Två danska öl

Nyårsafton och två danska ipa. Den första, Slowburn med en kameleont på burken och singel hop, och humlen är Strata. Väldigt lyckad och så bra som en ipa ska vara. Ett bryggarkollektiv står bakom och de har en go känsla för en ale. Fem stjärnor av fem möjliga.

Den andra är en lite starkare brygd, 6,5 och det ger en sötma som stör. New Vibrations kallas den , men hm kanske inte så nytt men finfint god. Ofiltrerad, smakrik och fruktig. Sen om det är ananas eller jordgubb är svårt att få grepp om, men den är frisk. 4,5 stjärnor med samma skala.

Båda är brygda på kornmalt och det brukar, i mitt tycke, ge bättre och godare öl. Helt klart är att danska bryggerier kan sina saker och det finns många som håller igång hantverket i många av landets alla mikrobryggerier.

Sångsvan, Vadensjö

Sångsvan på vetefält

Veckans tredje bild, vecka 52 2022

Som vanligt vid rundan här i Vadensjö så visade sig lite olika fåglar. Mitt ute på ett fält var det ett gäng sångsvan som placerat sig. Stora fina fåglar som nafsar lätt på de övervintrande veteplantorna. Vuxna tillsammans med årsungar. Och deras näbbar lyser lång väg. Man kan ju undra vilken fördel de har av dessa gula näbbar.

De ser ut som de simmar runt i grönskan, ett helt grönt landskap. På rad så att alla får samma skärpa. Tredjedelsindelning. Ett utsnitt som är helt ok tänker jag. Det blev rätt många bilder så möjligen kommer ytterligare sångsvanar dyka upp här. Budskapet denna dag: Sångsvan som var ovanlig för några år sedan har blivit betydligt mer vanlig. Biologisk mångfald är viktig och lantbrukarnas veteplantor kan bidra till att de klarar en tuff vinter. Vi ser fram emot ett nytt år, så budskapet är naturligtvis – Gott Nytt År.

Gräsand vid Bälteberga

Gräsand i flykten

Veckans andra bild vecka 52, 2022

Vårt bästa utflyktsmål, ett av de bästa, är Bälteberga. Här finns lövskog, bok mm och fina betade hagar. Råån rinner nere i dalen och bäckar ansluter. Ville gärna se strömstaren som brukar hålla till här under vinterhalvåret.

Det blev några uppskrämda änder istället. Här mata godset och ankorna blir rätt många . När de jagas vet vi inte men de är lätta att träffa. Även med en kamera. Den här eftermiddagen blev det några bilder och den jag valde var en med lite rörelse. Suddig med andra ord… Bakgrunden ett virrvarr och det kan vara ok, men det hade varit bättre om ankan flugit lite närmare mig än bakgrunden. Nästa gång!

Havsöringen stiger

Lax som kämpar förgäves

Veckans bild, vecka 52, 2022

Äntligen blev det lite extra flöde i Råån, hösten har varit sparsam på nederbörd. Men det var inga stor mängder laxar som hoppade mot den forsande vattenväggen. Många stannade till och och man med kamera på glasfiberspö gjorde tappra försök att fånga dem på bild. Även jag gjorde några försök – inte så lyckat. Ett buskage framför fallet och dåligt med ljus. En lax fastnade, om än tveksamt. Det får bli nya försök nästa år, 2023. Hm, det är ju typ på söndag.

Suddig bild – action? Kanske inte men det brusande vattnet ser man tydligt och laxen får jobba på bra och att det är en tuff match för firrarna att komma förbi. Det finns en laxtrappa och medan jag stod där ca en halvtimme var det iallafall en som tog sig förbi med hjälp av trappan.

Gäss över Landskrona

Gässen mot en rodnande kvällshimmel

Veckans bild vecka 51, 2022

En dramatisk himmel med kranar och skorstensrök. Och se kraftledningarna som skär genom bilden. Gäss kämpar i kylan och är säkert på väg ner mot Öresund för att övernatta på något ställe där det är isfritt. I fjärran ser man Köpenhamn med sin siluett. Talet drar ihop landskapet.

