Spionen som kom in från kylan

Den klassiska spionromanen av John le Carré var månadens bok. Den skrevs under det kalla kriget på 60-talet.
Det hela handlar om agenten Leamas som får ett sista uppdrag. Han ombeds att stanna kvar ute i kylan. Leamas ska hoppa av till Östtyskland och infiltrera. En Mundt i Östberlin ska likvideras och spionverksamheten mot Öst stärkas.
Vårt omdöme; efter en obehaglig/spännande inledning känns boken lite seg. Sedan händer det mer och berättelsen tar fart. Ibland/alltsomoftast som läsare är det svårt att veta vem som arbetar för vem och spänningen stiger.
En intressant roman, skriven under en tid med stor oro i Europa. Spänningen mellan Warszawapakten och NATOs allierade var stor och många var oroliga för ett nytt storkrig. Och det är mot den bakgrunden man läser denna bok.
Synen på kvinnor (det är få kvinnor i handlingen) är bedrövlig, och samtidigt tidstypisk. Även vår hjälte är en schablon även om han inte når upp till James Bond, som för övrigt introducerades tio år tidigare än Leamas.

IMG_5009.JPG

2 reaktioner på ”Spionen som kom in från kylan”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

÷ 1 = 3