Spionen som kom in från kylan

Den klassiska spionromanen av John le Carré var månadens bok. Den skrevs under det kalla kriget på 60-talet.
Det hela handlar om agenten Leamas som får ett sista uppdrag. Han ombeds att stanna kvar ute i kylan. Leamas ska hoppa av till Östtyskland och infiltrera. En Mundt i Östberlin ska likvideras och spionverksamheten mot Öst stärkas.
Vårt omdöme; efter en obehaglig/spännande inledning känns boken lite seg. Sedan händer det mer och berättelsen tar fart. Ibland/alltsomoftast som läsare är det svårt att veta vem som arbetar för vem och spänningen stiger.
En intressant roman, skriven under en tid med stor oro i Europa. Spänningen mellan Warszawapakten och NATOs allierade var stor och många var oroliga för ett nytt storkrig. Och det är mot den bakgrunden man läser denna bok.
Synen på kvinnor (det är få kvinnor i handlingen) är bedrövlig, och samtidigt tidstypisk. Även vår hjälte är en schablon även om han inte når upp till James Bond, som för övrigt introducerades tio år tidigare än Leamas.

IMG_5009.JPG

Perast, Montenegro

Perast
Perast

Veckans bild , vecka 12/15
En bild från i juni 2012, typ bara tre år sedan.
En väldigt fin semester (60-års present) med barn och barnbarn. Från Serbien och ner genom Montenegro och ut till kusten. Och den här bukten, Bay of Kotor. Vilken fin och trevlig resa och många fina bilder. Det här är en av dem – lite turistbroschyr månne och det är ok. Bilden är tagen från byns klocktorn med en god vy över alla röda tegeltak.
Den lilla byn Perast var verkligen liten, inklämd mellan havet och bergen. det ligger många fina orter här vid Kotor. En blomstrande Medelhavskultur för några hundra år sedan när köpmän var rika och byggde sina palats, som man fortfarande kan ana och många som restaureras. Visst har turisterna börjat invadera på gott och ont och är en av de viktigaste inkomsterna nu.