Kategoriarkiv: Öl

American Pale Ale

Superb, vilken god APA. Brygd av Ebeltofts Gårdsbryggeri. Även denna. Mumma för en som gillar beska när den är lagom avrundad. Bra mältad, lagom sötma, balans i humlen och en skummande pärla. Vad mer kan man begära. Passar till vilken TV-serie som helst och än bättre en sommarkväll under vårt äppelträd där värmen dröjer sig kvar.

Tack, Ebeltoft!

Havnebajer

Ytterligare en god öl från Ebeltoft gårdsbryggeri. En mer traditionell öl med karaktär. Väl humlad och med en malt från ett maltkorn som danska lantbrukare vet hur man odlar. En verklig pärla när man vill ta en paus från IPA.

Fruktig och med lagom beska.

Raw Power

En öl från Ebeltoft Bryggeri, en verklig kraftöl med en känsla av sommaräng och semester. Exotiska inslag och en god balans i smak, en riktig höjdare. Fruktig och med lagom beska som anstår en IPA. Amerikansk Citrahumle är hemligheten av denna lyckade öl.

Ebeltoft känner vi igen, vi som läst Rasmus Nalle för barn o barnbarn. En dansk lite idyll. Och med minst ett riktigt bra bryggeri. Testa Ebeltoft Gårdsbryggeri.

Finn winter lager

Lördagskvällens öl blev Finns jul/vinterlager, en smakfull, trevlig öl för brasa, På spåret och lördagsmys. En mörk bryggd med lite tomtemustkänsla. Men med de positiva smakerna med bra mälta och humle. Rostad malt ger den lagoma sötman och känslan av rostad sötmandel och unser av tropisk sol. Finn går från klarhet till klarhet.

Barley Wine Ale

Thirsty Dog Brewing Co är bryggeriet som står bakom den här ölen, ja det är en öl trots namnet. Visst är det barley, kornmalt som malt men även vete är där också.

Det här är en god öl, en öl med tydlig beska, härligt. Om man då smakar en gång till känner man sötman, och det är lite för mycket sötma. Och smaken blir kort. Barley Wine Ale är en starköl med 10% och det tycker jag är för mycket för en öl.

Nej, det blir ingen repris av den här brygden.

Fermenterarna IPA

Vajert! En bra öl, ale, med humle utan alltför mycket drama. Lite söt, dvs lite lagom, och sedan en hel drös med smaker, nyanser som accentueras av en god doft. Grumlighet som lär bära aromerna. Dock tydligt att det inte är en ren kornmalt utan att här har man också spätt på med både korn och havre. Ok det funkar. Sägs att den även ska innehålla tallbarr – men det går mig förbi. Lite exotiska frukter, nja det kan man ana. Mitt betyg är mer än godkänt och en bra ale att njuta vid 8-tiden på kvällen. Dessvärre bara på burk – inget jag gillar även om den var snygg. Fermenterarna IPA. Strömstad. Kolla in hemsidan – ett flöde från Facebook, snyggt.

Christmas IPA

Mmmm, det här va fina grejer. En mycket god ipa från Göteborgs nya bryggeri.

Mycket beska och tydliga citrustoner precis som man förväntar sig av en ipa. Efter julens Mariestad mfl “vanliga” öl så blir en sån här ipa så mycket mer. Bra skum, doft och känsla som är svår att sätta ord på. Härlig, lagom sötma och en perfekt öl att njuta av framför brasan. Testa!

23öö

23öö är en mikroöl, ale, en intressant dryck bryggd på Amager – postnumret!

En snygg förpackning och som sagt, en intressant ale. Spetsad med limeblad. Och det är kanske där det går fel? Jag får associationer till ett tuggummi vi kunde köpa för veckopengen på 50-talet. Doft och smak. När man väl passerat nostalgiinslaget så känns den frisk, somrig och fräsch. Sötman känns lite för stor samtidigt som den döljer lite av limebladen.

Örbaeck IPA

En fin ale från Fyn, tack Stina! En humlad och återhumlad öl från Örbeacks bryggeri, tänk vad dom kan. Mild, rund, lagom söt och med en beska som tillstår en IPA. Vajert! Exotiska inslag och samtidigt jordnära. Lätt rostad malt och ofiltrerad. Det är nog bara danskar som klarar av en sådan utmaning.

Efter en dag med trettio grader så satt den utmärkt. Och kolla texten på etiketten – man kan bara hålla med…

Jack och All the way

J.A.C.K och All the Way, två fina ipor (IPA).

Jack från Carnegie i Stockholm är en lagom beskad ipa med fina fruktiga nyanser. Bra som kvällsöl till Morden i Midsomer med linsbågar som tilltugg.

All the Way från Dugges är även den en lagom beskad ipa. Vete o korn i malten som gör denna ale något mildare. Öl ska bryggas på kornmalt. Citrahumle ger citrussmaken och tillsammans m Amarillo o Cascade är det säkra humle-kort – kunde t.o.m. varit än mer.

Båda är session-ipa vilket innebär något lägre alkoholhalt men med samma malt och beska som motsvarande ipa. Balansen finns kvar. En typ av ipa som efterfrågas allt mer.