Kategoriarkiv: Natur

Klisätra ängar

Rapport från Klisätra ängar. Här söder om Stockholm ligger Nackareservatet, ett stort, fint sammanhängande grönområde. Och i detta område ryms en ängsmark på några hektar, Klisätra. I söder ligger Ältasjön som ger den (ängen) en än högre kvalitet. Det är en fd ängsmark som restaurerats och är nu på god väg att bli en riktig äng med stor mångfald. Igår var jag där och beundrade, och tog några bilder;

Nyutflugna skator

Vår fina skata

Veckans bild, vecka 21, 2022
Här kommer en bild på flera veckors väntan (ett par, tre månader kanske). Skatorna började bygga sitt bo våren 2021. Då gick det inte så bra. Men i år har det gått bättre. Redan i mars startade byggandet. Vi har spanat var dag för att se det flitiga paret jobba på och få ihop ett än finare bo detta år. Och de lyckades att fullfölja och få en kull skator. Den första flygga såg vi Kristihimmelsfärdsdag i blåst och regn. Ingen vidare dag att välja kan man tycka. Men den promenerade nyfiket omkring i våra rabatter och skuttade lätt och världsvant fram till fågelbadet. Det blev inget bad men väl en näbbfull vatten.
Fågeln är svårt och bakgrunden svart och trots det så kan man se lystern i de nya fjädrarna – en fullfjädrad skata. Dessa fåglar med ett sådant oförtjänt rykte. Bilden blev lite intressant och budskapet – tänk på biologisk mångfald och den ekologiska väven.

Alsumpskog

Veckans bild, vecka 17, 2022
Hej alla som följer denna blog. Nu är det dags med en veckans bild igen – det var ett tag sedan.
Nu vecka 17, blir det en bild från naturreservatet Jällabjär vid Söderåsen. Fina marker med fin vårflora och här en sumpskog med vitsippsmatta.
En tät skog i ett kärr och alla dess knotiga stammar ger ett fint motiv om än lite rörigt. Det här var ifjol i april med sjungande taltrast med flera. En härlig solig dag som sig bör.

Ps. en liknande bild la jag ut våren 2021, från samma skog, tänka sig!
Ds,

Kattuggla, ungar

Naturskyddsföreningen hade exkursion i Karlslundsparken i förra veckan. 70 personer deltog. En väldigt lyckad träff och tre uggleungar visade sig. Jag var inte med då men spanade veckan efter. Och jag fick hjälp. Tack! De tre dunungarna satt högt upp i en ek och ömseom spanade ömseom slöt ögonen. Väldigt fina och tätt samlade för tryggheten – kanske. Den vuxna satt en våning ner tätt intill stammen.
Så tacksamma att fotografera, men svåra eftersom det var så många grenar i vägen.

Ladakh 2

Veckans bild, vecka 12. 2022
Även veckans bild kommer från norra Indien i Himalaya. Denna mäktiga bergskedja som är så viktig för så många människor. I Leh har man vyer som denna. Ett odlingslandskap i liten skala och snöklädda toppar i fjärran. Muren i förgrunden är av soltorkad lera som håller eftersom det regnar så sällan här i Leh. Den ger ju en bra linje in i bilden som man kan gilla.
Ett fjärran land där människor säkert mår bättre än i många andra delar av världen. Visst är det kärvt med isande vintrar men med en hållbarhet som vi har mycket att lära av.

Örnar på höstvetefält

I måndags på väg hem från Lund gledflög en stor fågel tvärs över vägen en bit framför bilen. Den var stor. Väldigt stor och inga vingslag bara en majestätisk glidflykt. Lyckades få in bilen till sidan och kunde spana in den när den landade mitt på fältet. Och där den landade satt redan en lika stor fågel. Så coolt. Ingen kikare, inget tele men kameran med 85:a. Men för blotta ögat var det så tydligt. Här satt två havsörnar. Ett gäng kråkor/råkor landar vid sidan om och tetas med dessa två rovisar. Ett par bilder mest fäör att kunna visa att de verkligen var där och att det verkligen var havsörn. Och om man klickar på bilden kan man se det tydligare! 🙂 It made my Day!

Stormen Malik

Veckans bild vecka 6, 2022
Det var en nordvästlig storm som drog in över södra Sverige häromdagen. Det drog i duktigt, träd välte och det knakade i vårt hus. Här ute vid kusten steg vattnet och strandängarna vi Lundåkrabukten försvann. Fågeltornet som står lite högt var omgärdat av vatten och inga vintergröna ängar syntes till. Lågtryck och vindar från nordväst ger väldigt mycket högre vattenstånd. Vi vet att havet stiger och att om några år kommer en liknande storm närma sig motorvägen som syns till vänster. Det finns bara en lösning – dra ner på konsumtion etc och välj en mindre krävande livsstil. Vi räddar inte klimatet med nya kärnkraftverk – men det visste ni ju redan 🙂

Motljusbilder var förbjudna ett tag i fotoklubbar när det skulle tävlas. Nu är det nog ingen som protesterar. Och här förstärks dramat av den låga solen. Ha det gott – ut och plåta nu när ljuset återvänder.

Fetärna i palm

Veckans bild, vecka 5 2022
Ytterligare en tärnart från Bird Island, en fetärna. Den har varit med förr men det skadar inte att ge er ett till foto av denna speciella tärna. Den kikade fram från sin palm och verkade inte det minsta rädd. Dock visar forskning att pulsen ökar markant för dem när fara (man med kamera tex) närmar sig.
Jag tog bilden snabbt och lämnade den sedan ifred, så jag tror det var ok. Och så fick jag en trevlig bild.
Tri-X från 1987 Seychellerna.

Hornugglor i Munkebäck

Äntligen, en hornuggla!
En bit utanför Landskorna finns ett skogsparti – Munkebäck. Från början en planterad tallskog för att hindra sandflykt. Senare en del avstyckat till fritidshus och nu friliggande villor. Och så finns det en del av tallskogen kvar. Här samlas några bortflyttande ugglor – hornugglan. En stillsam krabat som hänger dagtid i täta granar och annat lämpligt. Så typisk med sina två rejäla tofsar. Här skulle finnas några typ tre, fyra, fem stycken men vi såg bara en av dem. Dagens gråmula väder och allt granris framför var den svårfångad. En bild blev det trots allt och här är den:

Fler Noddy

VECKANS BILD vecka 4, 2022

De var så fina dessa Noddy när de satt på marken. Här häckade de inte utan deras reden var lite mer avskilt. Och så när man kommer för nära blir det kaos i flocken. Bird Island gör verkligen skäl för namnet. Ett paradis för stressade människor och även för dessa Noddy terns.
Svartvitt Tri-X och sedan scannat.