En bild med ett budskap. Miljö och natur kolliderar, eller klimatet ändras och visst blir det många dagar med kyla – extrema väder blir vanligare (nu är ju några minus inte så extremt) men bilden ger en illustration av vad vi kan förvänta oss framöver. Vi hoppas på att de styrande i landet blir klara över att det finns problem med både klimatet och den biologiska mångfalden. Två stora möten och vi får stå i skamvrån! Vi lever inte upp till klimatmålen och vi drar ner på anslag till narurvård. Hallå, hur tänkte ni nu.

The House of Unexpected Sisters

Ännu en bok i serien om Ma Ramotswe och Damernas Detektivbyrå. Ännu en bok med många filosofiska utvikningar och funderingar. Händelseförloppet är som vanligt lugnt och eftertänksamt. Men så kommer en bild i en tidning att rucka på Ma Ramotswes hela tillvaro. Har hon levt i en villfarelse? Eller är det något som inte stämmer?

Vi har läst i stort sett hela serien om Ma Ramotswe och hennes äventyr. Den fortsätter även sedan hon gift sig! Jämför med andra serier! De får ofta lägga ner. Det finns ett genusperspektiv på Alexander McCall Smiths böcker. Han tar ställning för Botswanas kvinnor. Och då kommer också kritiken – vit äldre man skildrar kvinnor i ett land i södra Afrika, kan det bli bra? Läs själva och avgör och läs den på engelska. Och hur det går för Ma Ramotswe i denna bok? Svaret kommer i sista kapitelet.

Koltrast i fläder

Koltrasthona högt i flädern

Veckans fjärde bild, vecka 50 2022

Här är koltrasten som höll till samma lilla dunge som björktrastarna. Det här är en hona med sin lite bruna fjäderdräkt och svarta näbb. Sveriges nationalfågel. en solig dag med några minus och sol. För bästa skärpa fokuserar jag med fågeln mitt i prick men sen så får den vika åt sidan, lite av 1/3 regel så blir bilden genast lite mer intressant…

Björktrast i slånbuskar

Två björktrastar i slånbuskaget.

Veckans tredje bild, vecka 50 2022

Idag, sol och lätt vind, perfekt för promis runt Vadensjö , detta blåsiga ställe. Och fullt med rastande fåglar i buskagen runt den lilla dammen. Här rastar finkar, trastar och många fler. Slån och nypon ger en del föda och en fågelmatare ger ett trevligt tillskott när temperaturen sjunker. En och annan rovfågel hittar också hit. Både vråk och glada. På bild en del av björktrastarna som hittat hit. En livlig flock som inte var helt nöjda med min närvaro. Det blev ett kort besök och bara någon bild. Den ovan, en av dem.

En liten parentes; På väg hem från stan nu på em dök det upp en havsörn. Tunga vingslag och med en rak kurs med riktning mot kyrkan. Vi följdes åt hela vägen – tomtkryss!

Häger vid Råån

Den grå hägern, med något frissi frisyr

Veckans andra bild vecka 50, 2022

Hej, här kommer ytterligare en bild den här veckan. Den här stod på en nedfallen gren mitt i ån och tog det lugnt. Nedanför var det ett gäng gräsänder som sökte föda i det grunda vattnet . Närnatur med rinnande vatten är rogivande och dalen ger skydd från nordliga nariga vindar. Häger är en tacksam fågel att plåta. Den håller sig rätt lugn när temperaturen sjunker och är relativt van vid människor som vandrar längs ån. Smög dock bakom en björk, så fick bra skydd och stöd till kameran.

Skarv vid Sundet

Skarv mot ljuset över Köpenhamn

Veckans bild vecka 50 2022

Bilde är tagen nere vid Ålabodarna en vintrig dag med en antydan till sol vid horisonten. Ljus över Köpenhamn där molnbanken tar slut. Och här på ställningen till den gamla bryggan satt en skarv som såg ordentligt blöt ut. Fällde ut dem gång på gång och putsade fjädrar. Tufft att vara fågel när det är nästan 0-gradigt i vattnet och några minus i luften.

Den gjorde sig bra mot ljuset i söder och blev till en siluett.