Gadsisar-sjön

I Jaisalmar finns en sjö/damm som skapades på 1300-talet för att förse staden med vatten, Gadsisarsjön. Här samlas regnvatten numera (200 mm per år i snitt) om det blir några regn.
Vid ena sidan har man byggt trappor för att man ska kunna ta heliga bad. Och naturligtvis tempel av olika format.
Även om sjön numera verkar vara väldigt förorenad så kan man se några styltlöpare i strandkanten tillsammans med några andra vadare.
Och första biätarna för vår tur jagade insekter i kvällsljuset.

20140122-211349.jpg
Tama ankor i dammen

Tvättinrättning

På baksidan av hotellet håller tvätten till. I stora rykande grytor kokas lakan och annan vittvätt. Och bankas och knådas och borstas med rotborste. Det är en hög aktivitet och det är ett mansjobb. I hörnet finns det stora sköljkaret med ljust grått vatten med anstrykning mot blått. Linorna fylls efterhand med ren tvätt.
Vid husväggen bor grabbarna under ett par presenningar.

20140122-123736.jpg

Indiska bröllop

Det är bröllopstider just nu, festlokaler pyntas och det lagas stora mängder mat. Vi bor granne med en sådan lokal och nu ska man fira i tio dagar. Det började i förrgår kväll. Själva bröllopet sker i templet med många traditionella ritualer. Sedan ska de två släktena lära känna varandra och festa tillsammans. Många kommer långväga och stannar några dagar. Och det är på kvällarna man rockar loss. Hög musik med mycket dunk, medryckande, men vid tiotiden tystnar musiken, lokala bestämmelser.

20140122-110324.jpg
Det ser lite ödsligt ut men inne i lokalen var det hålligång.