Kategoriarkiv: Veckans Bild

Björkdunge vid Hofterup

Veckans bild vecka 39, 2021

Hofterupsmosse är ett naturområde som gränsar mot Järavallen i väst, ligger nära motorvägen och har en omväxlande natur. Det är inte mycket till mosse om man tänker på de småländska torvmossarna mfl men som sagt en omväxlande natur med mycket våta stråk.
Och en bit av området domineras av björk – många svartvita stammar som är effektfulla tillsammans. Så det blev några bilder med mobilen. Stammarna på den här är lite böjda in mot varandra och skapar som en portal in mot något okänt…
När bilder triggar fantasin har man lyckats.

Unga starar på flytt

Veckans bild, vecka 36, 2021

Nu när åkrarna är skördade och innan stubbåkrarna är harvade och sådda kan man röra sig fritt i landskapet. Häromdagen passerade vi under kraftledningen här och fick se den ena flocken efter den andra landa på ledningar och stolpe. Ett skådespel. Staren minskar i antal så det var trevligt att få se så många som här. Man skulle kunna tro att de landade här för att ladda batterierna…

Lycka till på färden önskar vi stararna!

Raps och himmel

Veckans bild, vecka 23, 2021
Nu har rapsen blommat klart och honungen är slungad (för de som har bin). En av dagarna då rapsen maxade passerade jag det här fältet. En dramatisk kväll när molnen drog ihop sig och det var dags för oväder.
Rapsbilder har jag en hel del och det är alltid tacksamt att fotografera dessa gula vidder. Och det är ovanligt många rapsfält detta år. Priserna är tydligen bra och Kina en marknad att sälja till. Kina detta mäktiga (märkliga) land som kommit på fel kurs. Hongkong misshandlas – uigurer “omskolas” (folkmord) och Taiwan verkar vara på tur. Tibet är sedan länge ockuperat och flyktingar har fått fristad i Indien mfl länder. Bojkott! Hur går det då med rapsen?

Nog om detta – bilden har mycket att berätta. Våren i Skåne, en spännande upplevelse som varierar med åren.

Pioner i vår trädgård

Vecka 22, 2021, veckans bild

Här kommer en bild från vår trädgård, så här års en blommande oas. Ett sådant överflöd av blommor och grönska. En sådan omvandling från vinterns gråa till sommaren överflöd. Januaris längtan och nu är vi här, försommar med allt.

När solen gassar och man vill ta några rättvisande bilder av allt detta. Starta tidigt. Foto handlar mycket om ljus. Och tidig morgon (eller sen kväll) ger ett bättre ljus. Skuggorna blir längre och bilderna inte så platta – men det visste du ju redan.

Blomman är en vit pion av typen bondpion, en gammaldags växt som funnits i våra trädgårdar länge. Pionen är vildväxande i den tempererade zonen från Portugal och ända bort till Kina. Men de vi har är förädlade sorter som den här med fyllda kritvita blommor. I motljus gör den sig extra fint.

Sofiero 2021

Veckans bild, vecka 21, 2021
Oj vad veckorna rullar på – nu är vi efter igen.
Här kommer iallafall en blombild – en bild från Sofiero och det är här det finns en dalgång/ravin som är fylld av rhododendronbuskar av alla de sorter. De här var av mer traditionellt snitt och avtecknade sig väl mot den mörka bakgrunden. Tur och öga ger bra tillfällen.
Så här i början av juni verkar vara den bästa tiden och i år har blomningen hållit i sig länge tack var den sena våren.

Ha det gott och plåta på och tänk goda tankar.

Tornfalk i grönska

Veckans bild, vecka 20, 2021
När koltrastarna varnade som mest var det tornfalken som var i farten. Det är goda tider för rovfåglar nu när småfåglar har fullt upp med att föda upp sina kullar. Den satt där i skuggan av oxeln fyra meter bort. Fjädrarna kring näbben vittnade om att den lyckats i sin jakt,
Den lät sig fotograferas en kort stund och det var svårt att få fri sikt, därav grönskan i bilden.
Idag är det biologiska mångfaldens dag så den här bilde får symbolisera det viktiga i att vara rädd om alla våra växter och djur.

Tulpanfrossa

Veckans bild, vecka 19,2021
Äntligen är våren här på riktigt och våra tulpaner visar sig i sitt esse. Gästfotograf idag; Kajsa – tack för den fina bilden.
En bild som får tala för sig själv!
Ut och plåta vårens alla fantastiska mirakler nu. Och våren blir bara “värre” med åren – jag lovar. Allting kommer åter. Och det är belöningen av att man klarat sig genom november – mars.

Alsumpskog

Veckans bild, vecka 18, 2021
Det blir en rörig, snårig bild idag men ack så viktig. Sumpskogar har vi väldigt få av i vårt land, men här är en liten dunge alsumpskog vid Jällabjär. Hela området rymmer en viktig mångfald och som skyddas av att Jällabjär är ett naturreservat. På andra håll minskar mångfalden oroväckande snabbt. När det gäller hållbarhet kan man inte nog understryka att mångfald är livsviktigt. Och ett alkärr är ett myller av liv.

Besök Jällabjär – vulkanen vid Söderåsen.

Stranden vid Friseboda

Veckans bild, vecka 17, 2021
I fjärran ser man Stenshuvud sticka upp vid horisonten. Vi är på stranden vid Friseboda, Skånes östkust och det är vinter och februari. Vågskvalpet kommer sakta in mot stranden och bildar fina mönster i motljuset. En härlig dag med känsla av vår i luften. Men fortfarande ligger snö kvar under sanden. Om man går längs stranden ena hållet kan man vandra genom magisk tallskog när man går tillbaka. Ett fint område, väl värt ett besök – ta med kameran!

Bokskog vid Jällabjär

Veckans bild, vecka 16, 2021
Ett av de finaste utflyktsområdena vid Söderåsen är Jällabjär, den gamla vulkanen intill Röstånga. Här är en omväxlande natur och man kan anta att här är den biologiska mångfalden rik. Vi vandrade genom hagmarker, såg kullen, fd vulkanen, i fjärran, och kom snart till skogen som omger den. Och det är mycket ädellövskog. Just här i det här partiet dominerade boken med sina fina raka stammar.

Med objektiv 14-24 mm kan man fånga allt. Nya vinklar, kanske inte helt nytt, är spännande och förstärks av ett bra vidvinkel. Testa!
När solen hunnit upp en bit på himmelen blir ljuset platt och lite tråkigt, men här inne i skogen är ljuset makalöst. Åk till bokskogen i din närhet och kolla så fattar du vad jag menar. Nu är det en riktigt fin tid, nu när vitsipporna blommar.