Folktomt i Stockholm

Veckans bild, vecka 14, 2020
När det är ont om folk så tar det vilda över. Skrattmås, fiskmås och några tuffa trutar kalasade på en vårrulle utanför Stockholm Central i går förmiddag. Ett drama som drog många hungriga måsfåglar och någon duva. Festen var snart över och fåglarna drog iväg på nya spaningar.
I motljuset med den lågt stående marssolen förstärkte skuggorna det drama som utspelade sig när jag tog en kort runda i väntan på att tåget skulle avgå. Måsarna var väldigt högljudda – ingen konkurrens med bussar och bilar. En märklig upplevelse mitt i centrum som vanligtvis pulserar en måndag förmiddag.

Kärret i Skarpnäck

Veckans bild, vecka 13, 2020

Soliga dagar. Promisar i söderförort. Om det här är ett riktigt kärr eller bara en översvämning efter en regnrik vinter vet jag inte, men den gjorde sig bra i motljuset. Här häckade stararna redan och nötväckan lät och våren är här. Glittrande vattenspegel är fint och när solen är framme gör den sig väldans bra. Skarpnäck är som andra förorter och här har byggts en del även på senare år. Lite av natur har sparats och den här asp- och aldungen är omgiven av radhus och några större bostadskomplex. Ett budskap om vikten av den biologiska mångfalden.

Bagarmossen, charmig förort

Veckans bild, vecka 12, 2020

Bagarmossen söder om söder är en fin förort som andas av 50-talets optimism och är urtypen av det svenska folkhemmet.
Arkitekturen typisk för Bagarmossen mfl förorter är så träffsäkra proportioner och småskalighet som ger området dess mänskliga touch. Bilfria områden med talldungar och fina lekplatser.
Bilden visar ett par av husen inramade av en trädgren.

Falsterbo, höst

Veckans bild, vecka 11, 2020
Falsterbo hösten 2009, vid Ljungen, Falsterbo ljung, den vidsträckta ljungen som ger flyttande rovfåglar behövlig termik innan de drar söderut. Och det är många rovisar som drar ut från Falsterbohalvön. Och många skådare som spanar.
Nu 10 år senare är det ett ännu större event (event heter det nuförtiden) och vid Naturum håller utställare till och visar på kikare, litteratur, resor mm. Falsterbo Bird Show – en travestering på F Horse show! som kanske drar en liten annan publik.

Bilden visar intresset av fågelsträck och ett intresse som är om möjligt ännu större nu. Ett virrvarr av stativ, och det här är bara en liten del av skådarna. En diagonal och tredjedelar ger kompositionen.

Georgien 8/8/2008

Veckans bild vecka 10 2020
Här protesterar alla mot Rysslands angrepp på Georgien. Det är tidig augusti, det är varmt och folk går man ur huse för att protestera mot Rysslands angrepp och det här är utanför Rysslands ambassad.
Området Sydossetien var det område som konflikten rörde sig om. Sydosetien tillhör Georgien något Ryssland inte erkänt. Sommaren 8/8/2008 angrep Georgien Sydossetiens ryska posteringar. Ryssarna svarade med ett angrepp på Gori, den stad som ligger nära Sydossetien.
Som i de flesta konflikter – det finns två sidor – men vi var i Georgien och vi tänker att Rysslands annektering av Sydossetien är fel.

Men detta är veckans foto 2020. Och man kan se det engagemang som fanns då i denna bild. Folk gick hand i hand genom hela Tbilisi för att visa att angreppen var fel. Och Ryssland fick backa. En politisk bild om man vet sammanhangen. Det var intressant att vara mitt i händelsernas centrum om än obehagligt. Många av de unga männen i Georgien var mobiliserade till gränsen i norr och banken som låg i huset där vi bodde var tomt på manliga anställda under några dagar. Overkligt och som sagt obehagligt.

Mer om Sydossetien