Kategoriarkiv: Veckans Bild

Gråsparv vid fiket på

Veckans bild, vecka 23, 2022

Sitter och morgonfikar i Skarpnäck, Adams kafé. Gråsparvarna har spanat in smulorna efter wienerbrödet på bordet framför mig. Och snart sitter tre stycken orädda gråsparvar och rensar tallriken från smulorna. Vardagsbild i Skarpnäck. Adams fika, ett ställe för alla, långfikare, jobbfikare m laptop, mobilsurfare och en och annan sparv.

Bra fika, prisvärt.

Blgrad och solnedgång

Veckans bild, vecka 23, 2022
Här i Belgrad tillbringade vi en vecka, 2013 (och 2016) och fick bland annat se den fina parken vid borgen Kalemegdan. Och mycket mer. Det var från den här höjden vi hade utsikt över Sava och Donau som flyter ihop här i Belgrad.
En solnedgångsbild i oktober i en spännande storstad.
Tack Stina o Marcus o Alexander som tog med oss på så många spännande ställen,
Sök på Belgrad så finns många fler bilder och många fina minnen.

Belgrad 2013

Veckans bild vecka 22, 2022
Här kommer så ytterligare en bild från Belgrad från 2013-besöket. Här en spegel med lite kurvor uppsatt i en lekpark. En spännande och roande upplevelse för gammal som ung. Kamera i höfthöjd ger lagom perspektiv och känns inte så mycket uppifrånvinkel. Fina dagar och många bilder.
Jag har inte varit så flitig med veckans bild, men den har några års obruten kedja med undantag för nu på sistone. Men misströsta ej, bilder kommer och en och annan kommentar.
Ha det bra och nästa vecka – nytt tema och nya bilder.

Nyutflugna skator

Vår fina skata

Veckans bild, vecka 21, 2022
Här kommer en bild på flera veckors väntan (ett par, tre månader kanske). Skatorna började bygga sitt bo våren 2021. Då gick det inte så bra. Men i år har det gått bättre. Redan i mars startade byggandet. Vi har spanat var dag för att se det flitiga paret jobba på och få ihop ett än finare bo detta år. Och de lyckades att fullfölja och få en kull skator. Den första flygga såg vi Kristihimmelsfärdsdag i blåst och regn. Ingen vidare dag att välja kan man tycka. Men den promenerade nyfiket omkring i våra rabatter och skuttade lätt och världsvant fram till fågelbadet. Det blev inget bad men väl en näbbfull vatten.
Fågeln är svårt och bakgrunden svart och trots det så kan man se lystern i de nya fjädrarna – en fullfjädrad skata. Dessa fåglar med ett sådant oförtjänt rykte. Bilden blev lite intressant och budskapet – tänk på biologisk mångfald och den ekologiska väven.

Slottet i Belgrad

Veckans bild vecka 19, 2022
2013 var vi på besök i Belgrad, huvudstad i Serbien. En trevlig stad med puls. En stad som for illa under Balkankonflikten. NATO angrep Serbien och många minnen finns runt om i staden och i minnet hos många serber. Inte undra på att man fortfarande är pyrda på NATO. Men det var några år sedan – och inget har man lärt av väpnade konflikter.
Bilden på de imponerande tornen, belysta av lite gulaktigt sken från fasadspotar. Meningen, tror jag, är att de ska förstärka intrycket av denna kraftfulla byggnad. och så står det en cykel där, mitt i blickfånget. En protest, en handling av en anarkist eller helt enkelt någon som fann det lätt att ställa den där eftersom den saknade stöd.

Spårvagn i Belgrad

Veckans bild vecka 18, 2022
Denna soliga fina höst fick vi många fina promenader i Belgrads parker mm. Och spårvagnarna var många – ett bra sätt att färdas i denna stad. När man står utanför och kikar in i vagnarna som skramlar förbi är det som en annan värld därinne i vagnen. Vad gör människorna, vart är dom på väg och vad tänker de? Man urskiljer siluetter som läser tidning, tittar i mobil eller bara är inne i sina tankar. En bild som ställer frågor – det är en bra bild.

Alsumpskog

Veckans bild, vecka 17, 2022
Hej alla som följer denna blog. Nu är det dags med en veckans bild igen – det var ett tag sedan.
Nu vecka 17, blir det en bild från naturreservatet Jällabjär vid Söderåsen. Fina marker med fin vårflora och här en sumpskog med vitsippsmatta.
En tät skog i ett kärr och alla dess knotiga stammar ger ett fint motiv om än lite rörigt. Det här var ifjol i april med sjungande taltrast med flera. En härlig solig dag som sig bör.

Ps. en liknande bild la jag ut våren 2021, från samma skog, tänka sig!
Ds,

Ladakh 2

Veckans bild, vecka 12. 2022
Även veckans bild kommer från norra Indien i Himalaya. Denna mäktiga bergskedja som är så viktig för så många människor. I Leh har man vyer som denna. Ett odlingslandskap i liten skala och snöklädda toppar i fjärran. Muren i förgrunden är av soltorkad lera som håller eftersom det regnar så sällan här i Leh. Den ger ju en bra linje in i bilden som man kan gilla.
Ett fjärran land där människor säkert mår bättre än i många andra delar av världen. Visst är det kärvt med isande vintrar men med en hållbarhet som vi har mycket att lära av.

Ladakh, Indien

Veckans bild vecka 10, 2022
Bilden är tagen sommaren 2006 vid infarten till huvudorten i Ladakh, Leh, En liten ort som blommar upp på sommaren när alla turister kommer. Jag var där i jobbet för att besöka partners till Framtidsjorden, ett spännande uppdrag. Turisterna ska naturligtvis välkomnas av en gyllene portal. Här i norra Indien är det en annan kultur än den man möter i sydligare delar av landet. Och ett annat klimat. Här är sommaren kort och vintern kärv.
Fler bilder kommer från detta äventyr – och det finns redan en sedan tidigare, 1 dec 2014.