en intressant historia (hela går att läsa på Ålshults hemsida). Trädgården var i höstskrud och man kunde ana vilken häftig trädgård det är. Sedan fanns en imponerande köksträdgård vars produkter vi fick smaka till kvällens tre-rätters.
Bilden är tagen nere i trädgården vid dammen och figuren på kanten är en mossbevuxen groda, en riktig trollgroda. Den satt där och blickade ut över den igenvuxna dammen. Man kan ana hur herrgårdsfröken vandrade runt dammen med parasoll i hand och hur hon stannar till vid grodan och kanske ger den en klapp.

Höstaster

Veckan bild, vecka 6, 2020

Vissa blåa toner som drar åt lila har de digitala kamerorna haft svårt att fixa. Så den här färgen stämmer inte hundra. Men om man inte vet hur en höstaster brukar se ut så kan man titta på bilden och beundra den. Det är en växt som står där hela sommaren och bara väntar på sin tur. En normal sommar så kommer den i blom i slutet av augusti och blommar in i oktober. En bra växt om man ska maxa blomstren i täppan.
Ine världens mest dramatiska bild men en bild med harmoni och vet man att den är tagen långt in på hösten, höstlövet ger en hint, så blir man imponerad. Det är nog inte meningen att dessa ska sätta för i vårt klimat. De sprider sig i alla fall.