New York 7

Veckans bild vecka 21 2019
Ytterligare en bild från “det stora äpplet”, NY.
och denna gång “by night” i samma kvarter som innan och här nedgången till tunnelbanan med riktning downtown.
Storstad med skyskrapor, mycket folk och även på kvällen liv och rörelse. NY var ökänt för sina våldsamma kvarter då 1970 och man skulle inte närma sig Central Park och ej heller Harlem. Det är nog bättre nu, lite lugnare.
Kvällsbild i NY gör sig i svartvitt och man anar att folk arbetar sent, vill göra karriär och uppnå statusen att kunna köpa ena bil som den som skymtar fram med sin breda nosgrill.

Funky monkey

Funkymonkey är en läcker brygd från Helsingborgs bryggeri. En APA som har lagom av allt. En lagom beska, en lagom mälta, en lagom sötma och en alkoholhalt som ligger på lagom 5 %.

Vi som gillar IPOR och APOR så är denna ett friskt tillskott. Frisk, ja lite fruktig och en öl att avnjuta en regnig sommarkväll. Perfekt

Nej och åter nej

Historien kretsar kring tre personer, tre olyckliga, miserabla och uttråkade människor. Livet i en av Oslos förorter, medelklassens villakvarter känns trist. Frun deppar över en olycklig och svår barndom. Mannen längtar bort från sin vardag till något annat. Och älskarinnan har avverkat pojkvänner och lägenheter i snabb takt. Ingen är nöjd.

Ett triangeldrama som skildras trovärdigt av Nina Lykke.

Vårt omdöme var lite blandat, en roman med välformulerade personskildringar, alltför ångestframkallande och irriterande. De omdömen som presenteras på omslaget hade vi svårt att hålla med om.

New York 6

Veckans bild vecka 19, 2019

Här kommer den sjätte bilden från mitt besök i NY 1970. En bakgata på Manhattan med brandstegar till respektive lägenhet. Och det ser ju som man sett på bio i alla dessa deckare och rysare. Hjälten klättrar elegant ner för stålstegarna och glider sakta ner den sista biten ner till gatan, eller…
En bild som sätter fart på fantasin. Vem bor i dessa lägenheter? Någon har krukväxter i fönstret, någon har aircondition, hos några står fönstren öppna. Hur ser det ut i dessa bostäder?
Fina bilar, eller i alla fall stora bilar står på gatan och i förgrunden en Folka. Man undrar vad som säljs i “Grocery Store”.
Fasaden bildar ett mönster, längst upp prytt med lite extra arbete nedan takfot. Eftertraktade lägenheter? De är säkert rivna nu och här står troligen modernare och högre byggnader med plats för fler människor.
Ett tidsdokument.

Aurorafjärilar

Ett drama utspelade sig i vår trädgård i går eftermiddag. Det var ett par kärlekskranka aurorafjärilar som parade sig. Ett svindlande äventyr bland maskrosor och prydnadsväxter. Först fick jag syn på den diskreta honan som påminner mycket och raps/kålfjäril. Den är dock lite mindre. Och sedan dök den orangefärgade hannen upp. Han fladdrade många rundor och var verkligen överallt samtidigt. Hur det verkligen gick med parningen var inte lätt att avgöra. De två var dock alltför upptagna med sitt förehavande att jag kunde ta några bilder på relativt nära håll. Men hannen var svår att få skarp. Men vad gör det – en suddig fjäril är en fjäril i rörelse.

Vi får väl se hur resultatet blir om någon månad när de nya larverna har blivit puppor som i sin tur ska kläckas och krypa ut som nya flygfärdiga individer. Mångfalden i trädgården lever vidare när det gäller aurorafjärilen.

New York – 5

Veckans bild, vecka 18 2019
Dags för ett nytt foto från storstaden NY och 70-talet. Ett par indier har stannat till och högtalarlådan är med och den äldre mannen talar i mikrofon. Inte för att jag kom ihåg vad han sa, men nu när man ser bilden undrar man om han inte sa några visdomsord som den guru han verkar vara. NY var brokigt och det var en storstad och vi som kom från småstad i södra Sverige var mäkta imponerade. Skyskrapor, folk/gatuliv, och trafiken. Intensivt och spännande.
Bilden, ytterligare ett tidsdokument fr NY får tala för sig själv.