Kategoriarkiv: Trädgård

Skörd av fikon

Tidigare i höst skördade vi våra fikon. Det blev fler än 100! och det blev fikonmarmelad, ett par burkar och färska på ostbrickan också förstås. De är så läckra. När de gröna frukterna blir mörkare och sedan är mörkt bruna så är de som bäst, söta och välsmakande. Det är lätt att odla – det gäller att ha en härdig sort så att de inte fryser ner på vintern. Vår planta har vi haft i snart 30 år. Den har frusit ner två gånger, men kommer alltid tillbaka.

Marmeladrecept med rosmarin och chili fungerar bäst tycker jag. Bilde är tagen i början av september och är på den sista skörden. Och är det någon som funderar på att plantera fikon så är det dags nu.

Blåklocka

Vecka 34, 2022, veckans bild

Ytterligare en sommarbild, en mulen dag vid Hembygdsgården i Asmundtorp och en blommande blåklocka. Visst är den väl fin. En mulen dag och det gör att färgerna inte blir så utstickande, lite mildare typ.
Bra med många pixlar när man tar närbilder och de tål att förstoras. Lite oskarp mask på det och sen är det ok.

En vibb av sommaren som nu övergår i höst.

Plymspirea

Veckans bild, vecka 34 2022
Här kommer en veckans bild efter några veckors uppehåll. En av sommarens bilder. En blommande plymspirea, en spirea som är en gammal kulturväxt och som jag tycker pryder sin plats även i dagens trädgård. Med en mörk bakgrund gör den sig väldigt bra, något att tänka på när man planerar sin täppa.
Blommar vid midsommar och fryser ner över vintern och kommer snäll tillbaka år efter år. Flugan nere till höger ger bilden en extra touch. Bilden går att förstora – dubbelklick!

Nyutflugna skator

Vår fina skata

Veckans bild, vecka 21, 2022
Här kommer en bild på flera veckors väntan (ett par, tre månader kanske). Skatorna började bygga sitt bo våren 2021. Då gick det inte så bra. Men i år har det gått bättre. Redan i mars startade byggandet. Vi har spanat var dag för att se det flitiga paret jobba på och få ihop ett än finare bo detta år. Och de lyckades att fullfölja och få en kull skator. Den första flygga såg vi Kristihimmelsfärdsdag i blåst och regn. Ingen vidare dag att välja kan man tycka. Men den promenerade nyfiket omkring i våra rabatter och skuttade lätt och världsvant fram till fågelbadet. Det blev inget bad men väl en näbbfull vatten.
Fågeln är svårt och bakgrunden svart och trots det så kan man se lystern i de nya fjädrarna – en fullfjädrad skata. Dessa fåglar med ett sådant oförtjänt rykte. Bilden blev lite intressant och budskapet – tänk på biologisk mångfald och den ekologiska väven.

Tistlar i Slottsträdgård

Här i Malmö finns Slottsträdgårdarna sedan många år. Olika design och mycket inspiration för trädgårdsentusiaster. Och så stor variation under året. Bilden är tagen fram på höstkanten i en av de blommande trädgårdarna. De här har blommat över och ger fina ståndare över vintern. Fröställningarna ger småfågel något att äta under vintern. Växten är en kardvädd.
Här fotade mot en neutral bakgrund och med samma avstånd till fotografen – alla lika skarpa. Effektfullt, eller hur?

Trädgårdarna är väl värda att besöka, gör det.

Snö i trädgården

Veckans bild vecka 51 2021
Här kommer en veckans bild – äntligen. Det har varit lite glest men varför kvantitet när det kan vara kvalitet?
Häromdan snöade det i massor och snön kom sakta och gjorde vår trädgård til ett ulikt landskap med snö på träd och allt annat, som den här torkvindan. Visserligen sken inte solen men det blev en snöig bild ändå.
Ett vidvinkel på den gamla 800:an så blev det lite drama i kompositionen. Snö är tacksamt. Och med lite grått väder inte så vykortsaktigt.
Tack för i år – vi ses 2022 men nya bilder och min förhoppning är att lägga ut en ny bild i veckan.
Lev grönt och stanna på jorden.
Per i Pannkakan

Drömmar om vår

Vecka 44, 2021 och veckans bild
Jo, det är skollov här i Skåne denna vecka. Ett besök i Helsingborg gav en hint. Barn/ungdomar på stan och barn i sällskap med föräldrar. Säkert ett välkommet avbrott i vardagen.
Men här är det veckans bild och nu sen em när mörkret faller fastnade jag för den här bilden; anemoner som blommar i motljus. Det är några månader tills vi får uppleva detta igen. Jag kunde bero inte motstå. De är så glänsande i vårsolen och visar sin allra bästa prakt i värmande solstrålar. Visst kan det Vera härligt att drömma om vår när höstrusket nu tar ett grepp om oss. Samtidigt så kolla in alla ljusfester; Landskrona har startat med upplysta parker mm, Helsingborg ordnar ljus på Sofiero mfl.

Klimatmötet i Glasgow COP26 – följ nyhetsflödet – protestera – stöd Fridays for Future.
Bli medlem i Naturskyddsföreningen – gör nåt.

Stockros i oktober

Veckans bild vecka 42, 2021
(Jag vet, det är vecka 43, men nu försöker jag komma ikapp med några veckar som blev utan.)
I slutet av månaden (oktober) blommade denna fint färgade stockros. Våra stockrosor sköter sig själva ute i vårt förvildade land. Dom bara kommer och alltid med oförutsägbara färger. Dessa tvååringar är bara så tacksamma att ha i en förvildad trädgård som vår. Här har vi biologisk mångfald som ger vår vår oas sin speciella touch.
Färre gräsmattor och mer blommor till insekter mfl.

Först majskolven i år

Majsen har artat sig bra i år och idag skördade vi den första kolven. Värmen i juli gav plantorna en rejäl skjuts och då med rejäla rotblötor med vattenslang. Man måste kunna bevattna sina grönsaker, ity annars blir kvalitet och mängd lidande. Nu i slutet av juli och början av augusti har vi fått hygglig nederbörd (ingen översvämning tack och lov) så nu är det bara att skörda. För att få hygglig pollinering har vi hjälpt till genom att ruska lite lätt bland plantorna vid lunchtid när första pollen kom. Och den här kolven lyckades det väl med. Bönorna är av lite olika sorter och en god mix nu till kvällen.

Trädgård i juli

Vilken sommar, härligaste finaste vädret. Och nu kommer men; det skulle sitta fint med lite regn, eller snarare mycket regn, stillsamt under ett par dagar. Det är alltför mycket att vattna nu.

Och så mycket det är att skörda; potatis, morötter, rödbetor, squash, majs, och tomater och gurka i växthuset tillsammans med chili och aubergine.

Pelagonerna blommar maxat med många andra; ringblomma, stockros, malva, solros och många fler. Insekterna har goda tider bland blommande kryddor och fjärilsbuskar.

Och här ett par bilder, blommande klockranka, fikon på g och nyskördade gurkor;