Kategoriarkiv: Resor

Blgrad och solnedgång

Veckans bild, vecka 23, 2022
Här i Belgrad tillbringade vi en vecka, 2013 (och 2016) och fick bland annat se den fina parken vid borgen Kalemegdan. Och mycket mer. Det var från den här höjden vi hade utsikt över Sava och Donau som flyter ihop här i Belgrad.
En solnedgångsbild i oktober i en spännande storstad.
Tack Stina o Marcus o Alexander som tog med oss på så många spännande ställen,
Sök på Belgrad så finns många fler bilder och många fina minnen.

Belgrad 2013

Veckans bild vecka 22, 2022
Här kommer så ytterligare en bild från Belgrad från 2013-besöket. Här en spegel med lite kurvor uppsatt i en lekpark. En spännande och roande upplevelse för gammal som ung. Kamera i höfthöjd ger lagom perspektiv och känns inte så mycket uppifrånvinkel. Fina dagar och många bilder.
Jag har inte varit så flitig med veckans bild, men den har några års obruten kedja med undantag för nu på sistone. Men misströsta ej, bilder kommer och en och annan kommentar.
Ha det bra och nästa vecka – nytt tema och nya bilder.

Slottet i Belgrad

Veckans bild vecka 19, 2022
2013 var vi på besök i Belgrad, huvudstad i Serbien. En trevlig stad med puls. En stad som for illa under Balkankonflikten. NATO angrep Serbien och många minnen finns runt om i staden och i minnet hos många serber. Inte undra på att man fortfarande är pyrda på NATO. Men det var några år sedan – och inget har man lärt av väpnade konflikter.
Bilden på de imponerande tornen, belysta av lite gulaktigt sken från fasadspotar. Meningen, tror jag, är att de ska förstärka intrycket av denna kraftfulla byggnad. och så står det en cykel där, mitt i blickfånget. En protest, en handling av en anarkist eller helt enkelt någon som fann det lätt att ställa den där eftersom den saknade stöd.

Spårvagn i Belgrad

Veckans bild vecka 18, 2022
Denna soliga fina höst fick vi många fina promenader i Belgrads parker mm. Och spårvagnarna var många – ett bra sätt att färdas i denna stad. När man står utanför och kikar in i vagnarna som skramlar förbi är det som en annan värld därinne i vagnen. Vad gör människorna, vart är dom på väg och vad tänker de? Man urskiljer siluetter som läser tidning, tittar i mobil eller bara är inne i sina tankar. En bild som ställer frågor – det är en bra bild.

Ladakh 2

Veckans bild, vecka 12. 2022
Även veckans bild kommer från norra Indien i Himalaya. Denna mäktiga bergskedja som är så viktig för så många människor. I Leh har man vyer som denna. Ett odlingslandskap i liten skala och snöklädda toppar i fjärran. Muren i förgrunden är av soltorkad lera som håller eftersom det regnar så sällan här i Leh. Den ger ju en bra linje in i bilden som man kan gilla.
Ett fjärran land där människor säkert mår bättre än i många andra delar av världen. Visst är det kärvt med isande vintrar men med en hållbarhet som vi har mycket att lära av.

Ladakh, Indien

Veckans bild vecka 10, 2022
Bilden är tagen sommaren 2006 vid infarten till huvudorten i Ladakh, Leh, En liten ort som blommar upp på sommaren när alla turister kommer. Jag var där i jobbet för att besöka partners till Framtidsjorden, ett spännande uppdrag. Turisterna ska naturligtvis välkomnas av en gyllene portal. Här i norra Indien är det en annan kultur än den man möter i sydligare delar av landet. Och ett annat klimat. Här är sommaren kort och vintern kärv.
Fler bilder kommer från detta äventyr – och det finns redan en sedan tidigare, 1 dec 2014.

Mera Belgrad

Veckans bild vecka 9, 2022
Ytterligare en bild från Belgrad – höghus, kondensstrimma och lyktstolpe. Drama? Kanske inte men det händer något i bilden och kan man tolka fritt. Huset verkar vara ett kontorshus med många våningar. Utan någon spännande design. Blå himmel. Linjer. Några flaggor som inte vajar i vinden. Vad händer högst upp i huset? Högst upp sitter småfönster – är det flådiga takvåningar eller konferensrum där deltagare kikar ut när konferensen blir för tråkig.

Belgrad 2013

Veckans bild vecka 7 2022
Sportlovsveckan för en del av Sverige är snart till ända men då avlöses de av Skåningar mfl som har sin vecka 8.
Men nu, fokus på bilden för veckan. En bild från hösten 2013 när vi besökte vår dotter med familj i Belgrad. Och vi besökte många av alla lekplatser som staden erbjuder och många var väldigt fina.
Här dock en bild på en av alla bakgator. Lite trist och gammalt möter nytt. Ett par träd skymtar i slutet av gatan. Det är imponerande mycket grönska i Belgrad om inte just här. Gator där linjerna sammanstrålar i bildens mittpunkt är ofta tacksamma. Blicken vandrar in mot mitten av bilden och där har vi ett högre lite mer modernt hus. Men är det huset eller bussen vi fastnar för?
Fler bilder från Belgrad 2013 kommer.

Belgrad höst 2013

Veckans bild, vecka 6, 2022
Här kommer bild två för de här veckan! och den är från ett besök i Belgrad i oktober 2013. Fortfarande varmt även om sommaren var svunnen. Hälsade på hos dotter m familj och passade på att ta några bilder.
Här är vi på Biblioteksmässa i utkanten av Belgrad. Ett mässområde med stor utställningshall m kupol. Effektfullt i bilden med det runda taket och tillika rundad balkong med översikt över mässan.
Symmetrin är bruten av paret vid räcket. Mörk förgrund och fokus på golvet därnere.
En intressant upplevelse.

Fler Noddy

VECKANS BILD vecka 4, 2022

De var så fina dessa Noddy när de satt på marken. Här häckade de inte utan deras reden var lite mer avskilt. Och så när man kommer för nära blir det kaos i flocken. Bird Island gör verkligen skäl för namnet. Ett paradis för stressade människor och även för dessa Noddy terns.
Svartvitt Tri-X och sedan scannat.