Kategoriarkiv: Natur

Fler Noddy

VECKANS BILD vecka 4, 2022

De var så fina dessa Noddy när de satt på marken. Här häckade de inte utan deras reden var lite mer avskilt. Och så när man kommer för nära blir det kaos i flocken. Bird Island gör verkligen skäl för namnet. Ett paradis för stressade människor och även för dessa Noddy terns.
Svartvitt Tri-X och sedan scannat.

Två bruna noddy

VECKANS BILD vecka 3 2022

Här kommer ytterligare bilder på denna tärnliknande fågel, noddy. Två stycken balanserande på bladet av en kokospalm. Brun noddy. Visst är det lite rufsigt i palmkronan men här finns några mjuka linjer som gör bilden lite mer intressant. Och att det finns något för ögat att följa. Bilden är från Bird Island och tagen 1988. Svartvitt och skannat. Undras om man får nytta av sin förstoringsapparat igen.
Jag har en Leitz 1C med ram o klocka + skålar mm – full utrustning. Kläm in en kommentar om du är intresserad!

Brun noddy

VECKANS BILD vecka 2 2022

Här en bild från Seychellerna och Bird Island. Det var 1988 som vi passerade Seychellerna på väg hem från Zambia. Här vid den smala landningsbanan satt en mängd noddy terns, eller brun noddy i träden med långa smala barr. Så här i svartvitt ger det en grafisk effekt som påminner om en kinesisk gammal målning.
Bird Island var en magisk upplevelse, “once in a life time” typ.

Sångsvan på betåker

Veckans bild, vecka 1 2022
Första bilden på det nya året, God fortsättning alla!
Och när solen visade sig häromdagen blev sångsvanarna på betåkern uppspelta. De trumpetade mer än vanligt och visade upp sig för varandra. Här landar tre för att göra de övrig ca 60 sällskap.
Snygg diagonal i bild, och så fint ljus.

Ha det gott och 2022 ska bli ett år med många “Veckans bild”.

Gäss vid Lundåkra

Veckans bild vecka 43, 2021
Ute vid Saxåns mynning samlas gässen på kvällen för att övernatta. Dagarna tillbringar de ute på lantbrukarnas nysådda höstvetefält till stort förtret. Och kvällen, som sagt då flyger de hit och det är bara att vänta. I vyn från mynningen norrut får man med hamnen och industriområdets kranar och med vindkraft. En dramatisk bakgrund som kan tolkas som att vi tränger undan vår natur. Reservat behövs som strandängarna här och mynningen. Öster om mynningen går E 6:an och det är verkligen en obehaglig ljudmatta. Men som sagt, en fin fågellokal.
Det blev många bilder och det här tyckte jag var en av de bättre, en fin formation.

Björkdunge vid Hofterup

Veckans bild vecka 39, 2021

Hofterupsmosse är ett naturområde som gränsar mot Järavallen i väst, ligger nära motorvägen och har en omväxlande natur. Det är inte mycket till mosse om man tänker på de småländska torvmossarna mfl men som sagt en omväxlande natur med mycket våta stråk.
Och en bit av området domineras av björk – många svartvita stammar som är effektfulla tillsammans. Så det blev några bilder med mobilen. Stammarna på den här är lite böjda in mot varandra och skapar som en portal in mot något okänt…
När bilder triggar fantasin har man lyckats.

Unga starar på flytt

Veckans bild, vecka 36, 2021

Nu när åkrarna är skördade och innan stubbåkrarna är harvade och sådda kan man röra sig fritt i landskapet. Häromdagen passerade vi under kraftledningen här och fick se den ena flocken efter den andra landa på ledningar och stolpe. Ett skådespel. Staren minskar i antal så det var trevligt att få se så många som här. Man skulle kunna tro att de landade här för att ladda batterierna…

Lycka till på färden önskar vi stararna!

Tornfalk i grönska

Veckans bild, vecka 20, 2021
När koltrastarna varnade som mest var det tornfalken som var i farten. Det är goda tider för rovfåglar nu när småfåglar har fullt upp med att föda upp sina kullar. Den satt där i skuggan av oxeln fyra meter bort. Fjädrarna kring näbben vittnade om att den lyckats i sin jakt,
Den lät sig fotograferas en kort stund och det var svårt att få fri sikt, därav grönskan i bilden.
Idag är det biologiska mångfaldens dag så den här bilde får symbolisera det viktiga i att vara rädd om alla våra växter och djur.

Alsumpskog

Veckans bild, vecka 18, 2021
Det blir en rörig, snårig bild idag men ack så viktig. Sumpskogar har vi väldigt få av i vårt land, men här är en liten dunge alsumpskog vid Jällabjär. Hela området rymmer en viktig mångfald och som skyddas av att Jällabjär är ett naturreservat. På andra håll minskar mångfalden oroväckande snabbt. När det gäller hållbarhet kan man inte nog understryka att mångfald är livsviktigt. Och ett alkärr är ett myller av liv.

Besök Jällabjär – vulkanen vid Söderåsen.

Stranden vid Friseboda

Veckans bild, vecka 17, 2021
I fjärran ser man Stenshuvud sticka upp vid horisonten. Vi är på stranden vid Friseboda, Skånes östkust och det är vinter och februari. Vågskvalpet kommer sakta in mot stranden och bildar fina mönster i motljuset. En härlig dag med känsla av vår i luften. Men fortfarande ligger snö kvar under sanden. Om man går längs stranden ena hållet kan man vandra genom magisk tallskog när man går tillbaka. Ett fint område, väl värt ett besök – ta med kameran!