Bläsand på Sundet

I svallvåg av fartyg på Sundet.
Hannen med sjögräs i näbben,
Två hanar och en hona, bläsand

Veckans bild vecka 5 2023

Den finaste dagen i år, en fredag i slutet av januari. Soligt och vindstilla. En härlig känsla efter alla dessa oxveckor. På stranden ute vid Rydebäck såg vi de här bläsänderna. Visserligen en vanlig and men ack så fin. Stillsamt guppade de på vågorna och några svallvågor från passerande fartyg. Stiligt.

Det blev många bilder och som vanligt svårt att välja. Linjer, tredjedelar, oskarp bakgrund och allt annat man ska tänka på. Så det blev tre bilder av dessa finisar. Inget allvarligt budskap denna gång – snarare en förhoppning att det fina vädret kan hålla i sig.

Mera gäss

Kanadagäss över Skånsk landsbygd

Veckans bild, vecka 4 2023

Här kommer lite fler gäss. Och det här är också kanadagäss. En massa som håller till på åkrarna runt Vadensjö. Bilden ger lite av miljön också – möllan i bakgrunden finn en bit norr om Landskrona och står i det som kallas Smörhålan. Häftigt namn – det var nog det bästa stället på jorden att bo på, en by med mjölk, smör och honung, kan man tänka.

Ett virrvarr av fåglar i lite småmulet ruggigt januari. Komposition? virrvarret rör sig i sidled och ger en riktning i bilden och öde finns den vinglösa möllan (väderkvarnen) en känsla av kacklande gäss förmedlas i bilden. Rörigt men organiserat kaos. Inte som svensk politik som just nu är bara rörig.

Att tjuvfiska ål är som att skjuta noshörning, sa Patrik Svensson ang den tjuvfiskande fd statssekreteraren. Detta när regering drar åt svångremmen för natur och miljövård. Vem bryr sig? Känns som det är inställningen hos våra politiker just nu när 2.000 arter är hotade i Sverige. Vi har skrivit under Konventionen om Biologisk mångfald, så det så.

Gäss och vindkraft

Vind och gäss

Veckans bild, vecka 3 2023

Ute vid Lundåkrabukten samsas vindkraftverken med gässen. Här ett gäng kanadagäss på väg för att rasta och söka föda ute i bukten. Från fågeltornet har man god överblick över fågellivet här vid Lundåkra. Det stora kraftverket ser nära ut men gässen har god marginal till vingarna.

Alltid spännande med linjer i ett foto. Vingarna, stolpen och gässen i sig ger linjer på alla håll. Ett budskap med fotot – vindkraft är en bra energikälla som inte får schabblas bort som vår näringsminister är på god väg att göra.

Råkor i björk

Råkorna i grannens björk

Veckans bild, vecka 2 2023

Lite blå himmel mellan allt regnande och det känns så bra. Och det tyckte nog råkorna som höll till i den här björken. De spanade efter ätbart som trafiken lämnar efter sig eller något annat som kan hålla dem igång.

Råkorna ger en linje in i bilden och blicken hamnar på kyrktornet som glänser i den svaga vintersolen. Ett par råkor till höger balanserar bilden. För några decennier så var råkorna sällsynta även här i Skåne. De förgiftades av betat utsäde (kvicksilver) och var nästan helt borta innan man åtgärdade och förbjöd betningsmedlet. Här är de nu väldigt talrika och under vinterhalvåret samlas de i flockar och hänger i större träd och spanar.

I går var vi och såg utställningen Ralph Nykvist och en mängd bilder han tagit under årens lopp. Inte mycket natur, men desto finare bilder från gatumiljöer i Landskrona och Helsingborg. Även nedslag i Venedig under karnevalen och många andra platser. Se den på Dunkers i Helsingborg!

En dansk och en svensk

Här två godkända öl, en IPA och en lager, en dansk; Vocation, smash and grab. Och en svensk; Finn, California lager.

Den första en dubbel IPA, och riktigt god, trots alkoholhalt lagom sötma, och inte störande fruktigt exotiskt som etiketten hotat med. Ofiltrerad, och det sägs att smaken gynnas. Well, den är ok och lite till, 8 av 10.

California lager gillar jag och den skulle kunna bli än bättre om den bryggts på bara kornmalt, det är jag övertygad om. Den är något mörk – inslag av rostad malt som ger lite av julmust/svagdricka åt ölen. Även denna är ok och lite till, 7 av 10

I munkens skugga

Helena Thorfinns roman, I munkens skugga, är mycket läsvärd. Det är ingen dokumentär bok men ger en inblick hur illa det kan gå för ett land. Här finns militären som styr trots allt, här finns religonens män (munkar) som påverkar och ett minoritetsfolk som utsätts för övergrepp och förföljelse. Det är en ung demokrati som inte blir långvarig. Sociala media spelar en stor roll. Facebook borde ha reagerat snabbare och har en stor bidragande roll i händelserna. Allt detta skildras genom ögonen på en svensk kvinna och hennes systerson. Vi får också följa en ung burmesisk kvinna i hennes vardag och letande efter en försvunnen make. Ett traditionellt berättargrepp som fungerar bra i den här romanen.

