Alla inlägg av per

Kajor i vårt träd

Kajorna i vårt träd, ett körsbär

Lite mer veckans bild, vecka 5 2023

En bra start på året med ett stort antal “veckans bild”. Det är bara att gilla läget, tack och beundra. Jo, nu i slutet av januari och början av februari samlas stora mängder svartfågel här i vår by. Det är både råkor och kråkor, men också kajor. De för lite/ibland mkt oväsen och sätter sig ofta i de höga träden här för att få lite överblick över nejden. Nog är det ätbart de främst spanar efter och tidig mornar sitter de på fälten när den lilla frosten tinat och de hittar, verkar det som, en hel del ätbart.

Här sitter ett utsnitt av flocken och det blir väldigt grafiskt svarta mot den ljusa bakgrunden. Trädets grenar är vackra och även de svarta. Kajan som lyft är lite suddig och ger en hum om att de är rätt snabba i det kala grenverket. vackert kaotiskt mönster som ändå ger en känsla av gemenskap.

Svan vid Salviken

Silver över viken och två svanar
Svanarna i Salviken

Veckans bilder, vecka 5 2023

Här några av gårdagens bilder vid Salviken, viken som ligger söder om Barsebäck. En blåsig eftermiddag med uppsprickande molntäcke. Och just när solen bröt igenom tog jag dessa två bilder på knölsvan. Det var väldigt många av dem som låg i den skummande viken. Inte mycket annan fågel dock. Lite gäss, skarv och änder. En trevlig runda längs vattnet om än blåsig.

Kärnkraftverket dominerar med sina två klossar. Det är tydligen helt avvecklat sedan många år – och skönt är det. Nu hotas med en ny start och det gillar vi inte. Sämst tänkbara ställe. Vi hoppas på att allt jämnas med marken och naturen återställs. Är återställning av marken medräknad i budget när det gäller ny kärnkraft? Stolligt är det.

Skrattmås vid Fortuna

Simmande skrattmås i vinterdräkt
och svallvågorna slår in mot land
och bryter
Ett försiktigt span

Veckans bonusbilder, vecka 5 2023

Här kommer ytterligare bilder den här veckan. Kunde inte låta bli. Den här måsen låg och följde svallvågorna en bit ut. Lite ensam därute samtidigt som den lät sitt missnöje låta, eller om det var ett nöjt läte? Den tog sig snart i land och mot den mörka stranden och mörka havet gjorde den sig fint i sin så vita fjäderdräkt och röda fötter/ben. På sommaren blir huvudet mörkbrunt och då ser den ut som vi är vana att se den.

Det blev en serie bilder där den går i strandkanten letandes efter något ätbart. Röda ben gör sig också bra och den här dagen när solen sken blev måsen verkligt fotogenisk.

Och ytterligare en bild, en fascinerande fågel

Bläsand på Sundet

I svallvåg av fartyg på Sundet.
Hannen med sjögräs i näbben,
Två hanar och en hona, bläsand

Veckans bild vecka 5 2023

Den finaste dagen i år, en fredag i slutet av januari. Soligt och vindstilla. En härlig känsla efter alla dessa oxveckor. På stranden ute vid Rydebäck såg vi de här bläsänderna. Visserligen en vanlig and men ack så fin. Stillsamt guppade de på vågorna och några svallvågor från passerande fartyg. Stiligt.

Det blev många bilder och som vanligt svårt att välja. Linjer, tredjedelar, oskarp bakgrund och allt annat man ska tänka på. Så det blev tre bilder av dessa finisar. Inget allvarligt budskap denna gång – snarare en förhoppning att det fina vädret kan hålla i sig.

Mera gäss

Kanadagäss över Skånsk landsbygd

Veckans bild, vecka 4 2023

Här kommer lite fler gäss. Och det här är också kanadagäss. En massa som håller till på åkrarna runt Vadensjö. Bilden ger lite av miljön också – möllan i bakgrunden finn en bit norr om Landskrona och står i det som kallas Smörhålan. Häftigt namn – det var nog det bästa stället på jorden att bo på, en by med mjölk, smör och honung, kan man tänka.

Ett virrvarr av fåglar i lite småmulet ruggigt januari. Komposition? virrvarret rör sig i sidled och ger en riktning i bilden och öde finns den vinglösa möllan (väderkvarnen) en känsla av kacklande gäss förmedlas i bilden. Rörigt men organiserat kaos. Inte som svensk politik som just nu är bara rörig.

Att tjuvfiska ål är som att skjuta noshörning, sa Patrik Svensson ang den tjuvfiskande fd statssekreteraren. Detta när regering drar åt svångremmen för natur och miljövård. Vem bryr sig? Känns som det är inställningen hos våra politiker just nu när 2.000 arter är hotade i Sverige. Vi har skrivit under Konventionen om Biologisk mångfald, så det så.

