Havssulor över Öresund

Havssulor med Ven i bakgrunden
Eleganta flygare på jakt
Som spjut dyker de efter fisk

Veckans bild/er vecka 42 2023

Onsdag 18 oktober, en fin dag och en liten tur till Ålabodarna och utsikten norrut vid badplatsen. Långt därute fick jag syn på ett gäng havssulor som fiskade för fullt. Det blev några bilder, mest för att visa att det verkligen var havssulor. Och så fina, skickliga flygare och spjutspetsdyk.

Kärrsnäppor vid Morups tånge

Kärrsnäppor i strandkanten

Veckans bild, vecka 41, 2023

En fin morron vid Morups tånge, soligt men ack så blåsigt. Och dessa kärror håller sig lugna i vinden med näbbarna innanför fjäderdräkten. De var inte så många denna morgon men de fick sällskap med några strandpipare.

Motljus är alltid lite svårt och man får photshoppa lite. Bilden något beskuren, snäpporna var på sin vakt, men det gick att komma rätt nära. Blicken dras till höger och snäppan som trotsar vinden, nackfjädrarna reser sig. De tre övriga är inte så spännande där de står och skyddar sig mot blåst.

Blåmes vid köksdörren

Blåmesen på bänken

Veckans bild, vecka 41, 2023

Den kom fram till köksdörren och spande in fröställningarna av vallmo och vete. De var intressanta och den försåg sig av de pyttesmå fröna från vallmo. Lite skygg men maten segrade. Här satte den sig på bänken och pickade i sig. Snart kom även en talgoxe och några andra blåmesar. Vår rädgård är en oas för dessa små otuktad och vild som den är.

Hackspett i vårt äppelträd

En nyfiken ungfågel i vårt äppleträd.
Närbild på den unga större hackspetten.

Veckans bild, vecka 40, 2023

Även denna vecka – två fågelbilder. Större hackspett, och det är ungfågel. Det var tre unga hackspettar som gästade oss i vårt äppelträd, det stora fina Åkerö, som ger så fin frukt. Det verkade som de fann en hel del godsaker i barken på vårt gamla träd. Gamla träd är en bristvara.

De höll till i trädet ganska länge så vi kunde se vad de pysslade med. Även om de kallas större så kändes de ganska små. De var inte helt utfärdade, bröstet fortfarande lite rosa och även fläck över näbben var rosa. Till nästa säsong skiftar det rosa till vitt.

Svarthätta i trädgården

Svarthätta på en gren i valnötsträdet
Även här sitter den i valnöten

Veckans bild, vecka 39 2023

Det var i våras den dök upp i vår trädgård, svarthättan, en hona. Den har så häftig frisyr, rödbrun, lite frissig. Och den var nyfiken där den satt, i valnöten och sedan en kort flytt till ny gren i valnötsträdet.

Svarthätta, hane, fotade jag också i våras och det inlägget var den 4 maj i år när vi var i Borgen, Vallåkra och skådade. Tacksamt motiv och som sagt en nyfiken rackare som spanade in oss vid fikat. Den översta bilden ger en bra inramning till fågeln och den undre med laviga grenar som matchar fågelns färger.