Det hela är en sorglig historia som kunde ha varit så mycket bättre i en värld som inte var så maktfokuserad. Visst är Myanmar beroende av Kina och även de har säkert haft ett finger med i maktstriden. Nu, 2023 är det militären som har ett land, inte ett land som har en militär.

Jag läste boken några kapitel i taget. Den var spännande och intressant. Jag fick lära mig mycket om landet, och kan tänka mig att det är ett vackert land med många vänliga människor och att det är maktgalna dårar som använder metoder för att söndra och härska. Och att nättrollen använts som effektivt verktyg att sprida hat och hot. Tack Helena för en så bra och angelägen bok.

Fjädermygg svärmar

En lite del av en svärm fjädermyggor

Veckans tredje bild, vecka 1, 2023

Här, ett utsnitt av en stor svärm av fjädermyggor som svärmar. De samlas i stora stim, flockar, grupper eller kanske det heter just svärmar när det gäller insekter. Dessa fjädermyggor sticks inte men kan vara lite irriterande. Men, de är nog så viktiga i vår värld. De utgör föda till många av våra småfåglar och har en viktig roll i många ekosystem. I Sverige har vi ca 620 olika arter av fjädermyggor. Oj, då kan man prata om Biologisk Mångfald.

Vi vet att biologisk mångfald är viktig. Det var t.o.m. en konferens i Montreal i början av december 2022, som handlade just om biologisk mångfald. CBD, Convention on Biological Diversity , COP 15. Sverige var med och skulle nog platsat i skamvrån! Den budget som man la nu i höstas skar ner kraftigt på medel för naturvård, underhåll av reservat mm, och samtidigt skäms man inte att delta i COP 15 och berättar för övriga världen hur vi sköter vår biologiska mångfald, eller snarare missköter. Nej, det är stor skandal att vi missköter vårt arv till den milda grad. Vi har människor med insikt och kunskap när det gäller natur och miljö men våra politiker lyssnar inte.

Detta om dessa små men viktiga insekter i vår fauna. En bild med ett budskap!

Gäss i massor

Kanadagäss på rad

Veckans bild, årets andra, vecka 1, 2023

Nu är det gässens tid över Skåne. De kommer från alla håll, en del långväga fr våra fjälltrakter andra från Småland mm. Och här kommer de att tillbringa vintern. Nu när vi har påverkat vårt klimat som vi gjort så är gässen vinnare. De här är den kanadensiska varianten som inplanterades för många år sedan och har blivit invasiv till och en förbannelse för de som vill bada vid någon insjö… Här kommer de iallafall i snygg rad mot mig och öde var säker över hundra i flocken så de här är bara en lite del, den del som raddat upp sig.Mulet med regn i luften, som man kan vänta sig i december (2022) och så var det här med KLIMATET. Med vårt nuvarande styre verkar det helt ointressant att uppnå klimatmål. Klimat- och miljöministern har en omöjlig uppgift: Att försvara Sveriges klimat och miljöpolitik. 

Men Greta har koll och lagom till Klimatmötet i Egypten släppte hon Klimatboken. Köp den och ta en del i taget.

Sydsvenskans Peter Fällmar Andersson, kulturjournalist recenserade:

Thunberg visar en solid okuvlighet mot alla som skapar nya kryphål, outsourcar utsläpp eller greenwashar. Hon fortsätter därför också vara en måltavla för reaktionärer. De som tidigare har försökt med karaktärsmord, som att använda hennes diagnos mot henne, försöker nu framställa henne som en antidemokrat. Det har ingen betydelse att hon skriver: ”Demokrati är det bästa verktyget vi har”. Eller: ”Det finns inga goda diktaturer”. Eller att hon kräver vad FN:s klimatpanel kräver: ”drastiska, omfattande förändringar utan dess like i alla aspekter av samhället”. 

Stockholm, fasad av glas och betong

Fasad vi sluss från Djurgårdsfärjan

Veckans bild, vecka 1, 2023

Årets första bild blir en fasad ut mot Slussen, upplyst och med sina varumärken i högerkanten. En kväll i december från Djurgårdsfärjan. Inte helt ovanligt motiv, men effektfullt. Samtidigt kan man inte låta bli att undra över vem som jobbar här och vad som sker. Är det pengar som ska bli mer pengar? eller finns andra motiv bakom denna fasad? Varför har ett rum grönrutig vägg i fonden? och är det människor som skymtar i fönstren?

Den här typen av bilder ser man ofta t.ex. fasader i fjärran land, bostadskvarter eller bankkomplex och kanske ett och annat medelhavshotell. En platt komposition där de olika facken kan tänkas inrymma olika aktiviteter. Är alla hederliga? eller sker det även skumraskaffärer här bakom den upplysta fasaden? Eller är bilden en protest mot energislöseriets vansinne? En fasad som kan inrymma många funderingar. Hur hållbart är vårt samhälle? Se till höger och se de gamla fasaderna skymta. Var det bättre då?