Gäss och vindkraft

Vind och gäss

Veckans bild, vecka 3 2023

Ute vid Lundåkrabukten samsas vindkraftverken med gässen. Här ett gäng kanadagäss på väg för att rasta och söka föda ute i bukten. Från fågeltornet har man god överblick över fågellivet här vid Lundåkra. Det stora kraftverket ser nära ut men gässen har god marginal till vingarna.

Alltid spännande med linjer i ett foto. Vingarna, stolpen och gässen i sig ger linjer på alla håll. Ett budskap med fotot – vindkraft är en bra energikälla som inte får schabblas bort som vår näringsminister är på god väg att göra.

Råkor i björk

Råkorna i grannens björk

Veckans bild, vecka 2 2023

Lite blå himmel mellan allt regnande och det känns så bra. Och det tyckte nog råkorna som höll till i den här björken. De spanade efter ätbart som trafiken lämnar efter sig eller något annat som kan hålla dem igång.

Råkorna ger en linje in i bilden och blicken hamnar på kyrktornet som glänser i den svaga vintersolen. Ett par råkor till höger balanserar bilden. För några decennier så var råkorna sällsynta även här i Skåne. De förgiftades av betat utsäde (kvicksilver) och var nästan helt borta innan man åtgärdade och förbjöd betningsmedlet. Här är de nu väldigt talrika och under vinterhalvåret samlas de i flockar och hänger i större träd och spanar.

I går var vi och såg utställningen Ralph Nykvist och en mängd bilder han tagit under årens lopp. Inte mycket natur, men desto finare bilder från gatumiljöer i Landskrona och Helsingborg. Även nedslag i Venedig under karnevalen och många andra platser. Se den på Dunkers i Helsingborg!

En dansk och en svensk

Här två godkända öl, en IPA och en lager, en dansk; Vocation, smash and grab. Och en svensk; Finn, California lager.

Den första en dubbel IPA, och riktigt god, trots alkoholhalt lagom sötma, och inte störande fruktigt exotiskt som etiketten hotat med. Ofiltrerad, och det sägs att smaken gynnas. Well, den är ok och lite till, 8 av 10.

California lager gillar jag och den skulle kunna bli än bättre om den bryggts på bara kornmalt, det är jag övertygad om. Den är något mörk – inslag av rostad malt som ger lite av julmust/svagdricka åt ölen. Även denna är ok och lite till, 7 av 10

I munkens skugga

Helena Thorfinns roman, I munkens skugga, är mycket läsvärd. Det är ingen dokumentär bok men ger en inblick hur illa det kan gå för ett land. Här finns militären som styr trots allt, här finns religonens män (munkar) som påverkar och ett minoritetsfolk som utsätts för övergrepp och förföljelse. Det är en ung demokrati som inte blir långvarig. Sociala media spelar en stor roll. Facebook borde ha reagerat snabbare och har en stor bidragande roll i händelserna. Allt detta skildras genom ögonen på en svensk kvinna och hennes systerson. Vi får också följa en ung burmesisk kvinna i hennes vardag och letande efter en försvunnen make. Ett traditionellt berättargrepp som fungerar bra i den här romanen.

Det hela är en sorglig historia som kunde ha varit så mycket bättre i en värld som inte var så maktfokuserad. Visst är Myanmar beroende av Kina och även de har säkert haft ett finger med i maktstriden. Nu, 2023 är det militären som har ett land, inte ett land som har en militär.

Jag läste boken några kapitel i taget. Den var spännande och intressant. Jag fick lära mig mycket om landet, och kan tänka mig att det är ett vackert land med många vänliga människor och att det är maktgalna dårar som använder metoder för att söndra och härska. Och att nättrollen använts som effektivt verktyg att sprida hat och hot. Tack Helena för en så bra och angelägen bok.

Fjädermygg svärmar

En lite del av en svärm fjädermyggor

Veckans tredje bild, vecka 1, 2023

Här, ett utsnitt av en stor svärm av fjädermyggor som svärmar. De samlas i stora stim, flockar, grupper eller kanske det heter just svärmar när det gäller insekter. Dessa fjädermyggor sticks inte men kan vara lite irriterande. Men, de är nog så viktiga i vår värld. De utgör föda till många av våra småfåglar och har en viktig roll i många ekosystem. I Sverige har vi ca 620 olika arter av fjädermyggor. Oj, då kan man prata om Biologisk Mångfald.

Vi vet att biologisk mångfald är viktig. Det var t.o.m. en konferens i Montreal i början av december 2022, som handlade just om biologisk mångfald. CBD, Convention on Biological Diversity , COP 15. Sverige var med och skulle nog platsat i skamvrån! Den budget som man la nu i höstas skar ner kraftigt på medel för naturvård, underhåll av reservat mm, och samtidigt skäms man inte att delta i COP 15 och berättar för övriga världen hur vi sköter vår biologiska mångfald, eller snarare missköter. Nej, det är stor skandal att vi missköter vårt arv till den milda grad. Vi har människor med insikt och kunskap när det gäller natur och miljö men våra politiker lyssnar inte.

Detta om dessa små men viktiga insekter i vår fauna. En bild med ett budskap!