Kategoriarkiv: Veckans Bild

Sopor

Veckans bild, vecka 49, 2022

Nu stämmer veckonumret, låg lite för min tid i förra veckan. Nåväl, här kommer två små hus för sopor. Hushållssopor utan sortering. Sthlm är lite sena på det där med sopsortering. Kompost frivilligt och sopnedkast. Och inkast av sopor, ett par luckor per sophus. Två par ögon som tittar på oss som går förbi. Ljus flödar, men solen står lågt och orkar bara lysa på den övre delen av fasaden bakom, utfrätt. Även denna bild från Bagis, så fotogenisk denna förort är.

Garage

Veckans bild vecka 49 2022

I början av december, gråmulen 2:a advent och allt borde lysas upp av ljusslingorna och annat jullikt. Ett garage för tre familjer när bilen började bli allt mer vanlig, kanske sent 50-tal eller början av 60-talet. Och nu är det tre murkna dörrar i en länga som sitter mellan berg och hus. Tre par ögon som blickar mot oss. En historia från svunnen tid.

Lönnlöv i snö

En screenshot från storkameran.

Veckans bild, vecka 49 2022

En bild tagen i ett gråmulet, duggregnande Bagis. Och där i den grå snön låg det här lönnlövet. Några dagar innan kom mycket och tung snö. Många träd tog skada och stora grenar och tom träd bröts. Lönnlövet påminner om att det var höst för bara några dagar sedan. Lite färg i gråskalan. En tröst i en konfliktfylld värld, mitt i klimatkrisen och allt annat besvärligt. Ett löv ger många tankar. Urban ekologi är viktig, allt för att ge harmoni till en stad. Googla “urban ekologi” så får du många intressanta träffar.

Bälteberga, höstskog

Höstfärger på väg ner mot Rååån.

Veckans bild, vecka 48, 2022

När det är mitten av november så borde alla löv ha landat på marken, men inte i år – här sprakar fortfarande naturen i finaste höstfärgerna. De är bok och ek, lind och lönn och många fler trädslag som finns här utmed stigen ner mot Rååån. Byn heter Råå (ska uttalas Rå) och har en å, alltså blir det Rååån!

Vägen/stigen ger en riktning i bilden och skuggorna ger även de djup. Och så alla färger – en skala i gult och höstligt orange till brunt. Solen bleka ljus hjälper att förstärka färgerna. Ljuset är ofta skillnaden!

Bälteberga, svamp i allén

Svamp i allén

Veckans bild, vecka 47 2022

Här kommer en bild tagen i mitten av november, och den är tagen i den allé som finns bakom herrgården och som leder ner mot Råån. Herrgård eller gods – det är Bälteberga som ofta blir vårt utflyktsmål när det är höst/vinter. Det är fint här med många fina naturtyper och många olika arter svamp. Den här har jag inte lyckats bestämma till 100% – honungsskivling, flamskivling eller… återkommer när jag har koll.

I slutet av allén syns mangårdsbyggnaden och ger ett spännande djup i bilden. En glimt av en lågt stående sol ger ett varmt ljus.

Måkläppen, ytterligare en bild

Vandring söderut på sandreveln Måkläppen

Veckans bild vecka 46 2022
Här kommer ytterligare en bild från vår tur till södraste Skåne, Falsterbo och Måkläppen. En tuff vandring i snålblåst och med utrustning om än inte så tung. Motljus i den trots allt inte för kyliga vinden, ca 12 grader C.
En vecka och många “veckans bild”! Den här är tagen av gästbloggarefotograf Kajsa, med öga för det fotografiska. Inte mycket färg men den blå punkten ger en intressant effekt. Lätt att ta bort i photoshop, men varför?
Nästa vecka blir det hösttema ity nu har hösten kommit till våra breddgrader.

Måkläppen, 3

Sandlöpare i det grunda lagunvattnet
Med huvudet kallt
Sandlöpare, så fina

Veckans bild, vecka 46, 2022

Här kommer ytterligare bilder från vår tur till Måkläppen. Den där blåsiga men ändå fantastiska dagen där ute på revlarna. På återvägen dök det plötsligt upp ett gäng vadare – sandlöpare. 10 – 12 st som höll sina huvuden kalla genom att söka föda i det grunda vattnet. Så fina. Och deras vita fjädrar lyste upp i strandkanten. svårt med skärpan dock i den gråa dagern.

Jag tog med tre bilder för att visa hur aktiva de var. Försökte också beskära bilderna så de blir lite mer intressanta. Visst är det väl fint med vadare. Många av arterna är inte så skygga och de är lie lättare att fånga på bild. Sandlöparen har sina häckningsplatser i norr på gränsen till Arktis och det gör att de inte har mött många människor.

Sälar Måkläppen – 2

Två nyfikna gråsälar

Veckans bild, vecka 46, 2022

Som utlovat kommer här den andra bilden från Måkläppen och med två nyfikna sälar. Visst spanade de på oss och undrade…

Här är bara horisonten i bakgrunden och man skymtar ytterligare ett par huvuden som kikar upp. En tredjedel var av bilden och en lite rand av himmel som fick komma med.

Måkläppen är väl värd att besöka nu i november – januari när betränadsförbudet inte råder. Men välj en dag som är lite mindre blåsig. När vi var där i förra veckan blåste det 7 – 8 m/s, och det kändes.

Måkläppen i november

Gråsäl och skarv på sandreveln längst ut på Måkläppen.

Veckans bild vecka 45, 2022

En blåsig dag i november med en sol bakom molnen som tidvis visade sig. Bra fika längst ner på udden bakom några ruggar av strandråg. Och visst fick vi syn på sälarna. Både knubbsäl och gråsäl. Den som nyfiket visade sig var en gråsäl med sin karakteristiska profil. I bakgrunden sitter alla skarvarna, torkar sina vingar och vilar efter dagens fiske. Mellan skarvarna och bakom ligger ett helt gäng med säl, svåra att se men de var många och de tog det lugnt.

Bilden med en tredjedels himmel, inflygande skarv och någorlunda skarp säl. Hygglig. Har man nu kånkat kamera med tele så måste man ju ta några bilder. – Fler kommer.

Trastflock i oktober

Veckans bild vecka 43 2022

Trastflocken “in action”

Nu i oktober kommer flyttfåglar forbi oss här på landet utanför Landskrona. Några kommer lite solo andra i mindre grupper och så är de några arter som kommer i stora flockar. Trastar och starar har samlats, stannat någon dag och sedan dragit iväg. De sista tranorna trumpetade sitt avsked för några dagar sedan. Bilden är på en av dessa flockar, (tranorna finns på en bild för någon vecka sedan), och är björktrast och möjligen någon rödvingetrast.

Bilden är rörig och det är trastarnas skydd mot rovfågel – de blir förvirrade av röran av trast. Och de är snabba att vända, ena stunden är de svarta mot den bl himlen och andra stunden ljusare som här. Ett effektivt skydd samtidigt som det är lite av ett skådespel med väl timade flygvändningar. de är samspelta.