Kategoriarkiv: Natur

Ärla i trädgården

Ärlan i trädgården – sädesärla

Veckansbild, vecka 18, 2024

Det här var årets första ärla i vår trädgård. Ärlan vickade som den ska på stjärten och knixade iväg på jakt efter insekter. Vi satt och fikade och ärlan hittade sina godisbitar. Och jag hämtade kameran. Den var snabb men här var den stilla en kort sekund. Lite motljus, reflex i näbben och fjädrarna i ordning – så fin.

Dalarna ute på myren

Veckans bild, vecka 11, 2024

Här kommer en bild från ett vintrigt Sverige. Dalarna. Och det var på sporlovet, vecka 9. Någon minus på morronen som sedan blev någon plus på dan. Lite dis i luften som gav en fin touch på landskapet. Mobilbild panorama. Så skönt att få se lite vinter och lite snö. En vecka. Rätt ok att komma tillbaka till Skåne sedan och se vintergäck mfl.

Hornuggla

Hornugglan bland alla risiga grenar

Veckans bild, vecka 6, 2024

Äntligen en ny post på bloggen. Och det på en hornuggla. En gråmulen dag i veckan spanade vi in ett gäng ugglor i granen. Kanske 10 st sällskapssjuka ugglor. Visst är det häftigt. Granen var tät och ugglorna lätt gömda bland de risiga grenarna. Och där sitter dom hela dagen till det mörknar och det är dags att äta nattamat.

Sidensvansar på besök

Sidensvansar i grannens ask

Veckans bild, vecka 49, 2023

Det kom trevligt besök till oss för några dagar sedan; närmare 100 st sidensvansar som hade fått nys om alla oxelbär, ligdusterbär och hagtornsbär – sicket kalas. Och visst åt de på våra nypon också. Men de är skygga och låter sig inte fotograferas hur som helst. Det blev några bilder på håll och ett gäng radade upp sig i grannens ask. så det blev en bra gruppbild.

Ljuset var ett mulet decemberljus som lättades upp av lite snö. Men ändå svårhanterat. En linje genom bilden och det händer lite av varje. Skärpan är svår att finna men duger. En fågel upp och en ner ger lite spänning i bilden så den fick passera som en “veckans bild”.

Koltrast i snön

Koltrasthona i snön

Veckans bild, vecka 49, 2023

Här en bild tagen i vår trädgård, en av dessa kyliga dagar. Och tänk, det var sol dessutom. Några äpplen fångade deras intresse. Även några björktrastar hade sett äpplena så det var tät trafik till foderplatsen.

Trots det goda ljuset var det svårt att fp till skärpan – den vill man gärna ha i ögat. Någon del av fjäderdräkten brukar bli skarp, men ögat… Det är väl bara att träna antar jag. Nu blev det bara en enda koltrast – ska försöka få till en bild med några till.

Häger vid Sundet

Häger i solnedgång.

Veckans bild vecka 49, 2023

Här kommer en häger. Denna fina majestätiska fågel som vilar efter kylig dag ständigt på jakt efter något ätbart. Solen på väg ner och det är tidigt nu i månadsskiftet november december.

Jag gillar häger – det är en så fotogenisk fågel. Långa ben och lång hals som sjunker ner när den slappar/kontemplerar eller bara finns och har sin s-form när den flyger. Den har ett läte som inte riktigt passar en sådan elegant fågel – det är som en hes kråka “kaark”, omisskännligt. Och snygg i profil.

Ärla i tången i Kattvik

Ung sädesärla i tången vid Kattvik

Veckans bild, vecka 47, 2023

Ytterligare en bild denna vecka, en liten ärla som är på födosök bland tången i Kattvik. En nyfiken ungfågel som klarar livet utan större inblandning från sina föräldrar. Finns allt inprogrammerat från start?

Skärpa efter många försök. Det tar en stund att lära sig hur telet fungerar. Men det är ett lyft för mitt fotograferande. 200 – 500 mm och det duger. Kanske lika välbyggt som andra av Nikons optik, men överkomligt för en amatör.

Gäss vid Lundåkra

Gäss vid Lundåkrabukten

Veckan bild, vecka 47, 2023

Där står de och rastar efter en dag på åkrarna runt Landskrona. De sitter vi Saxåns mynning och solen ger Öresund ett silverskimmer. De är många och den här gruppen är bara en bråkdel. En masseffekt även om det bara är ett utsnitt. Det här var i slutet på sommaren och många flyttare passerar mynningen på väg mot sydligare breddgrader.

Skarv över Skälderviken

Skarv mot havets blåa vågor

Veckans bild, vecka 47, 2023

Här kommer en bild från i sommar. Det måste ha varit i juli, en av de finare dagarna, lite blåsigt och solen tittade fram emellanåt. Och så kom de skarv flygande en bit ut i viken. Svart mot det grönblå havet i kvällsljus. Tillbaka från fiske eller bara en snabb översikt över viken.