Kategoriarkiv: Veckans Bild

Svarthätta i trädgården

Svarthätta på en gren i valnötsträdet
Även här sitter den i valnöten

Veckans bild, vecka 39 2023

Det var i våras den dök upp i vår trädgård, svarthättan, en hona. Den har så häftig frisyr, rödbrun, lite frissig. Och den var nyfiken där den satt, i valnöten och sedan en kort flytt till ny gren i valnötsträdet.

Svarthätta, hane, fotade jag också i våras och det inlägget var den 4 maj i år när vi var i Borgen, Vallåkra och skådade. Tacksamt motiv och som sagt en nyfiken rackare som spanade in oss vid fikat. Den översta bilden ger en bra inramning till fågeln och den undre med laviga grenar som matchar fågelns färger.

Kaniner vid Morups tånge

Kaninen på strandängarna

Veckans bild vecka 39, 2023

På väg hem fån Göteborg blev det ett stopp vid fågellokalen Morups tånge. Det blev en solig och blåsig dag på strandängarna. Många vadare hade redan passerat. Några kärrsnäppor och en och annan strandpipare och även storspov. Fåglarna var svårfångade för foto men kaninerna skuttade omkring och inte lika skygga. De litar på sina stora öron samtidigt som de är vaksamma.Den fotograferad försvann nästan i svackan med möjlighet att försvinna ner i grävda gångar.

Vi kom vid solnedgången och kunde tillbringa hela förmiddan på strandängarna och kika efter gulnäbbad lira mfl. B & B vid kvarnen rekommenderas.

Solnedgång i ögat på en kråka

Kråkan i profil och i ögat, solen.

Veckans bild, vecka 38, 2023

Det var en fin kväll och solen var på väg ner – det känns att den går ner allt tidigare nu. Och där satt den och spanade in oss, följde oss på lite avstånd för att se om vi skulle fika ute på bryggan. Alltid någon brödsmula, men icke blev det så. I ögat på kråkan ser man den nedgående solen. En spanande kråka som säkert njöt av eftersommarens fina kväll.

Tofsvipa i Skälderviken

Tofsvipan på stenen, bland vassen finns ytterligare en och en and.

Veckans bild, vecka 37, 2023

Tidig höst/sensommar vid Skälderviken ger alltid många spännande span. Denna kväll höll ett gäng tofsvipor till vid strandkanten och flocken landade lite längre bort för nattkvarter. Den här, som ser ut att vara ungfågel, höll sig kvar en stund och lät sig fotograferas. Stilig kille/tjej på sten med god utkik. Så bra ljus det är när solen är på väg ner.

Rödstjärt på grannens antenn

Rödstjärten på antennen – blir det störningar?

Veckans bild vecka 34 2023

Rödstjärt sjöng tidigare i sommar och det gjorde den från vår grannes TV-antenn. den satt så fint och underhöll när vi fikade. och den sjunger fint. Sedan så varnar den när man kommer ut, varnar när den har ungar i sitt revir. Det var lite svår att få skärpan att hamna rätt men nu behöver man inte snåla på exponeringarna som man gjorde förr när man fotade dia.

Starar på väg söderut

Unga starar letar insekter och annan godis i den nyharvade stubbåkern.

Veckans bild, vecka 33 2023

Här kommer fler fåglar. Starflockarna samlas inför flygturen ner mot kontinenten och kanske Nordafrika. Det är många unga fåglar som ska göra sin första resa till sina vintervisten nu. De unga har annan dräkt jämfört med den vuxne till vänster, men lär klara resan väl.

Nyharvad åker och födosök ger bra tillfällen till foto. Tidig kväll ger låg sol från väster och en del fina effekter i fjäderdräkten, men kanske inte så mycket i just denna bild.

Starar har minskat i antal, även om de var många denna kväll. Våra småfåglar har ingen prioritet, de saknar Miljödepartementet.

Sparvar och finkar i vetet

Sparvar i veteåkern, ett öga kan ses i mitten i ovankant

Veckans bild vecka 32, 2023

För några dagar sedan, när vi såg solen så var det full fart på gråsparvar och pilfinkar i veteåkern. Sädeskornen var lagom hårda och antagligen välsmakande. En stor flock pendlade mellan rosbuskar och vetefält.

En flock kan vara svår att fånga, de är snabba i vändningar och när de väl slår sig ner försvinner de i den höga säden eller bland rosbuskarnas löv. Ett gäng satt dock och kalasade i ett par veteax tillsammans. Bra ljus och i en enhetlig yta av axen sticker fåglarna ut med sina mörkt bruna tecknade fjädrar.

Kärrsnäppor vid Lundåkra

Kärror mot ett belyst grundvatten

Veckans bild vecka 32, 2023

En flock kärrsnäppor är som löst sammanhållen individ. De håller ihop och vänder elegant, synkront och det är som att vingslagen är samordnade. Alla för en en för alla. I bilden sticker två andra arter ut – skrattmås och strandpipare. Det är bara att leta – klicka på bilden så blir det lättare.

De är tacksamma att fota. Så fotogeniska – men samtidigt inte helt lätt. Ofta kan de vara orädda och komma rätt nära en. Men icke dessa, de var en lång bit ut i det grunda utanför Saxåns mynning.

Gluttsnäppa

Gluttsnäppa vid Saxåns mynning
Samma bild ngt mer förstorad

Veckans bild vecka 31 2023

Vadarna börjar komma för att flyga vidare söderöver.Häromdagen såg jag några olika arter. Den här, som jag tror, är en gluttsnäppa flög på lagom avstånd för mitt tele. Andra som rastade nere på strandängarna var; tofsvipa, kärrsnäppa, rödbena mfl. Tacksamma motiv. Och bakgrunden tångfärgad med inslag av grönt gräs och vattenblänk. Kossor är närvarande (en tjur) och håller strandängarna mulbetade – ett suveränt naturvårdsjobb.