Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap

En märklig titel på en, som vi tyckte bra bok. Potatisskalspajssällskap, ett ord med sex “s”, och ett ord som förknippas med svåra tider. Potatisskalen gav en god krispighet till pajen.

Historien utspelar sig på Guernsey, en ö i Engelska kanalen som även den ockuperades av tyskarna under andra världskriget. Nu är det 1946, efterkrigstid och en tid av framtidshopp men också umbärande. En ung författare, Juliet, brevväxlar med Mr Dawsey, en bonde på Guernsey, och Juliet bestämmer sig för att lämna London och Mr Reynolds, en amerikansk friare.

Boken handlar mycket om Juliets insikter av krigets fasor och hur öborna gjorde allt för att överleva. Boken är skriven i brevform och med ett och annat telegram. Ett berättargrepp som inte är så vanligt nu som på 1700-talet.

Juliet, friare, öbor, nya bekantskaper, böcker, vänskap, romantik, mm. Och ett allvarligt ämne. Mary Ann Shaffer och Annie Barrows, författarna, tar de för lätt på ämnet? och blir boken en “feel good”- roman? Schabblar de bort den tidens allvar? Läs den och skriv sedan en kommentar här!