Torgny Lindgren

Gårdagens bokträff handlade om Torgny Lindgren, en av våra stora berättare. Det var tänkt att vi skulle läsa Norrländsk akvavit, men vi läste lite olika titlar; Pölsan, Klingsor, Ormens väg på hälleberget och även boken om akvavit. Och passande läste Torgny själv, bland annat ur sin bok Minnen, nu i juli på radions P1.

Torgny Lindgren var en mästerlig berättare som skildrade Västerbotten förträffligt. Det var dikt och verklighet, skrönor och mer seriösa reflektioner över en glesbygd med många kvalitéer när det gäller båda människor och natur. Vi var överens om att Torgny L var en skicklig författare som gav utrymme för oss läsare att tolka stämningar och känslor. Historierna i respektive bok vävs ihop och som läsare blir man fängslad. I Klingsor skildras släktens långkok ingående, en gryta som bara fylls på. Och i Pölsan är det två män som ser det som sin uppgift att leta reda på den godaste pölsan i Västerbotten. Mat är viktigt.

Läs Torgny Lindgren! Få inblick i glesbygd och de utmaningar som finns. Njut av goda berättelser o skrönor. Förundra er över missionären som återkommer och vill göra sina gärningar ogjorda (Norrländsk akvavit). Alla dessa märkliga episoder som gör romanerna levande och läsvärda.

Eljest.

  

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

× 2 = 4